ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Живоприемни източник в Каранвърбовския манастир „Св. Марина”

02 май 2011 17:00, Русенска митрополия
Живоприемни източник в Каранвърбовския манастир „Св. Марина”

На 29 април, Светли петък, ден в който отбелязваме също и празника Живоприемни източник, по традиция се отслужва тържествено богослужение в Каранвърбовския манастир „Св. Марина”. В този манастир от древност се намира целебно аязмо, прославено с големи чудеса. Живоприемни източник се отбелязва като втори храмов празник на манастира, понеже в него беше изграден параклис, посветен на този празник.

Тази година св. Литургия беше отслужена от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит. Молитвено участие взе и Месемврийският епископ Яков.

Освен заселниците на манастира, монаси от Басарбовската св. обител и служители на Митрополията, бяха дошли да допринесат за благолепието на службата, да се помолят и да се поръсят с целебна вода от аязмото. На богослужението присъстваха и миряни от близкия град Бяла, доведени от енорийския си свещеник, както и от с. Каран Върбовка и близките села.

Богослужението започна с пасхална утреня, допълнена с канон, възпяващ чудесата, станали на извора „Живоприемни източник”, който се намира в кв. "Балъклъ" в Константинопол (днешния град Истанбул). На определеното време Негово Високопреосвещенство беше посрещнат в храма при пеене на „Владику и священноначалника”, след което се довърши утренята и се даде начало на св. архиерейска Литургия. В нея участие взеха архим. Емилиан – и. д. игумен на манастира, йером. Филарет – ефимерий на манастира и ик. Георги Стоянов от гр. Бяла.

На клира пяха служителите на митрополията Ангел Младенов и Милен Бакалов, като г-н Ангел Младенов, секретар на митрополията, прочете подходяща проповед.

През цялото време на службите присъства, макар и болна, монахиня Ксения, както и послушницата Стоянка.

Накрая бе извършен водосвет, като част от осветената вода бе излята в аязмато за освещаването на водите му. Присъстващите получиха благословение и бяха поръсени със светена вода.

Текст и снимки: Милен Бакалов

 

 

Снимки

Живоприемни източник в Каранвърбовския манастир „Св. Марина”Живоприемни източник в Каранвърбовския манастир „Св. Марина”Живоприемни източник в Каранвърбовския манастир „Св. Марина”Живоприемни източник в Каранвърбовския манастир „Св. Марина”Живоприемни източник в Каранвърбовския манастир „Св. Марина”Живоприемни източник в Каранвърбовския манастир „Св. Марина”Живоприемни източник в Каранвърбовския манастир „Св. Марина”Живоприемни източник в Каранвърбовския манастир „Св. Марина”Живоприемни източник в Каранвърбовския манастир „Св. Марина”Живоприемни източник в Каранвърбовския манастир „Св. Марина”Живоприемни източник в Каранвърбовския манастир „Св. Марина”Живоприемни източник в Каранвърбовския манастир „Св. Марина”Живоприемни източник в Каранвърбовския манастир „Св. Марина”Живоприемни източник в Каранвърбовския манастир „Св. Марина”Живоприемни източник в Каранвърбовския манастир „Св. Марина”Живоприемни източник в Каранвърбовския манастир „Св. Марина”Живоприемни източник в Каранвърбовския манастир „Св. Марина”Живоприемни източник в Каранвърбовския манастир „Св. Марина”Живоприемни източник в Каранвърбовския манастир „Св. Марина”Живоприемни източник в Каранвърбовския манастир „Св. Марина”Живоприемни източник в Каранвърбовския манастир „Св. Марина”Живоприемни източник в Каранвърбовския манастир „Св. Марина”Живоприемни източник в Каранвърбовския манастир „Св. Марина”Живоприемни източник в Каранвърбовския манастир „Св. Марина”Живоприемни източник в Каранвърбовския манастир „Св. Марина”Живоприемни източник в Каранвърбовския манастир „Св. Марина”Живоприемни източник в Каранвърбовския манастир „Св. Марина”Живоприемни източник в Каранвърбовския манастир „Св. Марина”Живоприемни източник в Каранвърбовския манастир „Св. Марина”Живоприемни източник в Каранвърбовския манастир „Св. Марина”Живоприемни източник в Каранвърбовския манастир „Св. Марина”
« предишна новинаследваща новина »