ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Водосвет и беседа в българското неделно училище „Преп. Паисий Хилендарски” в Атина, Гърция

03 май 2011 19:54, Българска Патриаршия
Водосвет и беседа в българското неделно училище в Атина

На 16 април т. г., по покана на временния Управителен съвет на Гръцко-българското сдружение за култура в Атина, предстоятелят на българския храм „Св. Иван Рилски” в гръцката столица, архимандрит Атанасий (Султанов), отслужи водосвет в неделното училище „Преп. Паисий Хилендарски” към сдружението по повод големия християнски празник Възкресение Лазарево, познат от българската народна традиция като Лазаровден.

Отец Атанасий благослови ученици, родители и учители и изнесе кратка беседа във връзка с Великденските празници по молба на председателя на сдружението д-р Благородна Филевска. Той припомни на присъстващите значението на Страстната седмица за всеки християнин и отбеляза: „Скъпи ученици, учители, родители и гости! Предстои ни да изживеем за пореден път порива на Иисус Христос за спасението на всички нас. Дните от тържественото Му влизане в Йерусалим до кръстната Му смърт и Възкресение за нас са най-светлите дни, защото се изпълнява Божието обещание за спасението на света!”

В края на беседата си отец Атанасий се обърна към децата с думите: „Мили деца, където и да сме, ние не трябва да забравяме нашите корени. Ето, нека вземем за пример патрона на вашето училище – преп. Паисий Хилендарски – някога, преди много години, в смутното време на турското робство той разбуди българите със своята малка „История славянобългарска”. И макар да живеем няколко века след него, да не забравяме неговите завети! Да знаем и помним нашия език и нашите български празници и традиции!”

От името на църковното настоятелство отец Атанасий дари на неделното училище икона на преп. Паисий Хилендарски, изографисана специално за случая от старозагорската иконографка и учителка по рисуване Недялка Ямакова, изографисала и иконите за иконостаса в българския храм „Св. Иван Рилски” в Атина.

От името на сдружението и на възпитаниците и учителите от неделното училище д-р Благородна Филевска благодари на архимандрит Атанасий за посещението му и изказа желанието на присъстващите за такива по-чести срещи. Д-р Филевска поднесе на духовника малък сувенир – малка плетена кошничка за първото великденско яйце, изработена от Диана Андонова, майка на възпитаник на училището.

Празникът завърши с музикално поздравление от група на фолклорна формация „Родина” с ръководител маестро Александър Костадинов. Талантливите певци изпълниха няколко български лазарски песни, а в малката зала на училището се изви традиционно лазарско хоро.

Текст: Архим. Атанасий (Султанов) и д-р Благородна Филевска
Снимки: Ангелос Панагу, д-р Благородна Филевска

 

 

Снимки

Водосвет и беседа в българското неделно училище в АтинаВодосвет и беседа в българското неделно училище в АтинаВодосвет и беседа в българското неделно училище АтинаВодосвет и беседа в българското неделно училище в АтинаВодосвет и беседа в българското неделно училище в АтинаВодосвет и беседа в българското неделно училище в АтинаВодосвет и беседа в българското неделно училище в АтинаВодосвет и беседа в българското неделно училище в АтинаВодосвет и беседа в българското неделно училище в АтинаВодосвет и беседа в българското неделно училище в АтинаВодосвет и беседа в българското неделно училище в АтинаВодосвет и беседа в българското неделно училище в АтинаВодосвет и беседа в българското неделно училище в АтинаВодосвет и беседа в българското неделно училище в АтинаВодосвет и беседа в българското неделно училище в АтинаВодосвет и беседа в българското неделно училище в АтинаВодосвет и беседа в българското неделно училище в АтинаВодосвет и беседа в българското неделно училище в АтинаВодосвет и беседа в българското неделно училище в АтинаВодосвет и беседа в българското неделно училище в Атина
« предишна новинаследваща новина »