ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът на Православното богословие – Международната конференция „Православното богословие и науките”

03 май 2011 18:30, Българска Патриаршия
Участници в "Православното богословие и науките"

Откритата на 26 април Международна конференция „Православното богословие и науките” в СУ „Св. Климент Охридски” продължи на следващия ден в конферентната зала на гранд-хотел "София" с втория предвиден по предварителната програма доклад на митрополит Йеротей Влахос, който премина при изключителен интерес.

От там работните сесии на академичния форум бяха пренесени в конферентния център на фондация „Миню Балкански“ в с. Оряховица, Старозагорско. Фондацията, в лицето на проф. Минко Балкански се явява партньор на организаторите при осъществяването на академичния форум. Освен старата семейна къща на фамилия Балкански, която е преобразувана в голям комплекс от автентични сгради със съвременни удобства, фондацията е обновила и оборудвала местното училище, което се явява и нейна основна база. Там в продължение на три дни – 27, 28 и 29 април - богослови и учени представяха свои доклади, подкрепени с научни открития, дискутираха богословски проблеми, споделяха своя опит, повдигаха въпроси и търсиха отговори. Обсъжданията, започнали в залата, преминаваха на трапезата и продължаваха до късно през нощта.

"Празник на православното богословие!" - бе казала г-жа Фандъкова при откриването на форума и това определение като че ли най-точно представя същността на събитието. Специалистите от различни сфери на науката търсиха общата визия за православното богословие и православното разбиране във всички области на живота.

Наред с интензивната научна програма, участниците в конференцията имаха възможност да посетят Старозагорската св. митрополия и да получат лично благословение от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Галактион. Негово Високопреосвещенство, който посрещна световноизвестните учени заедно със секретаря на митрополията протойерей Михаил Михайлов и старозагорски духовници, изрази своята радост от провеждането на този високонаучен православен форум именно на територията на Старозагорска епархия. Д-р Павел Павлов представи на митрополита духовниците в групата, както и участниците от различните поместни църкви. На чаша вино и с великденско яйце духовенство и гости оживено разговаряха и разказваха за своята работа и енория. „Пасхалната радост и мир да съпътстват всички ни!“ - благопожела митрополитът и за благословение дари с книга всеки от присъстващите.

В рамките на конференцията участниците посетиха още и историко-археологическия музей на гр. Стара Загора. В същия ден бе и навечерието на празника Живоприемен източник и групата взе молитвено участие във вечерното богослужение в най-големия храм на града „Въведение Богородично”.

В последния ден на форума се получи и поздравително писмо от страна на Негово Високопреосвещенство митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, с което той лично приветства начинанието и пожелава успех на организаторите и участниците в тяхната научно-просветна дейност.

Програма на проведените работни сесии по дни:

27 април, сряда

Първа работна сесия:

Свещ. Стефан Бигам: „Богословието на иконата като херменевтично средство в диалога между науката и религията”;

Д-р Димитрий Бирюков: „Патристични прозрения върху природата на езика и реалността”;

Владимир Цветкович: „Геометричните аналогии при св. Максим Изповедник, приложени относно отношението между Христос и сътворението на света”;

Д-р Тинко Ефтимов: „Епистимологични уроци вследствие развитието на науката”;

Д-р Пламен Физиев: „Големите отворени въпроси пред физиката”.

Дискусия

28 април, четвъртък

Втора работна сесия:

Свещ. д-р Н. Людовикос: „Съвременната психология в развитието на теологията: Възможна ли е богословска епистимология на психологията”;

Свещ. д-р Кристофър Найт: „Наука и богословие на Божественото действие”;

Д-р Георги Каприев: „Аксиоматичните основи и рецепция на византийската философия”;

Д-р Иван Христов: „Богословският и научният подход към съзерцанието на природата”;

Д-р Стоян Танев: „Езикът на православното богословие и квантовата механика: св. Григорий Палама и Нилс Бор”.

Дискусия

Трета работна сесия:

Прот. д-р Димитрий Лескин: „Философия на името в православната мисъл на XX в.”;

Горан Секуловски: „Православното разбиране за злото: Патристичните прозрения на съвременното общество”;

Д-р Светослав Риболов: „Икономиката на християнския аскетизъм”;

Д-р Мариян Стоядинов: „Научните предпоставки в православното богословско изследване”.

Четвърта работна сесия:

Протопр. д-р Георги Драгас: „Научното богословско признание на отец Г. Флоровски, Т. Торанс и С. Яки”;

Д-р Павел Павлов: „Богословските прозрения на отец Г. Флоровски”;

Матю Бейкър: „Космологична случайност и логична необходимост: Г. Флоровски и Т. Торънс”;

Д-р Димо Пенков: „Вяра и познание”;

Д-р Стефан Стефанов: „Вяра и разум”.

Дискусия, модерирана от д-р Димо Пенков, д-р Стефан Стефанов и д-р Тодор Велчев: „Научната апологетика: Има ли място науката в християнската апологетика”.

 

КРАТКО ПРЕДСТАВЯНЕ НА ЧУЖДЕСТРАННИТЕ ЛЕКТОРИ

1. Негово Високопреосвещенство Йеротей (Влахос), митрополит на Навпакт, Гърция, Еладска архиепископия

Митрополит Йеротей (Влахос) е роден през 1945 г. в Йоанина, Епир, Гърция. Завършва Богословския факултет на Солунския университет. Ръкоположен е за дякон през 1971 г. и за свещеник през 1972 г. От 1995 г. е митрополит на Навпакт и Св. Влас. Преподавал е православна етика в Университета на Антиохийската патриаршия в Ливан, гост-лектор в много университети по света. Един от големите съвременни познавачи на творчеството на св. Григорий Палама. Сред по-известните му книги са "Православна психотерапия" (златна книга на ЕПЦ), "Една нощ на Света гора", "Православно богословие и наука", "Гражданското общество, Църквата и Олимпийските игри" и мн. др. Автор е на множество статии. Текстовете му са превеждани на английски, френски, испански, руски, арабски, сръбски, български и др.

2. Протопрезвитер д-р Георги Драгас, Православен богословски институт „Честният Кръст”, Бостън, САЩ

Проф. протопрезв. Георги Драгас е преподавател по Патристика и Догматика в Богословския институт на Честния Кръст в Бостън, Масачузетс, САЩ. От 2000 г. е доктор хонорис кауза на Богословския факултет при Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Богословско-изследователската дейност на проф. отец Г. Драгас е добре известна в България. Към момента се превежда и предстои издаване на български език на последната му книга „Вярата на Отците”. Той е един от лекторите, който участва най-активно в организирането на международната конференция, като преди всичко спомогна за оформянето на научната й програма, включително и за предварителния контакт с митрополит Йеротей (Влахос).

3. Д-р Жан-Клод Ларше, патролог, Франция

Д-р Жан-Клод Ларше е един от най-активните православни богослови в момента. Притежава докторати по философия и по богослоовие. Той е един от най-добрите специалисти върху богословието на св. Максим Изповедник. В последните години се занимава предимно с изследвания на богословски въпроси, които са на границата между богословието и медицината.

4. Отец д-р Николаос Лудовикос, Висша църковна академия, Солун, Гърция

Отец д-р Николаос Лудовикос е един от най-добрите познавачи на богословието на св. Максим Изповедник. Работи върху широк спектър от теми, но най-вече върху въпроси свързани с еклисиологията. В момента преподава едновременно в Гърция и в Англия.

5. Д-р Дмитрий Бирюков, Християнска академия за хуманитарни науки, Санкт Петербург, Русия

Д-р Бирюков притежава магистърска диплома по богословие и докторат по философия. Един от младите руски учени с огромни познания относно Византийското богословие от 14 век и по-специално върху богословието на св. Григорий Палама и богословските спорове по това време. Докладът му засяга въпроса за богословските прозрения на Кападокийските отци в спора им с Евномий.

6. Протойерей д-р Дмитрий Лескин, Православна гимназия, Толиати, Самарска област, Русия

Отец д-р Дмитрий Лескин е изследовател на Имяславските спорове и философия на името – една тема, която придобива нов, все по-силен отзвук в православна Русия и по целия свят. Той има множество трудове в тази област, включително и няколко книги. Темата на доклада му е върху съвременното преоткриване на въпроса за Имяславието и Иисусовата молитва.

7. Д-р Владимир Цветкович, Унверситет на гр. Орхус, Дания

Д-р Владимир Цветкович е млад сръбски православен богослов, който е на следдокторска специализация в университета в Орхус, Дания.

8. Отец д-р Кристофър Найт, колеж „Св. Едмънд”, Кеймбридж, Англия; храм „Свето Преображение Христово”, епархия на Православните църкви в Англия, Вселенска патриаршия

Отец Кристофър Найт е православен богослов. Завършил е физика и богословие. Специализирал астрофизика, в последните години той се занимава с проблематики свързани с богословието на Божиите действия. Той е един от малкото богослови, които следят западните публикации в тази област и който е способен да анализира техните различия по отношение на православното учение.

9. Горан Секуловски, Православен институт „Св. Сергий”, Париж, Франция

Горан Секуловски е докторант в Православния институт „Св. Сергий”, Париж. Преподава Патристика.

10. Матю Бейкър, Университет Фордъм, Ню Йорк, САЩ

Матю Бейкър е православен американец, учил в богословските академии „Св. Тихон” и „Св. Владимир”. Той е млад и задълбочен изследовател на богословието на прот. Г. Флоровски. В момента работи върху докторантурата си в Университета Фордъм, Ню Йорк, под ръководството на професор Аристотел Папаниколау.

11. Отец д-р Стефан Бигам, Университет на Шербрук, Канада; Американска Карпато-Руска митрополия, Вселенска патриаршия

Отец проф. д-р Ст. Бигам е завършил художествена академия, а след това и богословската академия „Св. Владимир” в Ню Йорк като ученик на отец Йоан Майендорф. Той е един от малкото съвременни православни експерти с множество публикации в областта на богословието на иконата.

 

Текст: Весела Игнатова, Анула Христова
Снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Участници в "Православното богословие и науките"Митр. Йеротей Влахос и проф. Г. Драгас в гранд-хотел "София"Доц. д-р Ст. ТаневСвещ. Стефан БигамД-р Дим. БирюковВ залата на фондация "Миню Балкански", ОряховицаД-р Тинко ЕфтимовД-р Пламен ФизиевОтец д-р Н. ЛюдовикосОтец д-р Кристофър НайтПроф. д-р. Георги КаприевДоц. д-р Иван ХристовПри Старозагорския митрополит ГалактионПри Старозагорския митрополит ГалактионПри Старозагорския митрополит ГалактионДоц. д-р Ст. ТаневГоран СекуловскиДоц. д-р Мариян СтоядиновВ залата на фондация "Миню Балкански", ОряховицаВ навечерието на празника Живоприемни източникВ храм "Въведение Богородично"Протопр. Борис, председател на храмаПроф. д-р Г. ДрагасДоц. д-р Павел ПавловВ библиотеката на къща "Миню Балкански"Кът за отдихДоц. д-р Димо ПенковПротойерей д-р Димитрий ЛескинДоц. Христов и Жан-Клод ЛаршеСвещ. Н. Людовикос, свещ. Кристофър Найт и Матю Байкър В ОряховицаКонферентният център "Миню Балкански", Оряховица
« предишна новинаследваща новина »