ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Знеполският епископ Йоан освети бойните знамена на Българската армия

06 май 2011 19:07, Софийска митрополия
Знеполският епископ Йоан освети бойните знамена на Българската армия

На 6 май, когато Православната църква чества паметта на св. вмчк Георги Победоносец, в България се отбелязва Денят на храбростта и Българската армия. На този ден по традиция се отслужва празничен водосвет и се освещават бойните знамена на армията ни.

За първи път празникът се чества през 1880 г., след като е установен като Празник на кавалерите на Ордена за храброст, с указ на княз Александър Батенберг. До 1947 г. той се чества от българското войнство като Ден на храбростта и празник на войската. От 1993 г. се празнува като Празник на Българската армия, какъвто става с решение на Министерския съвет от 21 януари същата година.

По силата на Закона за изменение и допълнение на Кодекса на труда, приет от 38-ото Народно събрание на 6 май 1998 г., Гергьовден - Денят на храбростта и Българската армия, е обявен за официален празник.

Тази година на площада пред паметника на Незнайния войн, в близост до храм-паметника „Св. Александър Невски”, се бяха строили представителни части на Българската армия, носещи трибагреника, знамената-светини и бойни знамена, за да вземат участие в празничния водосвет и церемонията по освещаването на знамената.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим водосветът бе отслужен от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит, в съслужение със столични свещеници.

В тържествената церемония пред Паметника на Незнайния воин взеха участие: президентът на страната и върховен главнокомандващ Българската армия Георги Първанов, председателят на Народното събрание г-жа Цецка Цачева, министър-председателят Бойко Борисов, министърът на отбраната Аню Ангелов, началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов, чуждестранни военни аташета, множество дипломати, представители на българската държавност и генерали.

След като призова Божията благодат да снизходи, освети, благослови и ръководи българските воини, епископ Йоан се обърна с пламенно слово към бойците, в което каза: „Победата и любовта създават истинския войн! Георги С. Раковски казва: "Истински обичащият своето отечество е готов да дари най-скъпото от себе си, дори и живота си!" Апостолът на любовта - св. Йоан Богослов казва: "Никой няма любов по- голяма от тази да положи душата си за своите приятели!" Светата Българска православна църква обича, почита и се моли за българското войнство. Нека то да бъде непобедимо, непоколебимо, твърдо, постоянно във всички дела и добродетели, за да преуспява и да продължи славното българско минало!" – каза архиереят и поръси със светена вода знамената и българската войска.

Празникът продължи с поднасяне на венци и цветя пред Паметника на Незнайния воин и военен парад на столичния площад „Княз Александър I", като тази година в него участваха единствено три вертолета: единият от тях - Ми-17 с националното знаме, който откри парада, а другите два "Кугър", които го ескортираха.

Текст: Весела Игнатова
Снимки: Атанас Димитров- АтаДим

 

 

Снимки

Празник на Българската армияПразник на Българската армияПразник на Българската армияПразник на Българската армияПразник на Българската армияПразник на Българската армияПразник на Българската армияПразник на Българската армияПразник на Българската армияПразник на Българската армияПразник на Българската армияПразник на Българската армияПразник на Българската армияПразник на Българската армияДуховенството Празник на Българската армия
« предишна новинаследваща новина »