ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Митрополит Неофит извърши обновление на храм „Св. Иван Рилски” в гр. Ветово

26 април 2011 15:39, Русенска митрополия
Обновление на храм „Св. Иван Рилски” в гр. Ветово

На 25 април, втория ден на Възкресение Христово, Русенският митрополит Неофит извърши обновление на ремонтирания храм „Св. Иван Рилски” в гр. Ветово.

След пристигането на духовниците в двора на храма четиридесет деца от Обединено детско заведение „Щастливо детство” изпълниха литературно-музикална програма, включваща великденски стихотворения и песни.

Кметът на община Ветово г-н Рехан Хабил се обърна към всички присъстващи с думите: „Тази обновена църква е богатство за цялото населено място, ние всички сме горди с нея. Тя ни прави по-добри, кара ни да се обичаме, да си прощаваме и възпитава в нас едни добри качества, променя нас самите и нашите деца”.

Направеният ремонт включва вътрешно и външно освежаване на храма и строеж на енорийски център в двора на църквата. Средствата вложени при ремонта възлизат на 70 хил. лева и са дарения от фирми от общините Русе и Ветово.

Митрополит Неофит благодари от своя страна за проявеното старание от страна на господин кмета при реставрацията на храма. Той се обърна с мъдри съвети и към всички присъстващи деца.

След празничната програма митрополит Неофит в съслужение с архим. Емилиан, ставр. ик. Минко Казаков, ик. Илия Енчев и протодякон Кирил Синев отслужиха пасхална утреня и архиерейска св. Литургия. По време на утренята, както предписва Типикът, всички вярващи поздравиха духовниците с „Христос воскресе”, целувайки св. Евангелие и иконата на Възкресение Христово. Архиереят поръси със светена вода вътрешността на обновения храм.

На Великия вход архиереят спомена за упокоение душите на загиналите в нещастния случай в Симеоновград.

По време на св. Литургия проповед, посветена на най-голямото чудо в историята на човечеството – Възкресението на нашия Господ Иисус Христос, прочете Ангел Младенов, секретар на Русенска св. митрополия.

След края на богослужението архиереят произнесе назидателно слово към вярващите, сред които много деца. Той приведе множество аргументи в защита на въвеждането на предмет „Религия” в учебната програма на българското училище. Представи ползотворното сътрудничество между Св. Синод на БПЦ и българското правителство в полза на религиозното ограмотяване на подрастващите. Ограмотяване, от което днес младите се нуждаят повече отвсякога.

Митрополитът перифразира Христовата заповед за въцърковяването на децата с думите: „Оставете децата да учат Религия и не им пречете на това тяхно желание и на желанието на тези родители, които са болшинство спрямо тези, които не желаят и са наследили атеистическото настроение на предишните години. Духовното знание не противоречи на научното знание. Предметът Религия не превръща българското училище в религиозно или църковно. То си остава държавно и светско, но в него предметът Религия да е на почит и да се изучава в задължителната програма... Дай Боже, занапред тези три силни институции - образованието, държавата и Църквата - да бъдат ръка за ръка, за да имаме достойно образование, достойни младежи и да отстраним от обществото си всяко недостойно деяние, всяка агресия, всяка завист. А децата да живеят като братя и сестри помежду си, да си помагат в учението, да напредват всички заедно и успешно в усвояването на полезните знания”.

За благопреуспяването във всяко добро, здраве и спасение духовници и миряни изпяха „Многая лета”.

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! - ВОИСТИНУ ВОСКРЕСЕ!

Текст и снимки: протодякон Кирил Синев

 

 

Снимки

Обновление на храм „Св. Иван Рилски” в гр. ВетовоОбновление на храм „Св. Иван Рилски” в гр. ВетовоОбновление на храм „Св. Иван Рилски” в гр. ВетовоОбновление на храм „Св. Иван Рилски” в гр. ВетовоОбновление на храм „Св. Иван Рилски” в гр. ВетовоОбновление на храм „Св. Иван Рилски” в гр. ВетовоОбновление на храм „Св. Иван Рилски” в гр. ВетовоОбновление на храм „Св. Иван Рилски” в гр. ВетовоСв. ЛитургияСв. ЛитургияСв. ЛитургияОбновление на храм „Св. Иван Рилски” в гр. ВетовоОбновление на храм „Св. Иван Рилски” в гр. Ветово

Аудио

Поздравително слово на митрополит Неофит - преди св. Литургия

Поздравително слово на митрополит Неофит - след св. Литургия

« предишна новинаследваща новина »