ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ОПРОВЕРЖЕНИЕ от г-жа Боряна Найденова, диригент на смесен хор при храм „Св. св. Кирил и Методий” - София

30 април 2011 19:18, Софийска митрополия
Храм "Св. св. Кирил и Методий" - София

Г-жа Боряна Найденова, диригентка на хора при столичния храм "Св. св. Кирил и Методий" изпрати до Официалния сайт на Българската Патриаршия писмо, с което моли да бъде публикувано нейно опровержение на дописка с невярно съдържание, качена на 20 април т. г. в т. нар. портал "Двери на Православието".

В тази дописка г-жа Найденова е несправедливо обвинена, че е участвала в мероприятие на сектата "Анастасия" и то заедно с хора на храм "Св. св. Кирил и Методий".

Г-жа Найденова категорично отхвърля това твърдение, като своевременно е изпратила опровержението си до злоупотребилия с името на храма електронен портал, но и досега оттам не й е предоставена никаква възможност да упражни полагащото й се право на отговор.

Следва текстът на опровержението:

ДО РЕДАКТОРСКИЯ ЕКИП НА САЙТА „dveri.bg”

 

КОПИЕ ДО:

НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО

М А К С И М

МИТРОПОЛИТ СОФИЙСКИ И ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Уважаема редакция,

Пиша Ви по повод публикацията на госпожица Анна Маринова в „Двери БГ” от сряда, 20 април 2011 г. със скандалното заглавие „Участие на православен хор в събитие, инициирано от сектата „Анастасия”.

От съдържанието на текста научих, че става дума за ръководения от мен хор към храм „Св. св. Кирил и Методий” - София. Бях склонна да подмина тази дезинформация не само защото вече сме свикнали със сензационните „разкрития”, с които днешната жълта преса се бори за читателския интерес, но и защото счетох за неуместно да се занимавам с това недоразумение през Страстната седмица.

За съжаление, тази невярна информация продължава да се разпространява в православните среди като истина и започва да застрашава доброто име на ръководения от мен хор и храма, в чиито богослужения участваме. По тази причина реших да се възползвам от правото си на отговор и да запозная Вашите читатели с истината по въпроса.

ПЪРВО, искам да уточня, че никога не съм участвала в „събитие, инициирано от сектата „Анастасия”. Събитието, в което участвах, бе инициирано от клуба за поезия и музика „Св. София, Вяра, Надежда и Любов” и Съюза на писателите от Интернет, като целта на събитието беше представяне на книгата „Алманах”. Самата книга се състои от стихове без никакво религиозно съдържание, като авторите не са професионални писатели, а в по-голямата си част са пенсионери, за които това е някаква форма на социален живот.

ВТОРО, участието ми имаше ИЗЦЯЛО ЛИЧЕН ХАРАКТЕР и е по молба на един от авторите в книгата „Алманах” - Васил Пешев (87 год.), втори съпруг на моята майка. Като член на музикална фамилия, аз формирах една импровизирана група, състояща се от: дъщеря ми (певица), сина ми (китарист), племенницата ми (певица), моя приятелка (виолистка ) и трима хорови певци, запълващи нужните за изпълненията гласове. Това НЕ Е ПРАВОСЛАВНИЯТ хор, който аз ръководя, а изпълнените две песни НЕ СА православни богослужебни песнопения, а са лично избрани от втория ми баща като музикален поздрав за него и за останалите членове на гореспоменатия клуб за поезия и музика.

По време на досегашната си кариера на хоров диригент неведнъж съм участвала с импровизирани групи от по няколко музиканти в откриването на изложби, представянето на книги, или други официални поводи. Това са прояви, свързани с моите лични ангажименти към творци и приятели, както и със стремежа ми да търся допълнителни възможности за изява на инструменталистите и певците, с които работя.

Това, че съм позната като диригент на споменатия църковен хор, не означава, че подобни изяви са изяви на този хор. Това е част от моя личен живот като човек и музикант.

ТРЕТО, държа да подчертая, че събитието имаше единствено светски характер, а присъствието на проф. Атанас Панчев, както наскоро разбрах (понеже не го познавам лично), е било в качеството му на директор на издателска къща „Новата цивилизация”, която е издала гореспоменатата книга „Алманах”.

Ако авторката на публикацията - госпожицата Анна Маринова, си беше направила поне труда да прочете текста на статията в дадения от самата нея линк: http://rodovo-imenie.org/sites/default/files/br277.pdf то едва ли щеше да напише такива непремерени изявления, засягащи въпросите кой е авторът на инициативата и като какъв е присъствал проф. Атанас Панчев.

ЧЕТВЪРТО, от изложеното дотук става ясно, че ХОРЪТ ПРИ ПРАВОСЛАВНИЯ ХРАМ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ” НЕ Е УЧАСТВАЛ във въпросното събитие. И това дезинформиране можеше да бъде избегнато, ако авторката на публикацията беше потърсила първо информация от мен, както изисква етичният кодекс на българските медии (а и самата християнска етика).

В заключение бих попитала авторката на провокативната и дезинформираща дописка г-ца Анна Маринова, смята ли всичките светски прояви на г-н Иван Желев Димитров, консултант на екипа на "Двери БГ", в които са присъствали представители на други вероизповедания, за „неуместни и неможещи да бъдат оправдани с липса на информация и подвеждане”? Въпросът е реторичен, тъй като г-н Димитров е бивш директор на Дирекция „Вероизповедания” към МС на Република България и настоящ председател на УС на Центъра за проучване на нови религиозни движения.

При така възникналата ситуация смятам, че редакцията на „Двери” ми дължи правото да публикувам на неговите страници тази информация, с което да пресека по-нататъшните спекулации с този изкуствено създаден проблем.

Длъжна съм да Ви уведомя, че същият текст ще бъде изпратен до всички заинтересовани инстанции в йерархията на Българската православната църква и предоставен на средствата за масово осведомяване в най-широк кръг.

27 април 2011 г.

С уважение: Боряна Найденова – диригент на смесен хор при храм „Св. св. Кирил и Методий” – София

Снимка: Весела Игнатова

 

 

« предишна новинаследваща новина »