ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Великденско послание на Видинския митрополит Дометиан

23 април 2011 13:14, Видинска митрополия
+ Видински митрополит Дометиан

Спасителю, ангели Те възпяват на

Небесата и нас на земята удостой с

чисто сърце да Ти въздаваме слава.

(Църковна песен)

Възлюбени в Господа братя и сестри, Христос воскресе!

Възкресението на Христа Спасителя е най-великото тържество на вярата, надеждата и любовта. Затова е казано в Новозаветното слово за следовниците на Възкръсналия: "С вяра ходим, с вяра живеем и се движим, и съществуваме". Тази вяра ни вдъхва непоклатимата надежда за победа в житейските бури, за спасение тук при земното странстване и за нестихваща радост в светлината на Господните двори.

Празникът на Христовото Възкресение е неизмерим по сила, богат по съдържание, велик по значение, затова достолепно е възпят както от богоозарените свети Отци на Църквата, така и от гениалните таланти на цялото човечество в културния свят. Всяка тяхна дума буди възторг. Всяка мелодия извисява. Всяко слово и действие възпитателно преобразяват и добродетелно оплодяват човешката личност, чиято душа, по думите на древния мъдрец, е по природа християнка.

За силата и убедеността във всеславното Възкресение на Христа Спасителя свидетелства великият Павел, апостол на народите, утвърждавайки го като неоспорим факт в спасителната история на човечеството: Ако Христос не е възкръснал, то празна е нашата проповед, празна е вашата вяра и вие сте си още в греховете. Но ето, Христос възкръсна и за отминалите във вечносттта стана начатък!

Де ти е смърте, жилото, де ти е аде, победата? - Възкръсна Христос и ти бе повален, злото обезсилено, неправдата поругана! Възсия мирът, тържествува любовта, възцари се Животът в Неговото име. Затова светлината на Христовото учение през всички времена от тогава и до днес и вовеки ще озарява пътя на новозаветното човечество.

Изпълнението на евангелските повели са вечен източник на чисти желания, добри намерения един към друг, искрен стремеж към нравствено съвършенство за по-добър и справедлив свят.

Отново е Великден. В ранната утрин на пролетния ден сладкогласните камбани на Благата вест ни призовават по пътя към озарения в светлина и величие Божий храм, за да станем и участници във великото тържество на вярата във Възкръсналия Христа Жизнодавца.

И нека всички ние, чедата на християнска България, се поздравим с победния поздрав на Пасхата Христова: Христос воскресе - Воистину воскресе! И на всички люде по земята радост донесе!

С неизменна обич в Господа и благословение!

†Видински митрополит Дометиан

 

 

Снимки

Видински митрополит Дометиан
« предишна новинаследваща новина »