ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Томина неделя в Басарбовския скален манастир

03 май 2011 16:25, Русенска митрополия
Томина неделя в Басарбовския скален манастир

На 1 май 2011 г. в Басарбовската св. обител се извърши тържествено богослужение и водосвет, ознаменувайки 74-годишнината от възстановяването на св. обител през 1937 година. Това радостно събитие се е случило на деня, в който светата ни Църква чества паметта на св. Йеремия. Тази година празникът съвпадна с Томина неделя.

Архиерейска св. Литургия извърши Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит в съслужение с игумена на манастира – архим. Емилиан. По време на богослужението молитвено участие взе цялото братство на манастира, както и свещеници от епархията. На клира пяха служителите на митрополията Ангел Младенов и Милен Бакалов. Проповед прочете секретарят на митрополията Ангел Младенов. Присъстваха многобройни поклонници от град Русе и близкото село Басарбово.

След св. Литургия бе извършен и водосвет в двора на манастира. Дворът беше пълен с поклонници. Негово Високопреосвещенство прочете Патриаршеско и синодално послание по случай 1700-годишнина от обявяването на първия едикт за религиозна толерантност, издаден в Сердика (дн. София) от римския император Галерий. След това той поръси и благослови вярващите при пеене на пасхални песнопения и стихири.

Текст и снимки: Милен Бакалов

 

 

Снимки

Томина неделя в Басарбовския скален манастирТомина неделя в Басарбовския скален манастирТомина неделя в Басарбовския скален манастирТомина неделя в Басарбовския скален манастирТомина неделя в Басарбовския скален манастирТомина неделя в Басарбовския скален манастирТомина неделя в Басарбовския скален манастирТомина неделя в Басарбовския скален манастирТомина неделя в Басарбовския скален манастирТомина неделя в Басарбовския скален манастирТомина неделя в Басарбовския скален манастирТомина неделя в Басарбовския скален манастирТомина неделя в Басарбовския скален манастирТомина неделя в Басарбовския скален манастирТомина неделя в Басарбовския скален манастирТомина неделя в Басарбовския скален манастирТомина неделя в Басарбовския скален манастирТомина неделя в Басарбовския скален манастирТомина неделя в Басарбовския скален манастирТомина неделя в Басарбовския скален манастирТомина неделя в Басарбовския скален манастирТомина неделя в Басарбовския скален манастирТомина неделя в Басарбовския скален манастирТомина неделя в Басарбовския скален манастирТомина неделя в Басарбовския скален манастирТомина неделя в Басарбовския скален манастирТомина неделя в Басарбовския скален манастир
« предишна новинаследваща новина »