ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Нов храм в с. Мадара

28 април 2011 14:44, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Новият храм

Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, в съслужение със своя викарий Главиницки епископ Йоан и 10 духовници от цялата епархия, тържествено освети на 27 април 2011 г. православния храм „Св. Георги Победоносец и св. Тривелий“ в с. Мадара.

На архиерейската Божествена св. Литургия присъстваха депутати, както и г-н Светослав Спасов, който прочете от името на министър-председателя на Р. България г-н Бойко Борисов поздравителен адрес, областният управител г-н Димитър Александров, заместник-управителят г-жа Ралица Тодорова, кметът на община Шумен г-н Красимир Костов, представители на кметската управа в Каспичан, общински съветници от Шумен, кметът на село Мадара г-жа Христина Димитрова, бизнесмени и много жители на селото.

„Хан Тервел е първият български владетел, постриган за монах и обявен после за светец. Сега е времето с Божията помощ да се запознаят повече българи с тази част от българската история, за да се гордеем, че българите имаме толкова много светии сред владетелите. Нека да благодарим на Бога, че стана и този храм и да се радваме с тази победа, Христовата победа – на живота над смъртта“, каза в словото си митрополит Кирил. „Нека да се окажем достойни за Божествените щедрости!“ – призова още той.

Областният управител дари храма с летописна книга, а кметът на Шумен даде духовна литература и икони, които са му подарени от викария на Московската патриаршия.

„Църквата е изградена изцяло от дарения – сподели кметът на Мадара г-жа Христина Димитрова. – Затова не мога да ги изброя всички, имаме много дарители от Шумен, а и всеки един жител на селото е дарил, според възможностите си. Затова искам да благодаря на всички добри, мили и сърдечни хора, които помогнаха. Това е колективен труд! Сега задължително ще направим и ограда около църквата. А на 6 май, когато е празникът на село Мадара, ще бъде първата литургия за храмовия ни празник в тази църква“. Г-жа Димитрова напомни, че църковната утвар е дарена от Министерството на културата.

Новата църква се смята за истински архитектурен шедьовър на фона на Мадарския скален венец. Проектирането на храма беше възложено на арх. Красимир Генов още преди 17 години. Неговият проект също е дарение към селото. Според арх. Генов храмът е разположен на площ от 230 кв. метра. Той е създаден по традиционните канони на православната вяра, като църквата е еднокорабна и кръстокуполна, без да се търсят някакви модернистични елементи.

Изработката на иконостаса е поверена на художника-иконописец Йордан Йорданов и на дърворезбаря Йордан Андреев от Нови пазар. Двамата са работили от януари 2010 г. до 15 дни преди освещаването на храма – около година и четири месеца. Иконостасът е изработен от липово дърво, дълъг е 11 метра и висок 6 метра. На първия - „царския ред“ има осем големи икони, на втория - „апостолския ред“ – дванадесет икони плюс изображение на „Тайната вечеря“ и „Разпятието“. Изографисани са още Царските двери с „Благовещението“. „Една такава работа се прави със сърце и душа – сподели за „Шуменска заря“ Йордан Йорданов. – Този храм ще остане за поколенията. На мадарчани желая здраве и да вярват в доброто!"

Съветникът на премиера Бойко Борисов – г-н Светослав Спасов, огласи приветствието на министър-председателя, в което се подчертава: „С истинска радост ви поздравявам по случай освещаването на новопостроения храм „Свети Георги Победоносец“. Днес, когато бездуховността е обзела всяка част от обществото, едно такова събитие е не само добро в духовен аспект, но и в общокултурен. Храмът е свято място, в който Божиите благодатни сили са един непресъхващ извор за всеки православен християнин. Свети Георги да ви помага и защитава, та дълги години да имате здраве и успех!“

Светослав Спасов заедно с проф. д. и. н. Тотю Тотев и историка от Мадара г-н Васил Маринов споделиха своята идея да бъде издигнат голям кръст над Мадарския скален венец, който да се вижда отдалеч и да напомня за християнските ценности по тези земи. Според инициаторите за създаването на този кръст, той трябва да бъде открит през 2013 г., когато се навършват 1700 години от официалното признаване на християнската религия в тогавашната Римска империя.

Според Васил Маринов, Мадара е било едно от малкото населени места в Шуменска област, което в началото на ХХІ век е нямало християнски храм. Въпреки че от близо век в селището е имало желание да бъде изградена църква. През 1924 г. е било избрано църковно настоятелство, чийто дългогодишен председател е Рачо Тодоров. Тогава Общинският съвет дарил на настоятелството два декара в местността Касчаир и 15 000 лева, с която сума се поставя началото на фонд „Църковен храм“. През 1939 г. се доставят камъни и се изграждат основите на бъдещия храм. В периода на атеистично възпитание по време на социализма идеята замира. Едва през 1995 г. на общоселско събрание са учредени инициативен комитет и фондация под името „Св. Георги Победоносец“. Трябва да споменем и свещеноиконом Тодор Рачев, вечна му памет, който положи немалко усилия за извоюването на терена за храма... За патрон на храма е утвърден един от най-почитаните светци в Православната църква. Тогава се извършва замяна на определения парцел в местността Касчаир с място в центъра на селото до разклона за село Кюлевча. На 20 април 2002 г. мястото е осветено от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. Но през следващите шест години там са излети само основите.

През 2008 г. новият и амбициозен млад кмет на селото г-жа Христина Димитрова поема ангажимент до края на мандата си да завърши храма. Всеотдайна подкрепа инициативата получава от председателя на църковното настоятелство отец Андрей. Направен е молебен за успех в строителството, отслужен от митрополит Кирил. До края на 2009 г. храмът е изграден, а от началото на 2010 г. започва и вътрешното му устройване – измазване, изографисване и обзавеждане. Получава се нов архитектурен шедьовър в Мадара, който кметицата г-жа Христина Димитрова определи като „бяла лястовица“ на фона на скалния венец над селото. Корбан за духовниците и миряните беше даден в ресторант „Мадарски конник“.

НА МНОГАЯ И БЛАГАЯ ЛЕТА!

Материала подготви свещеник Васил Василев, по публикации от в. Шуменска зора

 

 

Снимки

Освещаване на новия храмОсвещаване на новия храмОсвещаване на новия храмОсвещаване на новия храмОсвещаване на новия храмОсвещаване на новия храмОсвещаване на новия храм Освещаване на новия храм
« предишна новинаследваща новина »