ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Страстната седмица в БПЦО ”Св. Йоан Рилски”, Атина (обзор)

02 май 2011 15:26, Българска Патриаршия
Страстната седмица в БПЦО ”Св. Йоан Рилски” Атина (обзор)

Особена е мистиката на седмицата преди Възкресение Христово, особено е настроението на всяка християнска душа! Цяла седмица християнският свят живее със Страстите Христови в очакване да се изпълни обещанието - Спасителят да възкръсне и да отвори вратите на рая за всички праведници! Да бъде възстановена връзката на човека с Бога! И затова вече почти 2 хилядолетия, всяка година, християнският свят изживява този велик подвиг на Христа така, сякаш че се случва сега! Затова и всяка година през тази седмица светът е в очакване - в очакване на спасението!

Особени са богослуженията през тази седмица, изпълнени с тъга, но и с надежда за Възкресението! През първите три дни (понеделник-сряда) Църквата приканва вярващите да надникнат в своите души и ги очистят, като привежда различни примери от живота на Христа и от притчите, които Той е казал. От четвъртък до неделя Църквата живее със Страстите Христови, Неговата смърт и погребение, слизането Му в ада, за да може накрая велегласно да възкликне: ”Христос воскресе!”

Тържествени бяха богослуженията и в предоставения на българската общност храм „Преп. Йоан Рилски Чудотворец”. Бе отслужвано всяка вечер Последованието на Жениха, напомнящо на вярващите, че трябва да бъдат винаги будни, защото никой не знае ни деня, ни часа кога ще дойде Син Човечески. На Велика сряда, по установена в последните години в Гърция традиция, в ранния следобед бе отслужен общ Маслосвет за здраве на всички, а след него и Утренята на Велики четвъртък, която спомня Тайната вечеря и учредяването на най-великото тайнство - св. Евхаристия. В ранната утрин на Велики четвъртък бе отслужена Вечерня с Василиева св. Литургия.

В ранния следобед много българи и гърци се събраха в храма, за да украсят с цветя кувуклията за Велики петък. Особено интересно бе на децата да се включат в украсата. Точно в 19 ч. започна последованието на 12-те евангелия. Обстановката в храма бе мистична, а на клира велегласно пееха псалтите при храма - Мелетий Велчев и Александър Ганчев, и специално поканеният за празниците Юлиян Одажиан - преподавател по църковна музика в Музикалната академия в Пловдив. След петото евангелие, по традиция в средата на храма бе изнесено Разпятието и всички се поклониха на страданията Христови! На края на богослужението в проповедта си предстоятелят на храма архимандрит Атанасий (Султанов) изтъкна колко важна е Голготската жертва за цялото човечество и че без нея нямаше да има път на спасение. На следващия ден, Велики петък, от 8,00 ч. бяха отслужени Царски часове и Вечерня с изнасяне на плащаницата. През целия ден множество християни минаха през храма да запалят свещ и да се поклонят пред плащаницата, поставена на нарочно приготвена маса (Кувуклия), символизираща Христовия гроб. По традиция след поклонението вярващите минават и под масата за здраве. През целия ден камбаните на всички храмове в Атина бият траурно.

Вечерта в 19 ч. започна чинът "Опело Христово”. По установена вече традиция на това богослужение присъстват представители на българската дипломатическа мисия и представители на различните български организации в Гърция. Тази година присъстваха г-н Димитър Енчев – пълномощен министър, г-н Герман Ванчев – консул, учители и ученици от българските неделни училища - „Св. Кирил и Методий” към дружество „Будители” и „Преп. Паисий Хилендарски” към гръцко-българското сдружение за култура, представители на фолклорна формация „Родина” во главе с ръководителя й маестро Александър Костадинов, много български общественици и гости. В края на богослужението, на Великото славословие, бе извършено литийно шествие по улиците на квартала „Агии Анаргири”, в който се намира българският храм. Също така се установи традиция литийното шествие от българския храм да се среща с литийно шествие от някоя друга гръцка енория. Тази година това бе енорията „Св. Козма Етолийски”. Заедно духовниците се помолиха за благото на гръцкия и на българския народ. Предстоятелят на храм „Св. Козма Етолийски” архим. Тимотеос (Илиакис) изказа желание срещи между неговата енория и българската да има по-често. След литийното шествие всички преминаха под светата плащаница за здраве на входа на храма. Накрая в проповедта си архим. Атанасий подчерта, че Христос умря и възкръсна за всички, че всички преди всичко сме Негови чеда и последователи и после всичко останало. За пореден път той призова общността да бъде по обединена, да спазва своите традиции и да отстоява своята православна вяра!

В ранната утрин на Велика събота бе отслужена Вечерня със св. Василиева литургия, която по установена от Гръцката църква традиция се отслужва върху кувуклията в средата на храма, а след нея в светия олтар при пеенето на „Благообразний Йосиф” бе пренесена светата плащаница.

Вечерта в 23,15 ч. започна възкресената Полунощница, в края на която бяха загасени всички светлини в храма. Със снопове от по 33 свещи, донесени от Светата земя - Йерусалим, отец Атанасий прикани вярващите да приемат светлината от Незалязващата светлина. Всички пристъпиха да запалят свещите си от духовника и след това при пеенето на тропара „Воскресение Твое, Христе Спасе” се образува литийно шествате до нарочно приготвеното място, където бе прочетен евангелският пасаж, оповестяващ Христовото възкресение. След това бе възвестено „Слава на Светата Единосъщна и Неразделна Троица” и при камбанен звън бе възвестено Христовото Възкресение. Тропарът „Христос воскресе” прозвуча на български и на гръцки, и на двата езика отец Атанасий поздрави присъстващите! Богослужението продължи с пеенето на възкресния канон, по време на който всички се поклониха пред светото Евангелие и се поздравиха с "Христос воскресе". След това бе отслужена празнична Златоустова св. Литургия, на която много българи приеха свето Причастие. В края на литургията бяха осветени яйца и козунаци, които после бяха раздадени на вярващите! На следващия ден в 11 ч. бе отслужено Второ Възкресение за всички сънародници, които не можаха да присъстват на възкресната служба през нощта.

Текст: архимандрит Атанасий (Султанов)

 

 

Снимки

Страстната седмица в БПЦО ”Св. Йоан Рилски” Атина (обзор)Страстната седмица в БПЦО ”Св. Йоан Рилски” Атина (обзор)Страстната седмица в БПЦО ”Св. Йоан Рилски” Атина (обзор)Страстната седмица в БПЦО ”Св. Йоан Рилски” Атина (обзор)Страстната седмица в БПЦО ”Св. Йоан Рилски” Атина (обзор)Страстната седмица в БПЦО ”Св. Йоан Рилски” Атина (обзор)Страстната седмица в БПЦО ”Св. Йоан Рилски” Атина (обзор)Страстната седмица в БПЦО ”Св. Йоан Рилски” Атина (обзор)Страстната седмица в БПЦО ”Св. Йоан Рилски” Атина (обзор)Страстната седмица в БПЦО ”Св. Йоан Рилски” Атина (обзор)Страстната седмица в БПЦО ”Св. Йоан Рилски” Атина (обзор)Страстната седмица в БПЦО ”Св. Йоан Рилски” Атина (обзор)Страстната седмица в БПЦО ”Св. Йоан Рилски” Атина (обзор)Страстната седмица в БПЦО ”Св. Йоан Рилски” Атина (обзор)Страстната седмица в БПЦО ”Св. Йоан Рилски” Атина (обзор)Страстната седмица в БПЦО ”Св. Йоан Рилски” Атина (обзор)Страстната седмица в БПЦО ”Св. Йоан Рилски” Атина (обзор)Страстната седмица в БПЦО ”Св. Йоан Рилски” Атина (обзор)Страстната седмица в БПЦО ”Св. Йоан Рилски” Атина (обзор)Страстната седмица в БПЦО ”Св. Йоан Рилски” Атина (обзор)Страстната седмица в БПЦО ”Св. Йоан Рилски” Атина (обзор)Страстната седмица в БПЦО ”Св. Йоан Рилски” Атина (обзор)Страстната седмица в БПЦО ”Св. Йоан Рилски” Атина (обзор)Страстната седмица в БПЦО ”Св. Йоан Рилски” Атина (обзор)Страстната седмица в БПЦО”Св. Йоан Рилски” Атина (обзор) Страстната седмица в БПЦО”Св. Йоан Рилски” Атина (обзор) Страстната седмица в БПЦО ”Св. Йоан Рилски” Атина (обзор)Страстната седмица в БПЦО ”Св. Йоан Рилски” Атина (обзор)
« предишна новинаследваща новина »