ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Видинска митрополия участва в среща срещу полиомиелита

29 април 2011 15:12, Видинска митрополия
Десислава Методиева

Работна среща за координиране на институционалните ангажименти по започващата кампания за имунизиране срещу полиомиелит се проведе в заседателната зала на Областна администрация - Видин. На срещата присъства архимандрит Поликарп, представител на Видинска света митрополия, който бе поканен от Областната управа - Видин, за да може Църквата да се запознае с проблема и да съдейства при информирането на хората за ваксиниране на децата и на онези, които имат нужда от това.

Православната църква винаги е била в помощ на хората и във всеки един момент се е старала да подпомага правилното и разумно духовно и социално развитие на човека. В тази кампания - имунизиране срещу полиомиелит - тя ще играе важна роля, като авторитет и подбудител към полезното и нужното за опазването на човешкия живот, за разлика от хора с други вероизповедания, които по своето „духовно” убеждение спират подобни профилактични акции и лечение.

По време на срещата стана ясно, че здравни специалисти ще посетят и ромския квартал "Нов път" във Видин. Във вторник или сряда имунизациите срещу детски паралич ще започнат в село Арчар, община Димово.

Предвижда се да се разкрият временни имунизационни пунктове. Д-р Пепа Цветанова, началник-отдел "Опазване и контрол на общественото здраве" в РЗИ - Видин заяви, че това е тежко заразно заболяване, което се причинява от вируси. Заразяването става от болен човек или заразоносител. Носителството на вируса без проява на симптоми е много разпространено и се предава по контактно-битов път чрез замърсени ръце, предмети или храна. Възможно е предаването на полиомиелит да се извърши и по въздушно-капков път. Заболяването засяга много органи - нервна система, сивото вещество на гръбначния мозък и други.

Болестта протича тежко, често с висока смъртност, засягайки децата между 1 и 5 години. Възможно е и засягане на по-големи възрастови групи. Нерядко води до трайна инвалидизация, тъй като заболяването води до парализа. В задължителните имунизации е включена ваксина, която се прилага срещу заболяването. Тя се поставя на децата още след раждането им, когато са на 2 или 3 месеца. Въпреки високото имунизационно покритие за Видинска област, практиката показва, че от болестта най-много се засягат децата от ромската общност. "Нашите усилия ще бъдат насочени към населените места, където има компактно ромско население. Внесе ли се вирусът в общността, веднага намира ниша за разпространение. Детският паралич е много сериозно заболяване, затова предприехме мерки и сме изпратили предписания до всички общопрактикуващи лекари", обясни специалистът. От тях се изисква до края на тази седмица или в началото на следващата да представят списъци на децата, които подлежат на тази извънредна имунизация. Това са децата, които не са имунизирани или често сменящите личния си лекар.

Текст: архимандрит Поликарп и Десислава Методиева, Фокус - Видин
Снимки: свещеник Петър Христов

 

 

Снимки

Десислава МетодиеваДесислава МетодиеваДесислава МетодиеваДесислава Методиева
« предишна новинаследваща новина »