ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празничното всенощно бдение в Зографския манастир

10 май 2011 11:49, Софийска митрополия
Зографският манастир, Св. Гора

На 6 май - деня, в който честваме паметта на свети великомъченик Георги - в българския светогорски манастир се състоя празнично всенощно бдение. Според вековната монашеска традиция бдението започва от предния ден по залез слънце. То начева с прочитането на деветия час и отслужването на малка вечерня. Следва трапеза и кратка почивка, за да се подготвят телесно и духовно служащите, певците и поклонниците за предстоящото многочасово бдение.

С камбанен звън и с посрещане на архиереите точно в 21 ч. започна всенощното богослужение. Предстояващият празничното бдение бе високопреосвещеният Пловдивски митрополит Николай, който с благословението на Българския патриарх Максим и по решение на Св. Синод на БПЦ бе избран да представлява Българската православна църква на празника. Митрополит Николай бе придружаван от пловдивски духовници, избрани църковни певци, ръководени от диригента на митрополитския хор г-н Георги Радев и поклонници от епархията. Съмолитствено участие в бдението взе и Дубновският епископ Нектарий, викарий на Ровенския митрополит, Украинска православна църква – Московска патриаршия.

По стародавна светогорска традиция за бдението бяха поканени гости от други светогорски обители, които да помагат при организацията на празника и да вземат участие в богослужбата като монаси-певци на десния клир. Архим. Игнатий бе определен да ръководи службата и да следи за точното й изпълнение. Негови помощници бяха отец Спиридон (от скита „Малката света Анна”) и отец Антипа. Канонарх бе отец Симон от манастира „Симоно-Петра”, който наред с гръцкия текст на песнопенията се справи блестящо и със славянския. На десния клирос пяха монаси от килията „Св. Николай Буразери“, ръководени от отец Нектарий. На левия клирос беше „славянската певница”. Водещи певци бяха група псалти от София, ръководени от г-н Андрей Касабов, секретар на Софийската света митрополия.

На бдението присъстваха и група представители на българското правителство и парламент начело с министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов, който прочете Символа на вярата по време на литургията.

Светогорските бдения представляват свързани в едно всички последования от вечерното и утринното богослужение, заедно със св. Златоустова литургия. Започва се с празнична вечерня с лития в притвора и петохлебие. След това полиелейна утреня, в която се изпява и специално пространно величание към светия великомъченик Георги; следва прочитането на часовете и бдението завършва със св. Литургия. На всичките тези последования песнопенията се изпълняват пространно, антифонно от двата клира, като повечето от тях са по утвърдени от традицията светогорски мелодии. По традиция в Зографския манастир след литургията се прави лития с Аравийската чудотворна икона на св. Георги до мястото, където според преданието тя по волята на светеца е избрала да остане в „Зограф”. Но тази година заради проливния дъжд, който валя почти цялата нощ, литията беше отложена за следващия ден след отслужването на т. нар. ктиторска служба (по време на която се прави помен за всички дарители на манастира от неговото основаване до днес).

В последните години с радост се установява, че все повече поклонници посещават Зографския манастир на празника му. Тази година те бяха над 600, като някои идват само за бдението от другите светогорски обители и след празничната трапеза, подкрепени духовно и телесно, си тръгват. Много от поклонниците, идващи от България остават само за кратко, но въпреки това в деня, когато се проведе литията, в нея взеха участие половината от поклонниците.

С благодарност към благия Бог и с гореща молитва към светия великомъченик Георги, бърз помощник на призоваващите го, благодарим за духовната радост и утешението, с които изпълни сърцата на всички ни през тези дни на молитви и славословия!

Текст: дякон Козма Поповски
Снимки: Живко Вакански, Андрей Касабов

 

 

Снимки

Зографският манастир, Св. ГораЗографският манастир, Св. ГораГрупата от София с игумена схиархим. АмвросийПаметна снимка Зографският манастир, Св. ГораЗографският манастир, Св. ГораПристанищетоНа път към Св. Гора
« предишна новинаследваща новина »