ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празниците в Търговище - обзор

27 април 2011 13:40, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Христос воскресе!

Велики четвъртък започна спокойно в гр. Търговище, дори и на общия маслосвет – Eлеосвещение, я нямаше онази суетня, присъща за тези празници с голямо стичане на вярващи. Половината от Страстната седмица премина много бързо. Ставрофорен иконом Славчо Проданов още веднъж повтори, че „в деня на установяването на най-святото тайнство Евхаристия, св. Църква призовава вярващите към причастяване с Тялото и Кръвта на Спасителя”. С особен трепет и вяра пристъпиха християните, докоснали се точно на този ден до светото Тайнство. Вечерта на Велики четвъртък молитвено величаехме страданията на Иисуса Христа. С дълбоко смирение се поклонихме на Неговия кръст, който на превала на една изгряваща историческа епоха блести в светлината на изгрева.

Тъжно и тягостно проплакаха камбаните на Велики петък. И дори вълнението от литийното шествие около храма не можа да изтрие тъгата по лицата и душите на вярващите. Изпращахме Този, Който „за нас, нечестивите, е предаден на смърт” (св. Ефрем Сириец).

И тази година Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Кирил ни дари с преблага радост – да донесе в нашата епархия Благодатния огън. На летище Варна заедно с множество духовници и миряни архиерейският наместник на гр. Търговище ставрофорен иконом Славчо Проданов и г-н Николай Даскалов – председател на Общинския съвет на гр. Търговище, получиха така очакваната светиня от Божи гроб.

На 23 април в 22,15 ч. в гр. Търговище йерусалимският пламък бе посрещнат от прот. Димитър Байков, църковния настоятел от кв. „Въбел” Николай Колев, представители на настоятелства от гр. Попово, гр. Омуртаг и с. Дралфа, миряни. Всеки от тях занесе частичка от светлината на Възкръсналия Иисус Христос в църквите на духовната околия.

А в полунощ, след литийното шествие около храм „Св. Йоан Рилски”, ставроф. ик. Славчо Проданов поздрави всички с: „Христос воскресе!” В проповедта си той каза: „Винаги на такива празници духът ми се разгаря от мощния Дух на възкръсналия Спасител. Тоя Дух обгръща небето и земята, морето и въздуха, хората и творението Божие. Чувствам как всичко е озарено от лъчите на великата сила, излизаща от гроба Христов. Смъртта може да прослави, смъртта за велики идеали, за всечовешкото добро, за истински ценности. Чрез смъртта си много мъченици на Църквата прославиха Бога и Бог ги прослави, за да блестят на небосклона на християнското благочестие като сияйни звезди, които дават великолепното очарование на Божието небе. Ние сме свидетели на Иисусовата прослава чрез немлъкващия глас на отминалите векове. Много народи, познали Иисуса, чрез тая прослава вървяха към възраждане, защото те черпеха истина, вдъхновение и сила от един Кръст и от едно Възкресение, превърнало се в несекващ извор на сили”.

По традиция на свети и Светли вторник в храм „Св. Успение Пресветия Богородици” архиерейският наместник ставроф. ик. Славчо Проданов и председателят на храма протойерей Димитър Байков посрещнаха Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил. В съслужение с него бяха и Главиницкият епископ Йоан – викарий на митрополита, и свещеници от гр. Шумен и гр. Търговище. Негово Високопреосвещенство поздрави всички, дошли да се помолят, като каза: “Христос възкръсна, победи смъртта и ни дари вечен живот. С вярата си в Бога и ние ще можем да побеждаваме света”.

На обяд, на пасхалната трапеза, с поздрава „Христос воскресе” митрополит д-р Кирил се пребори с великденско яйце с всички присъстващи.

Текст и снимки: г-жа Валентина Проданова

 

 

Снимки

Празниците в ТърговищеВелики четвъртъкВелики четвъртъкВелики четвъртъкВелики петъкВелики четвъртъкВелики петъкВелики четвъртъкВелики петъкВелики петъкВелики петъкВелики петъкВелики петъкВелики петъкБлагодатният огънБлагодатният огънБлагодатният огънВъзкресение ХристовоВъзкресение ХристовоСветли вторникСветли вторникСветли вторникСветли вторникХристос възкресе!Христос възкресе!
« предишна новинаследваща новина »