ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Софийското духовенство посрещна Благодатния огън от Гроба Господен

25 април 2011 15:10, Софийска митрополия
На летището

На Велика събота на летище София тържествено бе посрещнат пасхалният Благодатен огън, слязъл на Гроба Господен в Йерусалим. Той пристигна на софийското летище с правителствения самолет, в който пътуваше делегация, определена от Св. Синод и ръководена от Негово Преосвещенство Пловдивския митрополит Николай. Във ВИП-залата на летището много време преди пристигането на самолета се бяха събрали епископи, предстоятели и свещенослужители на столични храмове, монаси и монахини от епархията, много духовници от цяла България, както и пратеници от различни софийски енории. Със специално подготвени фенери всички очакваха да вземат от пламъка на Благодатния огън и да го отнесат по енориите си. Радостни от църковното събрание и очакващи светлото Възкресение Христово, духовниците разговаряха оживено и споделяха различни преживявания, свързани с предстоящия празник.

Особено впечатляващ бе разказът на столичен свещеник, свидетел на едно чудо на вярата, станало с едно дете. Това се случило на Велика събота в този салон на летището. Впечатлено от разказа за слизането на Благодатния огън над Гроба Господен и от факта, че определено време той е невеществен (т.е. православните християни след като го получат, могат да разделят пламъка му и да го поставят по всички части на тялото без да се изгарят с него), детето с голям трепет очаквало пристигането на самолета. В момента, когато и то си запалило свещичката от току-що пристигналия йерусалимски огън, дръзновено и искрено, с цялата своя вяра в Бога, детето поставило ръчичката си върху него. И станало чудото! Слезналият преди десетки часове пламък от небето, който би трябвало да е вече веществен, върху детската длан бил отново невеществен. Едно е сигурно: за Божиите чудеса няма време и място! Има само вяра - искрена и чиста!

За първи път в църковната делегация до Светата земя тази година бе включен Знеполският еп. Йоан - викарий на Българския патриарх и Софийски митрополит Максим. Негово Преосвещенство Йоан заедно с преосвещения Велички еп. Сионий, викарий на Видинския митрополит, слязоха от самолета, носейки с фенери Благодатния огън. Посрещнати до самия самолет от трима епископи: Стобийски Наум - главен секретар на Св. Синод, Браницки Григорий - игумен на Троянския манастир, и Траянополски Киприян - викарий на Врачанския митрополит, те се придвижиха до залата, където ги очакваха огромен брой журналисти – от национални и частни медии и дълъг шпалир от духовници, сложили епитрахили (както се полага според църковния устав, когато от свещеници се пренася нещо свято). Дамаскиновата стихира „Воскресение Твое, Христе Спасе“ бе запята от всички свещенослужители и звучеше през цялото време, докато си вземаха от пасхалния огън. Наред със служителите на летището и журналистите, които търпеливо чакаха реда си и те да си запалят свещ, се наредиха и представителите на палестинската държава в България. С голямо уважение те се поздравиха с еп. Йоан и получиха архиерейското му благословение.

За първи път в делегацията до Божи гроб тази година участва и монахиня - майка Филотея, игуменка на Клисурската св. обител над Банкя. Софийският викарий поясни, че тя участва в делегацията като представител на монахините от Софийска епархия. Той разказа колко много православни монахини от цял свят е имало на Божи гроб и как женското монашество е достойно за уважение като носи своя кръст в призванието си.

След като раздадоха Благодатния огън на всички желаещи на летището, Знеполският еп. Йоан и Стобийският еп. Наум се отправиха към Синодната палата, където ги чакаха още софийски архиерейски наместници и духовници. В синодалния параклис „Св. цар Борис“ огънят бе внесен, а еп. Йоан сподели преживяното от събитието на Светата земя. Видеофайл на споделеното от софийския викарий може да видите по-долу.

Текст, снимки и видео: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Софийски духовници се отправят към ВИП-залата на летищетоСофийски духовници се отправят към ВИП-залата на летищетоВ очакване на самолетаВ очакване на самолетаВ очакване на самолетаВ очакване на самолетаВ очакване на самолетаВ очакване на самолетаВ очакване на самолетаСтобийски еп. НаумВ очакване на самолетаВ очакване на самолетаВ очакване на самолетаШпалирът от свещенициПравителственият самолет Правителственият самолет ЕпископитеЕпископитеЕпископитеЕпископите пред камерата на БНТПристигането на Благодатния огънПристигането на Благодатния огънОтец Мина Минчев Знеполският еп. Йоан пред  журналистиКъм колитеНа път към Синодната палата Пред Синодната палата В синодалния параклисБлагодатният огън Софийски духовници Знеполският еп. Йоан споделяС Благодатния огън

Файлове

« предишна новинаследваща новина »