ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В София бе отбелязано 1700 години от издаването на Едикта на толерантността

01 май 2011 19:15, Софийска митрополия
Паметна снимка

На 30 април с празнична архиерейска св. Литургия в София започна честването на издадения от император Галерий преди 1700 години Едикт на толерантността. В древния столичен храм „Св. София - Премъдрост Божия“, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, св. Евхаристия бе отслужена от членовете на Св. Синод на Българската православна църква - високопреосвещените митрополити: Сливенски Йоаникий, Видински Дометиан, Неврокопски Натанаил и Ловчански Гавриил.

В съслужение в богослужбата взеха участие трима епископи: Стобийски Наум, главен секретар на Св. Синод, Знеполски Йоан, викарий на Софийския митрополит, Тивериополски Тихон, председател на патриаршеската катедрала, столични духовници и представители на поместни православни църкви: проф. протопрезв. д-р Георги Драгас, преподавател в Православния богословски институт "Честният Кръст" в Бостън, САЩ, свещ. д-р Стефан Бигам от Университета на Шербрук, Канада, протойерей д-р Димитрий Лескин – директор на Православна гимназия в гр. Толиати (Самарска обл.), Русия, и свещ. Александър Георгиев - секретар на викарния епископ на Сръбския патриарх Ириней.

В древния столичен храм, заедно с множество софиянци, молитвено участие взеха представители на Столична община и участниците в богословската конференция „Православното богословие и науките“, която се проведе от 26 до 29 април в България, и която - с тържественото богослужение в чест на 1700 години от издаването на Едикта на толерантността - се закрива.

В края на богослужението от името на Св. Синод на Българската православна църква Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий прочете Патриаршеско и синодално послание до клира и народа, в което се казва, че Едиктът на толерантността (провъзгласен от август Гай Галерий Валерий Максимиан - човека, спечелил си със своите действия печалната слава на един от най-жестоките гонители на християнството) е първият засвидетелстван римски държавен закон в полза на Църквата и в този смисъл той се явява предвестник на две години по-късно последвалия го Медиолански едикт, с който обществото на християните е вече окончателно провъзгласено за „позволено общество".

„Така Църквата - се казва в посланието - удържа първата си голяма победа на историческата сцена. Би било пресилено да твърдим, че бъдещето, което се открива пред нея тогава, е било безоблачно. Историята помни всички опити на „светоуправниците на тъмнината от тоя век" (Еф. 6:12) да заглушат и дори докрай да задушат нейния глас. И все пак, първата победа, запечатана с едиктите от Сердика и Медиолан, е постигната. За всички става ясно, че в човешката история се е намесил нов фактор - Църквата на християните, Църквата на Живия Бог!“

От свое име митрополит Йоаникий изрази благодарност към Бога за промисъла, чрез който е внушил на император Галерий да издаде този акт на толерантността, „защото свободата е дар Божий и милост Божия“ и така да се остави следа през всички следващи столетия.

„Ние, православните архиереи, ще помним този ден и ще знаем, че Църквата е непобедима и православната вяра е всякога тържествуваща! - каза в своето обръщение митрополитът - Тази е победата, която победи света, тази е вярата, която проповядваме днес, защото тя е апостолска, вселенска и богоутвърдена и нея трябва да пазим и ценим като най-голямото съкровище на земята – чиста и в пълнота православна вяра!“

Дълго време след тържественото богослужение духовенството и миряните оживено разговаряха пред храма, където Софийска община е поставила на стъклен фундамент Едикта на толерантността, написан на български, латински и гръцки език.

В чест на годишнината е изработена марка и в същия ден тя бе представена в музея на Централна поща. Автор на проекта е проф. Пламен Вълчев, а тиражът е 11 хиляди броя. По време на събитието кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова припомни ролята на нашата столица в миналото на Европа и подчерта огромния потенциал за развитие на София като културно–историческо средище, тъй като е място с богата история и култура.

По–късно през деня в Зала 11 на НДК бе представена документалната драма – „Сердикийският едикт от 311 година”, подготвена от ученици на НГДЕК, под ръководството на д-р Веселина Вачкова.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Ловчански митрополит ГавриилИзнасяне на св. ЕвангелиеВидински митрополит ДометианИк. Ангел Ангелов, предстоятел на храм "Св. София"ИподякониВеликият входСливенски митрополит ЙоаникийДуховниците  гостиВеликият входВеликият входНеврокопски митрополит Натанаил Великият входНеврокопски митрополит Натанаил Участници на богословската конференцияУчастник  в богословската конференцияСливенски митрополит ЙоаникийВ олтараВ олтараВ олтараВ олтараСливенски митрополит ЙоаникийИподякончеПразничната св. Литургия в храм "Св. София"Неврокопски митрополит Натанаил Еп. Тихон и отец  Георги ДрагасНеврокопски митрополит Натанаил Сливенски митрополит ЙоаникийПричастнициД-р Павел ПавловУчастници на богословската конференцияУчастници на богословската конференцияУчастници на богословската конференцияПаметна снимка Едиктът пред храмаХрам "Св. София"Храм "Св. София"
« предишна новинаследваща новина »