ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Гергьовден – празник на гр. Русе

07 май 2011 21:52, Русенска митрополия
Посрещане на архиерея

На 6 май, Гергьовден, Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит отслужи Божествена св. Литургия в храм „Св. Георги” в Русе. На архиерея съслужиха прот. Владимир Костадинов, председател на храма, свещ. Йордан Бойчев и протодякон Кирил Синев. Проповед за св. Георги произнесе Ангел Младенов, секретар на св. Русенска митрополия.

След края на св. Литургия митрополит Неофит поздрави вярващите с празника на св. Георги, който е и покровител на града. Той пожела много здраве и упование в Бога на всички именници. 5500 русенци носят името на св. Георги Победоносец.

По традиция празникът на града продължи с литийно шествие с мощите на св. Георги Победоносец от сградата на новата Поща до Паметника на загиналите в Сръбско-българската война.

Духовниците отслужиха заупокойна молитва и молебен за загиналите български войни. На церемонията пред паметника присъстваха представителни делегации от побратимените с Русе градове - Волгоград, Сент Уан, Гюргево, Букурещ, Биелина; генералният консул и представители на Генералното консулство на Руската федерация в Русе, народни представители от 19-и МИР - Русе от "Атака" и ГЕРБ - Пламен Нунев, областният управител Пламен Стоилов, председателят на Общински съвет - Русе доц. Васил Пенчев, общински съветници и кметът Божидар Йотов.

Необходимо е да направим пояснение за широкия брой читатели на нашия сайт, че празникът на св. Георги, който честваме на 6 май, е по стар стил. По нов стил Гергьовден е на 23 април. За това свидетелства и службата на св. Георги, която се намира в Минея (богослужебна книга) за месец април, ден 23-ти, а не в Минея за месец май, ден 6-и.

Да възпеем и ние подвизите на св. Георги с припева от неговия акатист: „Радвай се, Георгие, велики Победоносче!”

 

 

Снимки

Св. ЛитургияМалък входСв. ЛитургияСв. ЛитургияСв. ЛитургияПреклонение пред мощите на св. ГеоргиПреклонение пред мощите на св. ГеоргиШествие с мощите на св. ГеоргиШествие с мощите на св. ГеоргиДуховнициПрот. Владимир с мощите на св. ГеоргиМолебенМолебенМолебенГергьовден – празник на гр. РусеМитрополит Неофит и кметът Божидар Йотов

Аудио

Поздравително слово на митрополит Неофит

« предишна новинаследваща новина »