ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празнична вечерня в столичния митрополитски храм „Св. Николай Мирликийски“

09 май 2011 17:27, Софийска митрополия
Протойерей Кирил Попов поздравява епископа

На 9 май св. Църква празнува Пренасяне мощите на св. Николай Мирликийски Чудотворец. В навечерието на празника в столичния митрополитски храм „Св. Николай Мирликийски“ на ул. “Калоян“ бе отслужена празнична вечерня с петохлебие. В нея взеха участие протойерей Кирил Попов, председател на храма, и свещеник Кирил Кираджиев от храмовото духовенство. Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит, взе молитвено участие в богослужбата.

Този празник, посветен на св. Николай, известен още като „Летни св. Николай“ се почита като втори храмов празник на старинния митрополитски храм. Въпреки малките му размери, много софиянци намират духовна утеха и упование в него, за което допринася и чудотворният образ на св. Николай Мирликийски, който единствено се е запазил от стария храм.

В края на богослужението еп. Йоан поздрави вярващите с празника и настави да се вглеждаме в образа на св. Николай, който е пример със своето смирение. Архиереят пожела на всички духовни сили утвърждение и да помним, че независимо от земните си години всички пред Бога ще отидем, за което трябва да се готвим с чиста съвест.

Протойерей Кирил Попов, предстоятел на храма, като благодари на епископа за участието му във вечерното последование, припомни, че този храм е част от Стара София и от това време има запазена ниша, която предстои да бъде реставрирана. Отец Кирил оповести и един малко известен факт: при освещаването на храм „Св. Георги“, в близост до Петте кюшета, през 1918 г. църковното настоятелство решава да предостави като дар на новия храм частица от мощите на св. Николай Мирликийски, които до този момент са се покоили в храма. Благодарение на това тези мощи се запазват, тъй като години по-късно (на 30 март 1944 г.) митрополитският храм е сринат до основи. Отец Кирил изрази благочестивото желание на множество вярващи да бъдат пренесени с литийно шествие св. мощи на св. Николай отново в храма, който ги е дарил, където да престоят за поклонение. „Велика духовна радост ще бъде това за всички нас!“ - каза отецът и поднесе красив букет от пролетни цветя на викарния епископ.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Празничната вечерняПетохлебиеПразнична вечерняПротойерей Кирил ПоповПразнична вечерняЗнеполски еп. Йоан Протойерей Кирил Попов поздравява епископаНегово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан
« предишна новинаследваща новина »