ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Троен празник за гр. Тервел, Доростолска епархия

07 май 2011 12:18, Доростолска митрополия
Храм "Св. вмчк Георги Победоносец"

На 5 май 2011 г., в навечерието на Гергьовден, Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Амвросий бе посрещнат в новопостроения храм в чест на „Св. вмчк Георги Победоносец”, гр. Тервел, от председателя на църковното настоятелство отец Вълчо Вълчев. Храмът е втори в града след храм „Св. Димитрий”.

Начало на вечерната служба, с благословението на митрополит Амвросий, бе дадено от протосингела на Доростолска митрополия ставроф. ик. Добри Чаков. В службата взеха участие и архиерейският наместник на гр. Тервел - ставроф. ик. Георги Пейчев, и прот. Георги Попов. Молитвено участие в архиерейската богослужба взеха и г-н Живко Георгиев, кмет на гр. Тервел, г-жа Диана Илиева, зам.-кмет, и г-жа Стефка Костадинова, зам.-кмет.

Множество народ се бе стекъл да посрещне своя архиерей и да получи от него благословение и поздравление с думите „Христос воскресе”, на което те радостно отговаряха: „Воистину воскресе!”

След вечерната служба бе извършен водосвет и както се полага, бе осветена църковната утвар, която е дар от министър-председателя на страната Бойко Борисов.

+++

На 6 май 2011 г. Негово Високопреосвещенство митрополит Амвросий бе посрещнат в храм „Св. Георги Победоносец”.

Начало на утринната служба бе дадено от ставроф. ик. Добри Чаков. В съслужението с митрополит Амвросий взеха участие и ставроф. ик. Георги Пейчев, архиерейски наместник на Тервелска дух. околия, свещ. ик. Райчо Върбанов, архиерейски наместник на Дуловска духовна околия, свещ. ик. Васил Иванов, прот. Стефан Димитров, прот. Георги Попов, прот. Валентин Неделчев, свещ. Георги Михнев, свещ. Роман Михалев. Молитвено участие в празничната богослужба взеха министър-председателят на Р България г-н Бойко Борисов, народните представители: Румен Иванов, Валентин Николов и Ваня Донева, директорът на НИМ г-н Божидар Димитров, областният управител на гр. Добрич г-н Желязко Желязков, зам.-областният управител на Добрич г-жа Катя Генова, кметът на град Тервел г-н Живко Герогиев и неговият екип, г-жа Диана Илиева, зам.-кмет, г-жа Стефка Костадинова и председателят на общинския съвет г-н Айдън Фаик, както и много гости, дошли от близо и далече. Не само храмът, но и площадът пред него едва побираха множеството граждани и гости, които бяха дошли да вземат молитвено участие в освещаването на храма и празничното богослужение.

В коленопреклонна молитва митрополит Амвросий, заедно с духовенството и присъстващите богомолци, измоли от Бога да го укрепи със Своята благодат за извършването на освещаването на Дома Господен. След като на св. дискос бяха положени св. мощи на трима мъченици, като едни от тях бяха на св. вмчк Георги Победоносец, бе извършена трикратна лития около храма с тях.

След литията светите мощи бяха положени в св. Престол и запечатани, а светата Трапеза бе умита, помазана и облечена според установения ред. По време на чина на освещаването в св. олтар присъства и г-н кметът на гр. Тервел.

След това в новоосветения храм бе отслужена първата св. Литургия.

В спомен от това събитие на дарителите и благоукрасителите на храма бяха подарени икони на св. Богородица.

След това бе извършен водосвет за здраве, благоденствие и успех. Прозвуча многолетствие за Негово Светейшество Максим, патриарх Бъргарски и митрополит Софийски, за членовете на Св. Синод, за целия клир и управниците.

В своето архиерейско слово към присъстващите Доростолският митрополит Амвросий каза: „Ето че в днешния ден, когато св. Църква чества паметта на св. вмчк Георги Победоносец и все още сме в духовната радост на Възкресението Христово, мое смирение заедно с моите съработници на Господнята нива осветихме този прекрасен храм и сложихме край на едно дългогодишно ваше усилие – построяването на този Божи дом. И както в древност преписвачите са завършвали своите преписи с думите ”конец и Богу слава!”, така и ние, прекръствайки се и благодарейки на Бога за Неговата помощ, нека да кажем: ”Конец и Богу слава вовеки веков!”

Построяването на всеки храм е богоугодно дело, защото храмът е дом Божий, където вярващите се събират, за да славословят Бога и да Му се молят.

Народът ни винаги през вековете е имал изключителен пиетет към строежа на храмове. Дори когато историческият му път го е лишавал от независимост или властта не е позволявала да се строят храмове, той - народът, къде с хитрост, къде с настойчивост, къде с ходатайство е успявал да строи храмове. А това е ставало, защото народът през своя нелек исторически път е виждал в св. Църква и във вярата си единствена надежда за оцеляване, за запазване на народностното си самосъзнание, за свобода и просперитет. И в тия дни, когато честваме 135 години от Априлското въстание, си спомняме, че като химн на това въстание е било песнопението от Великото повечерие: ”Господи сил с нами буди...”

От днес вашият град и вие, неговите жители, имате за закрилник пред Бога още един воин - великомъченик. Заедно с молитвеното застъпничество на св. вмчк Димитрий Солунски Чудотворец, на когото е посветен старият ви храм, с освещаването на този храм придобихте още един молитвеник за вас пред Бога – св. вмчк Георги Пободоносец - храбрия войн, който предпочете мъченическия венец пред земните богатства и небесната слава пред преходната земна слава, и завърши своя живот в края на трети век с посичане с меч.

От днес нататък вие имате храм, в който да задоволявате своите духовни нужди, да участвате в живота на св. Църква, да се ползвате от благодатните дарове, които вярващите получават в св. Тайнства. Защото Църквата има задължението, възложено й от Иисуса Христа, да се грижи за своите чеда от първия вик при раждането им до последния им дъх при преставянето им пред Господа.

Братя и сестри! В днешния ден вие чествате троен празник. Първо, празнувате освещаването на прекрасния ви храм. Второ, чествате паметта на св. вмчк Георги Победоносец - Гергьовден, който е голям светийски празник, празник на българското войнство и официален празник на България. Трето, с решение на Общинския съвет на гр. Тервел №2-26, 6 май – Гергьовден е обявен за празник на града. Затова всесърдечно поздравявам всички жители, независимо от етноса им и вероизповеданието им, с първото празнуване на Деня на гр. Тервел. Нека по молитвите на св. вмчк Георги Победоносец Бог да опазва града ви и вас с вашите семейства, с чедата ви, с близките ви и приятелите ви от всяко зло, да ви дарува здраве, благополучие и преуспяване!”

След това кметът на гр. Тервел г-н Живко Георгиев благодари на г-н Божидар Димитров, директор на НИМ, г-н Слави Нейков – строител на храма, на ООД „АТАНАСОВ ГРЕЙН” с управител г-н Атанас Атанасов и на още много дарители за тяхната щедрост и съпричастност към това богоугодно дело.

Строежът на новоосветения храм започва през 1991 г., когато Община-Тервел предоставя терен в центъра на града за строеж на нов православен храм. Учредено е църковно настоятелство и е избрано име за бъдещия храм – свети великомъченик Георги Победоносец. Кмет на община Тервел по това време е инженер Георги Господинов. През 1992 г. се прави първа копка от митрополит Геласий, който полага и основния камък на новостроящия се храм. Излива се подовата плоча на криптата и строежът се замразява.

Строителните работи започват отново през пролетта на 2006 година. Кмет на общината тогава е инженер Живко Георгиев, а митрополит на Доростолска епархия е приснопаметният митрополит Иларион. Строителството започва с много бързи темпове. През 2006 г. се изграждат бетонните стени на криптата. През пролетта на 2007 г. се излива бетонната плоча на храма. Строител е фирма „Монолит" ООД, гр. Добрич. Веднага след това, през лятото на 2007 г., започва зидането на храма. Строители са инж. Слави Нейков и синът му инж. Велизар Нейков от фирма „ИСА” ООД. Грубият строеж на сградата е завършен през 2009 г. Общинският съвет на Тервел, по предложение на кмета инж. Живко Георгиев, взима решение, с което предоставя новопостроения храм на Българската православна църква.

+++

Град Тервел винаги е бил сигурна, здрава връзка между Дунав и Черно море. Някога тук са живели тракийски племена гети. Според археологически данни, върху земите на днешния Тервелски район са съществували седем тракийски селища. Останки от тях има в земите на днешните села Проф. Златарски, Поп Груево, Жегларци, Орляк, Безмер и град Тервел. През 1983 г. при разкопки на тракийски некропол-могила между селата Жегларци и Орляк е намерен изцяло запазен скелет на мъж от ранната бронзова епоха (3 хил. год. пр. н.е.). Намерените монети, статуетки и други предмети говорят за древната история на този край. Открити са бронзова монета от времето на Филип Македонски, керамични съдове, изваяни през ІV-ІІІ в.пр.н.е., римска монета от времето на Марк Антоний, монети, сечени от римския император Константин Велики, и други. През ІІІ век от новата ера Тервелският край е включен в провинция Мала Скития, с главен град Томи (сега Констанца). През VІІІ-Х век както в Тервелския край, така и в цяла Добруджа разцъфтяват старобългарските селища: Кладенци, Гуслар, Проф. Златарски, Орляк, Поп Груево, Сърнец и град Тервел. За крепостите при селата Войниково, Балик и Оногур е установено, че в тях животът продължава и по-късно.

Любопитно е да се знае, че с. Кладенци се намира в центъра между крепостта Дръстър (Силистра) и първата българска столица Плиска. Много находки, които са открити в тази крепост, показват, че тя е била важен укрепителен, защитен и християнски център. Там са открити две църкви характерни за Първото българско царство. В една от тях са открити уникални фрагменти от белоглинената керамично-пластична украса, известни само от втората столица Преслав. Открита е и една оловна икона, върху лицевата страна на която е изобразен св. Георги като млад войн с доспехи, копие и щит; в краката си притиска змей, в чието тяло е забито копие. На обратната страна е изобразен разцъфнал кръст.

За да чуете канбанния звън и да видите храма, може да посетите този страница:

http://tervel.bg/news.php?subaction=showfull&id=1303110492&archive=&start_from=&ucat=&

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

На многая и благая лета!

Текст и снимки: монах Емилиян (Петров) - секретар на митрополита

 

 

Снимки

Храм "Св. вмчк Георги Победоносец"Храм "Св. вмчк Георги Победоносец"Храм "Св. вмчк Георги Победоносец"Храм "Св. вмчк Георги Победоносец"Храм "Св. вмчк Георги Победоносец"Храм "Св. вмчк Георги Победоносец"Храм "Св. вмчк Георги Победоносец"Кметският екип на гр.ТервелХрам "Св. вмчк Георги Победоносец"Храм "Св. вмчк Георги Победоносец"Храм "Св. вмчк Георги Победоносец"Хор на гр.ТервелХрам "Св. вмчк Георги Победоносец"Храм "Св. вмчк Георги Победоносец"Храм "Св. вмчк Георги Победоносец"Храм "Св. вмчк Георги Победоносец"Храм "Св. вмчк Георги Победоносец"Храм "Св. вмчк Георги Победоносец"Храм "Св. вмчк Георги Победоносец"Храм "Св. вмчк Георги Победоносец"Храм "Св. вмчк Георги Победоносец"Храм "Св. вмчк Георги Победоносец"Храм "Св. вмчк Георги Победоносец"Храм "Св. вмчк Георги Победоносец"Храм "Св. вмчк Георги Победоносец"Храм "Св. вмчк Георги Победоносец"Храм "Св. вмчк Георги Победоносец"Храм "Св. вмчк Георги Победоносец"Храм "Св. вмчк Георги Победоносец"Храм "Св. вмчк Георги Победоносец"Храм "Св. вмчк Георги Победоносец"Храм "Св. вмчк Георги Победоносец"Храм "Св. вмчк Георги Победоносец"Храм "Св. вмчк Георги Победоносец"Храм "Св. вмчк Георги Победоносец"Храм "Св. вмчк Георги Победоносец"Храм "Св. вмчк Георги Победоносец"Храм "Св. вмчк Георги Победоносец"Храм "Св. вмчк Георги Победоносец"Храм "Св. вмчк Георги Победоносец"Храм "Св. вмчк Георги Победоносец"Храм "Св. вмчк Георги Победоносец"Храм "Св. вмчк Георги Победоносец"Храм "Св. вмчк Георги Победоносец"Храм "Св. вмчк Георги Победоносец"Храм "Св. вмчк Георги Победоносец"При освещаването на храм "Св. вмчк Георги Победоносец"При освещаването на храм "Св. вмчк Георги Победоносец"При освещаването на храм "Св. вмчк Георги Победоносец"При освещаването на храм "Св. вмчк Георги Победоносец"
« предишна новинаследваща новина »