ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В Русе бе открита изложба "140 г. от Първия църковно-народен събор и създаването на Доростолска и Червенска епархия"

10 май 2011 09:19, Русенска митрополия
Изложба, посветена на 140 г. от Първия църковно-народен събор и създаването на Доростолска и Червенска епархия

На 5 май 2011 г. в тържествена обстановка в Регионалния исторически музей – Русе бе открита изложба "140 г. от Първия църковно-народен събор и създаването на Доростолска и Червенска епархия".

Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит представи изложбата, като в речта си изтъкна голямото значение на Българската екзархия за извоюването на духовната ни, а по късно и на политическата ни независимост. Речи произнесоха и началникът на Териториалния архив – Русе - Йордан Борисов, както и Ренета Рошкева – уредник при РИМ – Русе.

Изложбата е съвместна инициатива на Русенска св. митрополия, Регионалния исторически музей – Русе и Териториален архив – Русе. Материалите са подготвени от Ренета Рошкева, Тодор Билчев и Милен Бакалов и са представени под формата на девет постера, разкриващи с фотографии и документи събитията около основаването на Българската екзархия, Първия църковно-народен събор, основаването на Доростолскa и Червенска епархия и нейните архиереи, границите и храмовете на епархията.

Обърнато е внимание и на годишнини, свързани и с Доростолскa и Червенска (съответно Русенска) епархия – 50 г. от кончината на Доростолския и Червенски митрополит Михаил и 40 г. от интронизацията на Българския патриарх Максим – започнал църковното си служение от Русенска епархия.

На изложбата бяха представени и оригинални експонати от музейната експозиция на Русенска митрополия. В няколко витрини са изложени архиерейските митри на Доростолските и Червенски митрополити Григорий, Михаил и Софроний, архиерейска митра на екзарх Йосиф І, ювелирни енголпие и кръст, носени от Доростолските и Червенски архиереи, техни жезли, църковна утвар. Показана е и оригиналната епархийска кондика с изложението за избора на епископ Михаил за Доростолски и Червенски митрополит в 1927 г.

Изложбата е достъпна за посещение от всички желаещи през месец май в Регионалния исторически музей – Русе.

Текст и снимки: Милен Бакалов

 

 

Снимки

В Русе бе открита изложба "140 г. от Първия църковно-народен събор и създаването на Доростолска и Червенска епархия"В Русе бе открита изложба "140 г. от Първия църковно-народен събор и създаването на Доростолска и Червенска епархия"В Русе бе открита изложба "140 г. от Първия църковно-народен събор и създаването на Доростолска и Червенска епархия"В Русе бе открита изложба "140 г. от Първия църковно-народен събор и създаването на Доростолска и Червенска епархия"В Русе бе открита изложба "140 г. от Първия църковно-народен събор и създаването на Доростолска и Червенска епархия"В Русе бе открита изложба "140 г. от Първия църковно-народен събор и създаването на Доростолска и Червенска епархия"В Русе бе открита изложба "140 г. от Първия църковно-народен събор и създаването на Доростолска и Червенска епархия"В Русе бе открита изложба "140 г. от Първия църковно-народен събор и създаването на Доростолска и Червенска епархия"В Русе бе открита изложба "140 г. от Първия църковно-народен събор и създаването на Доростолска и Червенска епархия"В Русе бе открита изложба "140 г. от Първия църковно-народен събор и създаването на Доростолска и Червенска епархия"В Русе бе открита изложба "140 г. от Първия църковно-народен събор и създаването на Доростолска и Червенска епархия"
« предишна новинаследваща новина »