ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Църковното прославление на св. Новоселски мъченици

09 май 2011 19:48, Ловчанска митрополия
Празникът на св. Новоселски мъченици

Днес, 9 май 2011 г., е знаменателен ден за новата история на Българската православна църква. Това е денят обявен от Св. Синод на БПЦ за църковна прослава - за общоцърковно отслужване на нарочно съставените богослужебни последования за новопровъзгласените в лика на просиялите Божии угодници Новоселски мъченици, както и за тържествено поклонение на светите им мощи и света икона и отправяне на молитви за тяхното небесно застъпничество.

Първото църковно прославление след близо 50 г. на нови застъпници пред Божия трон за православната вяра и българския род започна с отслужване на утреня в храма на девическия манастир „Света Троица”, гр. Априлци, който е самото място на мъченичеството на Новоселските преподобномъченици. Техните свети мощи, подготвени по специалния чин на умиване със светена вода и помазване със св. миро, са положени в киворий и поставени в храма, пред иконостаса, за поклонение и вечно молитвено застъпничество на прибягващите до тях.

С тържествен камбанен звън в манастира бе посрещнат Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил, придружаван от Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий, игумен на Троянската света обител. По време на утринното богослужение бяха изпяти и подготвените тропари на прослава на мъчениците. На клироса, освен местния хор, дирижиран от ставр. ик. Марин Божков, застана и отец Стоян от с. Драгичево, Софийско. До започване на прославителната св. Литургия за възпълване радостта на новопрославените светии храмът се изпълни с множество поклонници, дошли от всички краища на България.

Светото литургийно богослужение бе оглавено от Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил. В съслужение с него бяха Браницки епископ Григорий, архим. Викентий, ик. Кънчо Кабадийски, прот. Калин Пенев, прот. Иван Шишков, прот. Станимир Маринков, прот. Кирил Дидов и храмовият отец Роман Рачев. В храма присъстваха и ред официални лица, представители на държавните и общински власти - кметът на град Априлци Младен Белов, областният управител на Ловеч, полковник Иван Русенов, началник на военно-географския център в Троян, и др.

Отпустът от богослужбата бе даден в двора, след извършване на лития с иконата на мъчениците и поръсване със светена вода около храма по четирите посоки на света. Негово Високопреосвещенство приветства всички присъстващи, като отбеляза, че този ден е ден на радост за цялата Църква - тържествуващата небесна и войнстващата земна. Той благодари на всички дарители и спонсори за извършване на потребното, без което празникът днес не би бил възможен, и очерта предстоящото – обновяване на манастирския храм и двор, изографисване и т. н.

После Негово Високопреосвещенство даде думата на младия, но инициативен и горящ за вярата кмет на Априлци Младен Белов. А кметът преотстъпи микрофона на най-малките от присъственото църковно изпълнение – учениците от Априлци, които затрогнаха всички със своята тъй умело за целта подготвена празнична програма и изпълнение.

Накрая, получили от благословения хляб, на всички верни им бе трудно да се разделят с тихата обител и нейните небесни обитатели. Цял ден някои се завръщаха отново и отново в храма при… тях, новите наши неотстъпни молители.

&feature=youtu.be

 

 

Снимки

Празникът на св. Новоселски мъченициПразникът на св. Новоселски мъченициПразникът на св. Новоселски мъченициПразникът на св. Новоселски мъченициПразникът на св. Новоселски мъченициПразникът на св. Новоселски мъченициПразникът на св. Новоселски мъченициПразникът на св. Новоселски мъченициПразникът на св. Новоселски мъченициПразникът на св. Новоселски мъченициПразникът на св. Новоселски мъченициПразникът на св. Новоселски мъченициПразникът на св. Новоселски мъченициПразникът на св. Новоселски мъченициПразникът на св. Новоселски мъченициПразникът на св. Новоселски мъченициПразникът на св. Новоселски мъченициПразникът на св. Новоселски мъченициПразникът на св. Новоселски мъченициПразникът на св. Новоселски мъченициПразникът на св. Новоселски мъченициПразникът на св. Новоселски мъченициПразникът на св. Новоселски мъченициПразникът на св. Новоселски мъченициПразникът на св. Новоселски мъченициПразникът на св. Новоселски мъченициПразникът на св. Новоселски мъченициПразникът на св. Новоселски мъченициПразникът на св. Новоселски мъченициПразникът на св. Новоселски мъченициПразникът на св. Новоселски мъченициПразникът на св. Новоселски мъченициПразникът на св. Новоселски мъченициПразникът на св. Новоселски мъченициПразникът на св. Новоселски мъченициПразникът на св. Новоселски мъченициПразникът на св. Новоселски мъченициПразникът на св. Новоселски мъченициПразникът на св. Новоселски мъченици
« предишна новинаследваща новина »