ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Достойно честване на 50-годишнината от кончината на митрополит Михаил в Русе

09 май 2011 10:00, Русенска митрополия
Достойно честване на 50-годишнината от кончината на митрополит Михаил в Русе

На 8 май, Неделя на св. Мироносици, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Максим трима митрополити отслужиха заупокойна св. Литургия с панихида по случай 50 години от блажената кончина на приснопаметния Доростолски и Червенски митрополит Михаил в гр. Русе. Архиерейската св. Литургия беше отслужена в катедралния храм „Света Троица” от Русенски митрополит Неофит в съслужение с Техни Високопреосвещенства Варненски и Великопреславски митрополит Кирил и Доростолски митрополит Амвросий и Негово Преосвещенство Месемврийски епископ Яков, викарий на Русенския митрополит. В богослужението се включиха също архим. Виктор (Мутафов), архим. Емилиан, ставр. ик. Добри Чаков, протосингел на Доростолска митрополия, ставр. ик. Славчо Проданов, архиерейски наместник на Търговищка духовна околия, ставр. ик. Минко Казаков, ик. Цветан Флоров, председателите на русенски храмове ставр. ик. Кънчо Кънев, ставр. ик. Иван Стойчев, ик. Илиян Илиев, ик. Владимир Костадинов, свещ. Милен Цветков, протодякон Кирил Синев и дякон Йордан Георгиев.

Проповед посветена на Третата неделя след Пасха прочете Ангел Младенов, секретар на Русенска св. митрополия.

След края на св. Литургия митрополит Неофит се обърна към вярващите с признателно слово, посветено на приснопаметния Доростолски и Червенски митрополит Михаил. Последният, по думите на Българския патриарх Кирил „не е имал личен живот. Неговият живот бил живот за Църквата и обществото”. След това митрополит Кирил сподели по-важни моменти от дейността на митрополит Михаил във Варненска и Великопреславска епархия, където блаженопочиналият е бил протосингел в продължение на 11 години.

Негово Високопреподобие архим. Виктор прочете кратко сведение за живота и делата на приснопаметния митрополит Михаил. „Извън преките си задължения архимандрит Михаил участва като председател, подпредседател или член в настоятелството на повече от двадесет църковни, общоградски благотворителни и просветни организации. Това послушание архимандрит Михаил изпълнявал в продължение на 11 години.

Той се постарал да направи най-полезното за организирането на църковния живот в епархията. Особено внимание обръщал в подбирането на свещеническите кадри и църковната дисциплина. В Русе по негово време са построени три църкви – „Успение Богородично”, „Св. Петка” и „Св. архангел Михаил” и още около 50 църкви в епархията. Изографисани са всички градски църкви и някои селски, като се пробуждал между християните оживен интерес за щедри дарения. До катедралния храм „Света Троица” е построен църковен салон (днес сграда на Русенската опера), предназначен за конференции, сказки, коледни елхи и прожекции на филми с църковно съдържание. Построена е ведомствена жилищна сграда за свещеници и служители в администрацията с 18 апартамента.

Дванадесет години издателството при митрополията издава списанията „Вяра и живот”, „Детска вяра” и „Нива Божия”. Много книги и брошури са раздавани безплатно.

Стимул за самообразованието на свещениците и тяхната проповедническа дейност са спомогнали издадените окръжни и опреснителния свещенически курс. Той се провежда ежегодно от 1934 до 1943 г. в манастира „Св. Марина” край с. Каран Върбовка и продължава около 12 дена. В него участвали 60 свещеници. След 1944 г. курса е преместен в църквата „Св. Георги” в Русе.

Митрополит Михаил организира активна благотворителна дейност в епархията с разбирането, че това е задължение на Църквата. Основани са църковни и братствени сиропиталища, старопиталища, дневни приюти за деца, летни колонии, трапезарии, игрища и занимални.

Дядо Михаил е бил почетен председател на българското дружество „Червен кръст”, председател на русенския клон на „Червения кръст”, председател на русенския клон на Съюза за закрила на децата, председател на русенския клон на „Обществена подкрепа” и др. организации. За тази му дейност проф. д-р протопрезвитер Стефан Цанков нарича митрополит Михаил „душата на християнската обществена благотворителност”.

След тези ценни исторически сведения за активната пастирско-мисионерска и социална дейност на изтъкнатия Доростолски и Червенски архиерей духовниците отслужиха панихида за упокоение на душата му. На неговия гроб, намиращ се в притвора на русенската катедрала, множеството духовници и признателни вярващи изпълниха „Вечная памят”.

В ранния следобед духовниците посетиха Историческия музей в града, където бяха запознати с древното минало на днешния гр. Русе. Милен Бакалов, завеждащ Културно-просветния и поклоннически отдел на Русенската св. митрополия, представи на духовниците откритата наскоро изложба, посветена на „140 г. от Първия църковно-народен събор и създаването на Доростолска и Червенска епархия”.

Благодарим на Преблагия Бог за това, че е дарил нашата епархия с толкова активен духовен водач, какъвто е бил митрополит Михаил. Неговата мисионерска дейност е достоен пример за подражание от всички нас, днешните духовни сеячи на Господнята нива.

Бог да упокои душата на приснопаметния Доростолски и Червенски митрополит Михаил в Небесното Си Царство!

Текст: протодякон Кирил Синев
Снимки: Ангел Младенов и Милен Бакалов

 

 

Снимки

Достойно честване на 50-годишнината от кончината на митрополит Михаил в РусеДостойно честване на 50-годишнината от кончината на митрополит Михаил в РусеДостойно честване на 50-годишнината от кончината на митрополит Михаил в РусеДостойно честване на 50-годишнината от кончината на митрополит Михаил в РусеДостойно честване на 50-годишнината от кончината на митрополит Михаил в РусеДостойно честване на 50-годишнината от кончината на митрополит Михаил в РусеВелик входСв. ЛитургияДостойно честване на 50-годишнината от кончината на митрополит Михаил в РусеДостойно честване на 50-годишнината от кончината на митрополит Михаил в РусеДостойно честване на 50-годишнината от кончината на митрополит Михаил в РусеДостойно честване на 50-годишнината от кончината на митрополит Михаил в РусеДостойно честване на 50-годишнината от кончината на митрополит Михаил в РусеМитрополитиДуховнициДостойно честване на 50-годишнината от кончината на митрополит Михаил в РусеДостойно честване на 50-годишнината от кончината на митрополит Михаил в РусеДостойно честване на 50-годишнината от кончината на митрополит Михаил в РусеДостойно честване на 50-годишнината от кончината на митрополит Михаил в РусеМитрополит Михаил - възпоменаниеГробът на митрополит Михаил
« предишна новинаследваща новина »