ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Новият параклис "Св. Силуан Атонски" в Църногорския манастир "Св. Козма и Дамян" бе тържествено осветен

08 май 2011 21:56, Софийска митрополия
 Църногорският манастир "Св. Козма и Дамян"

На 8 май новият параклис "Св. Силуан Атонски" в Църногорския манастир "Св. Козма и Дамян" бе тържествено осветен от Негово Преосвещенство Знеполския епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит Максим.

В свeтата обител, която се намира над село Гигинци, община Брезник, има един манастирски храм, посветен на светите безсребреници и чудотворци Козма и Дамян, и втори, който е новопостроеният параклис (с размерите на голям храм) и който по решение на манастирското братство и софийския викарий се посвещава на св. Силуан Атонски. Той се явява единственият в България, който носи името на атонския подвижник от 20 в.

Св. Силуан Атонски се е подвизавал в Свeта Гора, в руския манастир „Св. Пантелеймон“. За него се казва, че е духовен старец от най-ново време и велик подвижник на благочестието. Преставил се в Господа през 1938 г., а на 26 ноември 1987 г. с решение на Св. Синод на Вселенската Патриаршия е причислен към лика на преподобните и свети мъже на Църквата.

Св. Силуан е смятан за закрилник на монашестващите и често го наричат Добролюбиви. Обичайно за иконата на св. Силуан е да се изобразява свитък с неговата молитва: „Моля Ти се, милостиви Господи, да Те познаят чрез Светия Дух всички народи на земята!"

Негово Преосвещенство Знеполският епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, извърши пълния чин за освещаване на храм.

Гости на светата обител по радостния повод бяха игумените: на Суковския манастир от Западните покрайнини (днес в диоцеза на Сръбската патриаршия) - йеромонах Серафим, на Чипровския манастир - архимандрит Василий, на Раковишкия манастир - архимандрит Антим, представители на братството в Рилската света обител, монах Спиридон от атонския скит „Св. Анна” и др. светогорски монаси.

В новоизградените храмове в Софийска епархия при освещаването им обичайно в светия Престол се полагат частици от мощите на св. Трифон. В новия параклис “Св. Силуан Атонски" наред с трите частички от мощите на св. Трифон, бяха поставени и частици мощи от св. патриарх Модест Йерусалимски и св. Анастасий Перски, предоставени от гръцките духовници.

Молитвено участие в богослужбата взе основният ктитор за изграждането на параклиса г-н Цветан Василев - председател на Надзорния съвет на Корпоративна търговска банка. Параклисът съграден и обзаведен по атонски образец е с предоставени негови лични средства, чийто пълен размер не желае да се споменава. Дарителят и семейството му получиха от манастирското братство в знак на благодарност и по повод освещаването дарителска грамота и специално изработен в Монетния двор – сребърен медал.

В края на богослужбата, за да се поклони в новия храм, дойде и премиерът Бойко Борисов, съпроводен от земеделския министър Мирослав Найденов, директора на Националния исторически музей Божидар Димитров и областния управител на Перник Иво Петров. На новоосветения параклис министър-председателят подари напрестолно Евангелие, а монасите му подариха сребърен медал. Братството му предаде и готов проект за асфалтиране на 5-километровия път от Гигинци до светата обител, който премиерът обеща да изпълни.

Празникът завърши с братски обяд и корбан за миряните. До късно следобед хората не преставаха да се дивят на красотата на изключително красивия отвън и отвътре нов манастирски параклис.

Една поклонничка въодушевена от духовното изживяване в манастира написа: "Красив, изящен и светъл е този нов параклис. Всеки би изпитал неповторимо чувство там. Има усещане за възраждане на духовността и вярата, свързано със светлина и чистота. И светецът, на когото е именуван новият храм е сравнително съвременен. …С удоволствие и трепет бих посещавала това прекрасно място често, вярвам, че усилията на монасите по възраждане на манастира ще продължат. След като се изгради и пътят, ще имаме един прекрасен духовен кът, с който ще се гордеем".

Текст: Весела Игнатова
Снимки: Наталия Топузлиева

 

 

Снимки

Новият параклисСъборният храм Към параклисаВ манастирския дворВ храмаНовата утварНовата утварВ храмаВ храмаПевцитеВ манастирския дворВ манастирския дворАрхимандрит Евгени, игумен на манастира и архимандрит  Василий от Видинска епархияОтново в храмаПоръсване със светена водаВ манастирския дворКъм храмаМанастирска колонаВ храмаОсновните дарителиЗнеполски еп. ЙоанЗнеполски еп. ЙоанСв. ЛитургияЗнеполски еп. ЙоанВ храмаВ храмаЗнеполски еп. Йоан Знеполски еп. ЙоанВ храмаХрамовата иконаПремиерът в новия храмЕп. Йоан дарява премиераЕп. Йоан дарява основния ктиторВ храмаКамбанариятаИзглед отвън
« предишна новинаследваща новина »