ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Рожден ден на ансамбъл „Дунав”, гр. Видин

04 май 2011 14:05, Видинска митрополия
Рожден ден на ансамбъл „Дунав”, гр. Видин

На 4 май с тържествен водосвет, отслужен с благословението на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан от архимандрит Поликарп, председател на катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски” в гр. Видин, бе дадено началото на честванията по отбелязването на 40-годишния юбилей на видинския ансамбъл „Дунав”.

На празника присъства г-н Румен Видов, кмет на Видин, който след водоосвещението поздрави ансамбъла и поднесе на минали и настоящи заслужили артисти от ансамбъла грамоти на признателност и благодарност за всичко, което правят за Видин и Северозападния край.

Архимандрит Поликарп поздрави празнуващите от името на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан и им пожела Божието благословение да пребъде върху тях и с достойнство и радост да разнасят славата на нашия край.

На празника присъстваха много общественици и културни дейци, които поднесоха своите поздрави и благопожелания на артистите на ансамбъл „Дунав”.

***

Ансамбълът за народни песни и танци „Дунав“ във Видин е създаден през 1971 г. с цел издирване, съхранение и популяризиране на българския фолклор и по-точно на този от Видинския край. Важен художествен принцип в работата на ансамбъла е запазването на характерните особености на музикалния, песенен и танцов фолклор на Северозападна България.

В богатата си и разнообразна програма ансамбъл "Дунав" включва музика, песни и танци и от другите фолклорни области на България, което допринася за по-голямо разнообразие и атрактивност на спектаклите му.

Дългогодишен ръководител на ансамбъла е Генчо Генчев - изтъкнат композитор, диригент и познавач на местния фолклор.

Темпераментните танци, характерните песни, инструментални изпълнения, всичко това съчетано с красивите костюми, прави концертите неповторимо изживяване за публиката.

Плод на дългогодишна работа на ансамбъла са две дългосвирещи грамофонни плочи, CD, видео касета, десет филма за БНТ и три местни телевизии, записи за БНР.

С много любов и професионализъм участниците в ансамбъла представят изкуството си пред публика в страната и чужбина.

Ансамбъл „Дунав“ е носител на: Голямата награда „Златната брадва“ на Международния фолклорен фестивал в Закопане (Полша), Голямата награда на фестивала в Турно Северин (Румъния), лауреатски звания от фестивала в Охрид (Република Македония) и Нови Сад (Сърбия).

С голям успех съставът е гостувал в: Австрия, Германия, Турция, Египет, Италия, Македония, Полша, Румъния, Чехия, Унгария, Украйна, Испания, Босна и Херцеговина, Холандия.

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: Ваня Ставрева

 

 

Снимки

Рожден ден на ансамбъл „Дунав”, гр. ВидинРожден ден на ансамбъл „Дунав”, гр. Видин
« предишна новинаследваща новина »