ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Възкресна сбирка на Клуба „Приятели на Социална асоциация ”Св. Андрей”

02 май 2011 09:34, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил

След най-светлия за нас, човеците, празник – славното и победоносно Христово Възкресение - в Духовно-просветния център към храм „Св. архангел Михаил” се състоя сбирката на Клуб „Приятели на СА „Св. Андрей”.

На Светла сряда т. г. Клубът отбеляза своя първи рожден ден. Основан точно преди една година, той събира на доброволен принцип представители на местната общинска власт, на Областната управа, на бизнеса в града, на немски фирми, функциониращи в региона, както и Посолството на Федерална република Германия в България. Повече от 30 са членуващите юридически и физически лица.

Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил, единият от учредителите и член УС на сдружението, приветства и поздрави гостите с възгласа на победата на Живота над смъртта: „Христос воскресе!” В краткото си слово митрополит Кирил отбеляза, че през тези дни освен Светлото Христово Възкресение, отбелязваме и 1700 години от издаването на „Едикта за толерантност” на римския император Галерий. „Това е първият римски държавен закон в полза на Църквата. Днес в цял свят - и православни, и католици - си спомняме за това епохално събитие, предшестващо славната и победоносна църковна епоха в отношенията между Църквата и държавата. Днес и ние даваме повод за общо дело, когато православни и католици се обединяваме, за да дадем своя принос за облекчаване и подпомагане на слабите и страдащи души в обществото ни”, подчерта митрополит Кирил. Той и благодари на членовете на Клуба за помощта при реализирането на много от проектите, както и за инициирането на нови.

Интересен факт бе, че докато митрополит Кирил приветстваше гостите, пристигна изненада от неизвестен дарител – торта с поздравление за първата годишнина на Клуба.

Съветникът в Посолството на Република Германия у нас, г-н Волфганг Вендел – самият той също член на Клуба – не успя да пристигне поради служебни ангажименти, но изпрати приветствие до присъстващите. В него той отбеляза „добре функциониращата социална съвест – волята и необходимостта от осигуряване на ефективна подкрепа в област Варна - в повечето случаи, основавайки се на християнската вяра, изпълнявайки заповедта да се обичаме един другиго. Огромно значение изиграва фактът, че митрополитът на Варна е - за щастие - зад този Клуб на приятелите. Ние, като немско посолство, стоим зад него и се опитваме да даваме морална подкрепа”.

Децата от Детския комплекс „Св. сестри Вяра, Надежда, Любов и майка им св. София” – с. Кичево, бяха подготвили подарък за „рождениците” - членове на Клуба. Те изиграха театрална постановка за Възкресението на нашия Бог и Спасител, Иисус Христос. Сценарият бе по Библията за деца. От своя страна, членовете на Клуба им подариха чудната шоколадова торта!

Специално за възкресната сбирка от Германия бе пристигнал единия от двамата немски учредители, г-н Якоб Бихлер от Фондация „Либенау” – провинция Баден-Вюртемберг. (Освен него присъстваха трима практиканти от същата немска фондация – доброволци, отделили 3 месеца, за да се занимават с децата от Детския комплекс в с. Кичево, за да обогатят своя жизнен и професионален опит.) Понастоящем той е председател на Клуба на приятелите на СА ”Св. Андрей” в Германия. Той приветства българските членове, като сподели: „Вашият Клуб пое през изминалата година отново по една следа от миналото. И същевременно пое по нов път. Това е онази следа в българската Църква и общество, която бе прекъсната рязко с идването на кумунистическата власт - онази следа и онзи път, който ни води като християни към хората, които имат нужда от нашата помощ. Казано в библейски мотиви: към онзи мъж, който, поемайки пътя от Йерусалим до Йерихон, попадна сред разбойниците и не можеше да си помогне сам. Към гладните, на които даваме храна, и към жадните, на които утоляваме жаждата. Също и към затворените, които ни очакват да ги посетим, и към тъгуващите, които се нуждаят от нашата утеха. В Светото Писание такива срещи са много важни: който срещне нуждаещи се хора, то той среща самия Иисус Христос. Поздравявам вашия Клуб за първия му Рожден ден. Вие осъзнавате тази библейска и църковна традиция и подпомагате една социално-благотворителна дейност, която се извършва в този дух”.

От председателстващия на сбирката бе споделен опитът, който бе натрупан през последната година със спасяването – буквално - на една душа! След тежка житейска драма и заради многобройните здравословни проблеми, жена, изключителен професионалист в областта си (бивш сътрудник на най-висшия държавен апарат на демократичната ни република), прави опит за самоубийство - слава Богу, неуспешен! Тя бе поета за обгрижване от СА ”Св. Андрей” през юли м. г., но сама пожела да се откаже, за да освободи място за друг нуждаещ се. Въпреки свободния наем, който трябва да заплаща, въпреки многото болести и невъзможността да се лекува пълноценно, с помощта на Варненската и Великопреславска св. Митрополия, осигуряваща й материална и почти ежедневна духовна подкрепа, тази жена се бори всекидневно за живота си. Освен това, отделя от минималната си инвалидна пенсия, за да подпомага други като нея. Сега св. Митрополия се обърна с призив към членовете на Клуб „Приятели на СА ”Св. Андрей” за материално подпомагане, за да се стабилизира здравословно. Ежемесечно тя се нуждае от минимум 120 лв. само за лекарства, а пълният цикъл на лечение изисква около 350 лв. От словото на г-н Бихлер (вж по-горе) и в този конкретен случай, можем да намерим практическата, реална взаимовръзка... Банковата сметка, на която могат да се приведат дарения е:

РЕГИОНАЛНА ИНВЕСТИЦИОННА БАНКА – Варна

IBAN BG90RIBR92100000000399

BIC RIBRBG22

Варненска и Великопреславска св. Митрополия

за „Каменова”

В края на срещата бе спазена традицията „борене с яйца”, която предизвика истинска еуфория сред присъстващите гости от Германия.

Членовете на Клуб „Приятели на СА „Св. Андрей” се разделиха с уговорка, че следващата среща ще бъде преди Рождество Христово!

Христос воскресе! – Воистину воскресе!

Приветствено слово на митрополит Кирил вижте тук:

Приветствено слово на г-н Якоб Бихлер вижте тук:

Текст: свещеник Стойко Найденов
Снимки: Борислав Стоев

 

 

Снимки

Възкресна сбирка на Клуб на „Приятелите на Социална Асоциация ”Св. Андрей”Възкресна сбирка на Клуб на „Приятелите на Социална Асоциация ”Св. Андрей”Възкресна сбирка на Клуб на „Приятелите на Социална Асоциация ”Св. Андрей”Възкресна сбирка на Клуб на „Приятелите на Социална Асоциация ”Св. Андрей”Възкресна сбирка на Клуб на „Приятелите на Социална Асоциация ”Св. Андрей”Възкресна сбирка на Клуб на „Приятелите на Социална Асоциация ”Св. Андрей”Възкресна сбирка на Клуб на „Приятелите на Социална Асоциация ”Св. Андрей”Възкресна сбирка на Клуб на „Приятелите на Социална Асоциация ”Св. Андрей”Възкресна сбирка на Клуб на „Приятелите на Социална Асоциация ”Св. Андрей”Възкресна сбирка на Клуб на „Приятелите на Социална Асоциация ”Св. Андрей”Възкресна сбирка на Клуб на „Приятелите на Социална Асоциация ”Св. Андрей”
« предишна новинаследваща новина »