ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Извършен бе Велик маслосвет за болни от диабет деца в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски”

25 април 2011 01:43, СДС
Велик маслосвет

На Велики четвъртък - единствения ден, в който се извършва светото тайнство Елеосвещение над всички верни за излекуването им от видимите и невидими техни душевни и телесни недъзи, или т. нар. „общ маслосвет” - в храма на Българския лечител и чудотворец св. Йоан Рилски при Софийската семинария тазгодишният маслосвет бе специално посветен на децата болни от диабет и на техните родители.

Инициативата е на ректора - ставрофорен иконом д-р Захарий Дечев, Националната асоциация на децата с диабет под председателството на Елисавета Котова и фирма „Rainbow PLAZA” с управител Татяна Трайкова.

Великият масловет бе извършен от отец-ректора ставр. ик. д-р Захарий Дечев и ефимериите при храма свещ. Божидар Маринов и свещ. Константин Цанков.

След края на църковното последование за децата бе организиран открит урок по вероучение, в който научиха защо Господ Иисус Христос е бил разпнат на кръст и откога съществува традицията за боядисването именно на червени яйца за настъпващата Пасха Христова.

После всички заедно – семинаристи, деца и родители – боядисаха по различни техники пасхални яйца в двора на Семинарията, за да бъдат дарени на децата от Детска клиника за диабет, както и на Детското отделение по нефрология и хемодиализа.

 

 

Снимки

Велик маслосветВелик маслосветВелик маслосветВелик маслосветБоядисване на пасхалните яйцаБоядисване на пасхалните яйцаБоядисване на пасхалните яйцаБоядисване на пасхалните яйца
« предишна новинаследваща новина »