ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Гергьовден във Вършец

07 май 2011 15:45, Видинска митрополия
Храм "Св. Георги", гр. Вършец

Тържествена света Литургия възрадва жителите на гр. Вършец. Тя бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан в съслужение с архимандрит Антим, протосингел на светата Видинска митрополия, и иконом Петко Балджиев, председател на храма, носещ името на св. вмчк Георги Победоносец, празнуващ своя патрон.

Благодатната богослужба бе огласена с прекрасното изпълнение на литургичните песнопения от хора при храма, който трогна видинския архиерей и той в свое време благодари на хористите, изказвайки дълбокото си преклонение към всеотдайността им по Бога.

В своето слово митрополит Дометиан поздрави вярващите и вдъхнови сърцата им със слова водещи към духовен размисъл и поощряване по пътя към спасението.

С благословението на архиерея проповед за празника произнесе архимандрит Антим, който запозна миряните с житието на свети Георги и наблегна на важни и духовни моменти от неговия живот, които препоръча да се помнят от всички, като ценни моменти, чрез които да водим благодатен живот в Бога.

Поздрав към Видинския митрополит отправи отец Петко Балджиев, който благодари за благословението на храмовия празник, отправено от митрополит Дометиан към вярващите и гражданите на Вършец, и пожела и занапред архиерейският благослов да не секва, а да поддържа жив пламъка на вярата, надеждата и любовта в хората на малкото китно градче.

След молитвеното възнасяне, празникът продължи с програма, подготвена от община Вършец и местното читалище.

Достойно и чистосърдечно бе отбелязан празникът на св. Георги и всички се помолиха по молитвите на светеца Бог да пази, закриля и благославя скъпия ни народ.

Текст: архимандрит Поликарп

 

 

Снимки

Храм "Св. Георги", гр. Вършец
« предишна новинаследваща новина »