ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Възкресение Христово в Алботинския манастир

28 април 2011 11:28, Видинска митрополия
Възкресение Христово в Алботинския манастир

На Светли понеделник по традиция в дворите на Алботинската света обител се организира Великденско тържество, което събира жители от района и гости, за да се поздравят със славното Възкресение на Господ Иисус Христос.

Това Пасхално тържество се организира от мирното население във връзка и с празника-патрон на манастира – Възкресение Христово, като по този начин през вековете до сега е запазен жив споменът за старославната скална обител, разрушена и обезлюдена.

Този благочестив спомен днес става основа за възраждане на обителта и дава надежди, че тя скоро ще възкръсне, за да дава духовна облага както на видинското население, така и на всички вярващи от Сърбия и Румъния.

Пред новоизградения параклис „Възкресение Христово”, с благословението на Видинския митрополит Дометиан, водосвет за здраве и духовен мир извърши Величкият епископ Сионий.

Той благослови вярващите и ги призова да обичат Бога, да държат вярата и да помагат според възможностите си тази славна обител да бъде възстановена и да заживее, както и преди, като огнище на вяра и просвета.

Епископ Сионий занесе и даде на поклонниците да се докоснат и запалят свещица от Благодатния огън, донесен на Велика събота от Йерусалим.

След водосвета всички се изкачиха до скалната света обител, където изпяха пасхални песнопения и запалиха свещ за здраве, като се изпълниха с надежда, че с Божия помощ духовната крепост ще бъде в свое време възстановена за радост и духовна утеха на всички.

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: Зоран Ивкович

 

 

Снимки

Възкресение Христово в Алботинския манастирВъзкресение Христово в Алботинския манастирВъзкресение Христово в Алботинския манастирВъзкресение Христово в Алботинския манастирВъзкресение Христово в Алботинския манастирВъзкресение Христово в Алботинския манастирВъзкресение Христово в Алботинския манастирВъзкресение Христово в Алботинския манастирВъзкресение Христово в Алботинския манастир
« предишна новинаследваща новина »