ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник и офикии в столичния храм “Св. Николай Мирликийски“, кв. „Връбница“

09 май 2011 21:50, Софийска митрополия
Храм "Св. Николай Мирликийски", кв. "Връбница"

На 9 май Православната църква чества Пренасяне мощите на св. Николай Мирликийски Чудотворец. Този празник най-тържествено се отбелязва в енорията на храм “Св. Николай Мирликийски“ в столичния кв. „Връбница“.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим празничната св. Литургия бе оглавена от неговия викарий - преосвещения Знеполски еп. Йоан. В съслужение с него бяха храмовото духовенство и софийски свещенослужители. Изпълнилите храма вярващи се радваха на архиерейското присъствие и благолепното богослужение. За молитвеното духовно настроение на миряните допринасяха песнопенията, изпълнявани от възпитаници на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ (4 клас), ръководени от г-н Любомир Игнатов, преподавател по Източноцърковно пение и Типик в духовната школа.

По време на св. Литургия бяха отличени с офикия „протойерей“ двамата събратя свещеници при храма – председателят на църковното настоятелство отец Никола Коюв и отец Венцислав Тонев.

Протойерей Никола Коюв е родом от Банско. Завършил е петгодишния курс на Софийската духовна семинария, гара Черепиш, и Духовната академия „Св. Климент Охридски“. Няколко години работи в администрацията на Неврокопска митрополия, а след това и в Св. Синод на БПЦ. През 2000 г. приема свещеническо ръкоположение от Макариополския еп. Гавриил.

Протойерей Венцислав Тонев е родом от Плевен. Завършил петгодишния курс на Духовната академия „Св. Климент Охридски“през 1986 г. През 1990 г. е ръкоположен за дякон и в същата година и за свещеник от Крупнишкия еп. Натанаил. От седем години служи в храм “Св. Николай Мирликийски“, кв. „Връбница“.

Епископът, като приведе примери на ревностното им служение, пожела на отличените свещеници: здраве, духовни сили, здрава домашна църква и братско разбирателство.

В чест на празника в двора на църквата бе извършен празничен водосвет, след което бяха осветени новите стенописи в храма. Зографията е извършена от Ангел Радушев, а основните средства са дарени от една християнка от енорията.

Храмът “Св. Николай Мирликийски“ в кв. „Връбница“ е построен през 1924 година. По решение на тогавашното църковно настоятелство и на дарителите го наричат на св. Николай и го освещават на неговия летен празник, така приемат и определят датата за честване на храмовия празник.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Храм "Св. Николай Мирликийски", кв. "Връбница"Великият входВеликият входВеликият входВеликият входСвещенослужителиПевцитеДякон Иван ПетковЗнеполски еп. ЙоанВ храмаДякон Иван ПетковОфикияОфикияПротойерей Никола КоювОфикияОфикияОфикияПротойерей Венцислав ТаневХрамов празник в кв. "Връбница"В храмаСвещенослужителитеПредседателят на храма - протойерей Никола КоювПротойерей Никола Коюв поздравява еп. ЙоанПразничен водосветПразничен водосветПразничен водосветОсвещаване на стенописитеОброчен кръст в двора на храма
« предишна новинаследваща новина »