ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Светъл празник в Клисурската света обител

30 април 2011 11:03, Видинска митрополия
Светъл празник в Клисурската света обител

Отново на Светли петък благочестивите християни се събраха, за да си спомнят едно славно събитие от историята на вселенската Църква, а именно - Богородичния живоприемен източник. Празник, който е вдъхновявал и вдъхновява вярващите Христови чеда за истински благодетелен и боговдъхновен живот.

В светата Клисурска обител, перлата на Северозапада, от ранни зори храмът Господен бе изпълнен с богомолен народ, който с радост и утеха посрещна своя епархийски архиерей – митрополит Дометиан.

Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан отслужи тържествена Пасхална света Литургия в съслужение с Величкия епископ Сионий, Деволския епископ Теодосий и благочестиво свещенство – архимандрит Евгений, игумен на Гигинския манастир, архимандрит Антим, игумен на Раковишкия манастир, архимандрит Борис, игумен на Добридолския манастир, архимандрит Василий, игумен на Чипровския манастир, йеромонах Стилиян, игумен на Бистришкия манастир, йеромонах Ефрем, игумен на Одранишкия манастир, йеромонах Исаак, архиерейски наместник на гр. Лом, йеромонах Йоан от Нови хан, както и много монаси и монахини от Видинска епархия, видни и изявени столични свещеници, всички с гореща вяра и Христова любов.

Светата Литургия бе едно дивно духовно събитие и преживяване, което подбуди мало и голямо към ревност и стремление по Бога.

По време на богослужението бе раздадено пламъче от Благодатния огън, за благословение и духовно просвещение на вярващите, донесен от Величкия епископ Сионий.

Молитвените песнопения на светата Евхаристия бяха изпълнени от архимандрит Антим, протосингел на Видинска св. митрополия и духовен отец на сестринството на Клисурския манастир, заедно с част от хора на катедралния храм „Св. Неделя”, гр. София, водени от иконом Мина Минчев.

С благословението на митрополит Дометиан, Величкият епископ Сионий произнесе проповед за празника на Пресвета Богородица, за неговото значение и как той трябва да бъде разбиран от вярващите.

По традиция след светата Литургия всички духовници и благочестиви християни в литийно шествие се отправиха към параклиса с аязмото „Живоприемен източник”, където Видинският митрополит и многобройното духовенство извършиха Пасхален водосвет.

След Литургията и водоосвещението митрополит Дометиан произнесе благодатно слово, с което поздрави вярващите и ги насърчи към пламенен дух, който трябва да имат в сърцата си по Бога.

Сестринството на манастира, во главе с всепреподобната майка Таисия, след молитвените последования посрещна скъпите гости в игуменарната на манастира. След традиционното кафе и благинки всички се отправиха и на тържествен обяд.

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: Клисурски манастир

 

 

Снимки

Светъл празник в Клисурската света обителСветъл празник в Клисурската света обителСветъл празник в Клисурската света обителСветъл празник в Клисурската света обителСветъл празник в Клисурската света обителСветъл празник в Клисурската света обителСветъл празник в Клисурската света обителСветъл празник в Клисурската света обителСветъл празник в Клисурската света обителСветъл празник в Клисурската света обителСветъл празник в Клисурската света обителСветъл празник в Клисурската света обителСветъл празник в Клисурската света обителСветъл празник в Клисурската света обителСветъл празник в Клисурската света обителСветъл празник в Клисурската света обителСветъл празник в Клисурската света обителСветъл празник в Клисурската света обителСветъл празник в Клисурската света обителСветъл празник в Клисурската света обителСветъл празник в Клисурската света обителСветъл празник в Клисурската света обителСветъл празник в Клисурската света обителСветъл празник в Клисурската света обителСветъл празник в Клисурската света обителСветъл празник в Клисурската света обителСветъл празник в Клисурската света обителСветъл празник в Клисурската света обителСветъл празник в Клисурската света обител
« предишна новинаследваща новина »