ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Своя втори храмов празник отбеляза храмът при Руското подворие „Св. Николай Мирликийски”

09 май 2011 12:57, Българска Патриаршия
Празник в храма при Руското подворие в София

Своя втори храмов празник отбеляза храмът при Руското подворие „Св. Николай Мирликийски” в деня, в който честваме Пренасяне мощите на светеца от гр. Мира, област Ликия през 1087 г., в гр. Бари, в който по онова време е имало голяма колония православни гърци.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим празничната св. Литургия в празнуващия храм бе оглавена от Негово Преосвещенство Стобийски еп. Наум, главен секретар на Светия Синод на БПЦ. На архиерея съслужиха архим. Теофан и храмовото свещенство.

Редом с иконата на храмовия светец на аналоите бе поставена и иконата на светите Новоселски мъченици, чиято памет честваме в този ден за първи път след официалната им канонизация през месец април т. г. В тяхна прослава, след тропара на св. Николай Чудотворец, прозвуча и тропарът на мъчениците.

В самото начало на св. Литургия еп. Наум пострига за четец Ангел Трангиозов, студент втора година в Богословския факултет при СУ и прилежен помощник в храма при Руското подворие, който влезе в своето ново служение, вземайки участие в богослужбата.

На 9 май руският народ отбелязва Деня на Победата. На 9 май 1945 година е обявена капитулацията на фашистка Германия и е сложен победният завършек на Великата отечествена война, в която руският народ дава около 27 милиона жертви. По този повод Стобийският еп. Наум, духовенството и богомолците в храма отправиха молитва към Бога за упокоение душите на всички православни воини, паднали по бойните полета за вярата и освобождението.

В края на празничната св. Литургия еп. Наум отправи архиерейски благослов и произнесе слово, в което, като изтъкна какъв извор на благодатни дарове са св. мощи на Божиите угодници, припомни на присъстващите честваното днес събитие – Пренасяне мощите на един от най-обичаните и почитани светии - св. Николай Мирликийски Чудотворец.

Прозвучаха многолетствия за предстоятелите на Руската и на Българската православна църква и за двата народа, както и за честващия своя имен ден свещенослужител при храма при Руското подворие прот. Николай Нешев. Приветствия, благопожелания и цветя към еп. Наум, като представител на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, и отец Николай поднесе предстоятелят на храма и и. д. представител на Московската патриаршия при Българската патриаршия йером. Зотик (Гаевски).

Текст и снимки: Александра Карамихалева

 

 

Снимки

Празник в храма при Руското подворие в СофияПразник в храма при Руското подворие в СофияПразник в храма при Руското подворие в СофияПразник в храма при Руското подворие в СофияПразник в храма при Руското подворие в СофияПразник в храма при Руското подворие в СофияПразник в храма при Руското подворие в СофияПразник в храма при Руското подворие в София
« предишна новинаследваща новина »