ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Пасхалната радост озари всички вярващи в Русе

26 април 2011 15:28, Русенска митрополия
Благодатният огън пристигна в Русе

На 23 април - Велика събота - Благодатният огън, слязъл на Гроба Господен в Йерусалим, пристигна и в Русе.

Русенският митрополит Неофит и духовенството при катедралния храм „Света Троица” точно в 23,30 ч. отслужиха полунощница. След нея при пеене на „Дойдете, приемете светлина от незалязващата светлина” духовниците раздадоха на вярващите Благодатния огън, отправяйки се към площада пред катедралата. Както всяка година, хиляди русенци се бяха стекли пред храма, дошли да се поздравят с „Христос воскресе” и да си вземат от Благодатния огън.

След възвестяването на Христовото Възкресение архиереят се обърна към вярващите с поздравително слово: „Да прославим възкръсналия от мъртвите Христос, да си спомним всичко, което Той даде на света за тези 33 години живот, да си спомним Неговите страдания, но да си спомним и повелите Му, защото ако Го обичаме, ще спазваме и Неговите заповеди. Нека да заявим в себе си, че Го обичаме и да Му обещаем, че ще пазим Неговите заповеди, които не са трудни, а са толкова силни и такава светлина за живота на всеки един от нас”.

Последва лития около храма, пасхална утреня и св. Литургия.

В 11,00 ч. на 24 април духовниците отслужиха Пасхална вечерня (“Второ Възкресение”), на която евангелското четиво от св. апостол и евангелист Йоан Богослов (гл. 20, ст. 19-25) беше прочетено на различни езици. След извършването на вход с евангелие и изпяването на великия прокимен евангелският перикоп беше прочетен от духовниците в следния ред: митрополит Неофит (църковнославянски), ик. Георги Георгиев (гръцки), архим. Виктор Мутафов (латински), протодякон Кирил Синев (румънски), еп. Яков (английски), ик. Илиян Илиев (немски) и ставр. ик. Минко Казаков (български).

Архиереят прочете Патриаршеското и синодално пасхално послание. При пеене на тържествените пасхални стихири на глас пети и „Христос воскресе” на различни езици вярващи и духовници се поздравиха със Светлото възкресение на Спасителя на целия човешки род.

От днес до Възнесение Господне (2 юни) всички вярващи се поздравяваме с: ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! - ВОИСТИНУ ВОСКРЕСЕ!

Текст: протодякон Кирил Синев

 

 

Снимки

Благодатният огън пристигна в РусеБлагодатният огън пристигна в РусеБлагодатният огън пристигна в РусеБлагодатният огън пристигна в РусеБлагодатният огън пристигна в РусеБлагодатният огън пристигна в РусеБлагодатният огън пристигна в РусеБлагодатният огън пристигна в РусеБлагодатният огън пристигна в РусеБлагодатният огън пристигна в РусеСв. ЛитургияСв. ЛитургияВечерня

Аудио

Поздравително слово на митрополит Неофит, Великден, 00.05 часа

« предишна новинаследваща новина »