ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Оръщение на Ловчанския митрополит Гавриил по случай Възкресение Христово

23 април 2011 23:02, Ловчанска митрополия
Ловчански митрополит Гавриил

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Скъпи в Господа братя и сестри,

Отново е Пасха – небето и земята ликуват. Вълна от радост ни залива в утрото на Христовото Възкресение!

Христос воскресе!

Едно велико чудо, слизането на Благодатния огън на Велика събота, ежегодно ни напомня истината за Христовото Възкресение. Този свят божествен огън в първите минути не изгаря докосваните до него предмети. И също, осветени от православен духовник великденски яйца с години се запазват свежи, защото носят в себе си силата на Христовата Пасхална благодат.

Нищо не може да заглуши прерадостната вест за възкръсналия Господ, Словото на Отца, Който прие човешка плът и се уподоби на нас, за да ни спаси от греха и да ни дарува живот вечен.

Тази именно радост – радостта от възсиялия от гроба Живот в утрото на Пасхалния неделен ден – е неизменният отговор на Църквата срещу унинието, неверието и отчаянието. Радостта от Възкресението е силата, с която търсим тук, на земята, духовното в живота, с която търсим Божията правда и саможертвата в името на истинската любов към Бога и хората.

Тази година, възлюблени в Господа епархиоти, Българската православна църква канонизира мъчениците от Ново село, Ловчанска епархия, пострадали в манастира „Света Троица” по време на Новоселското възстание и мъчениците от Батак, Пловдивска епархия, пострадали по време на Априлското възстание. Те отдали своя живот от любов към Христа и земното си отечество, защото Господ в св. Евангелие е казал: „Никой няма любов по-голяма от тая, да положи душата си за своите приятели” (Йоан. 15:13). И сега те ликуват на небето и се молят за нас, техните по-малки братя.

Възкръсна Христос „и за умрелите стана начатък” (1 Кор. 15:20), „защото в Христа всички ще оживеят (1 Кор. 15:22).

Христос възкръсна от мъртвите, със смъртта смъртта победи, и на нас дарува живот вечен.

Пожелавам на всички духовно и телесно здраве, изобилие от пасхална радост в Христа Иисуса, Който е нашата Пасха. Амин!

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

С Божие благословение и неизменна в Господа любов,

Ловчански митрополит ГАВРИИЛ

 

 

Снимки

Ловчански митрополит Гавриил
« предишна новинаследваща новина »