ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Благодатният огън от Гроба Господен пристигна на българска земя

23 април 2011 21:53, Българска Патриаршия
Благодатният огън от Гроба Господен пристигна на българска земя

„Велика Божия милост! И тази година се сподобихме да станем свидетели на това дивно чудо, с което Господ по Своята милост ни укрепява и утешава” - каза за читателите на Официалния сайт на БПЦ-Българска патриаршия Негово Преосвещенство Знеполският еп. Йоан, при пристигането си в София от Гроба Господен в Йерусалим.

За шеста поредна година, благодарение на правителството, представители на БПЦ донасят Благодатния огън директно от Божи Гроб и го разпространяват по всички български епархии и храмове.

В състава на официалната църковна делегация, оглавена от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, по решение на Светия Синод на БПЦ, тази година бяха: преосвещените Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит и Велички еп. Сионий, викарий на Видинския митрополит, директорът на Дирекция „Вероизповедания” към МС Емил Велинов, ик. Силвестър Янакиев от Сливенска епархия, прот. Вениамин Павлов от Ловчанска епархия, игуменията на Клисурския манастир „Св. Петка” майка Филотея и г-н Здравко Димитров, кмет на район „Западен”, гр. Пловдив.

Делегацията отпътува тази сутрин в 5,30 ч. българско време с правителствения самолет от летище „София” за Тел Авив, за да вземе участие в богослужението в храм „Възкресение Господне” на Божия Гроб. Духовниците от нашата делегация са взели участие в литийно шествие начело с Йерусалимския патриарх Теофил ІІІ при трикратното обикаляне на параклиса, издигнат над Гроба Господен, заедно с православното духовенство от различните православни църкви. Броени минути след като е влязъл в кувуклията, за да изпроси в молитва невеществения огън, който ежегодно в навечерието на православната Пасха се изсипва по чудесен начин върху плочата на Гроба на Господ Иисус Христос, радостни викове и всеобщо ликуване изпълнило огромния храм.

Българските архиереи са били непосредствено пред Кувуклията при Гроба Господен и веднага след излизането на Йерусалимския патриарх със запалените два снопа от по 33 свещи са взели от него Благодатния огън. Оттам веднага са отпътували обратно към България, за да донесат на родна земя пламъка на неръкотворния огън и радостта от настъпващото Христово Възкресение.

Правителственият самолет "Фалкон", който донесе Благодатния огън от Светия град Йерусалим, се приземи първо на летището в Пловдив, а след това и в София, където в 20 часа бе посрещнат от архиереи и свещенослужители от различни епархии и манастири на страната, подредени в шпалир във ВИП-залата на летището. Те очакваха трепетно членовете на делегацията с нарочно приготвени фенери като благоразумните девици от евангелската притча, за да отнесат и разпространят по храмовете в страната този чуден отблясък от Божествената светлина, това доказателство за Божествената същност на нашия Господ Иисус Христос и за Неговото Възкресение, този знак за Божията милост към нас, човеците, която ни укрепява в нашата надежда за възкресение и вечен живот.

От летището Техни преосвещенства Стобийски еп. Наум, главен секретар на Светия Синод, и Знеполски еп. Йоан отнесоха невеществения огън в параклиса на Синодната палата, където ще се съхранява до празничното Възкресно богослужение, когато ще бъде пренесен в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" и предаден на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим.

Христос воскресе!

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Александра Карамихалева, Атанас Димитров

 

 

Снимки

Благодатният огън от Гроба Господен пристигна на българска земяБлагодатният огън от Гроба Господен пристигна на българска земяБлагодатният огън от Гроба Господен пристигна на българска земяРадостно очакванеРадостно очакванеБлагодатният огън от Гроба Господен пристигна на българска земяБлагодатният огън от Гроба Господен пристигна на българска земяБлагодатният огън от Гроба Господен пристигна на българска земяБлагодатният огън от Гроба Господен пристигна на българска земяБлагодатният огън от Гроба Господен пристигна на българска земяХристос посреди нас!Христос посреди нас!Благодатен пламъкБлагодатният огън от Гроба Господен пристигна на българска земяБлагодатният огън от Гроба Господен пристигна на българска земяЗнеполски еп. ЙоанБлагодатният огън от Гроба Господен пристигна на българска земяБлагодатният огън пристига в Синодната палата Стобийски еп. Наум и Знеполски еп. ЙоанСтобийски еп. Наум и Знеполски еп. ЙоанБлагодатният огън от Гроба Господен пристигна на българска земяБлагодатният огън от Гроба Господен пристигна на българска земя
« предишна новинаследваща новина »