ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът на св. Николай - летни в столичния кв. "Враждебна"

10 май 2011 13:08, Софийска митрополия
Храм "Св. Николай Мирликийски", кв. " Враждебна"

В богохранимата Софийска епархия, в столичния квартал "Враждебна", в храма, посветен на св. Николай Чудотворец, беше тържествено отбелязан летният празник на светителя.

Тържествената св. Литургия бе оглавена от предстоятеля на храма отец Николай Дюлгеров в съслужение с отец Марий от кв. "Челопечене". Молитвено и клиросно участие в службата взе предстоятелят на Горублянския храм - отец Лазар Георгиев.

За да влязат в радостта на празника на своя храм, дойдоха множество местни жители, сред които и общинската управа на квартала. След службата, по традиция беше извършен и празничен водосвет, в който взеха участие всички духовници и миряни. Накрая бяха осветени множество хлебни приношения и корбан за здраве на празнуващите християни.

Празникът завърши с изпълнение на многолетствие за Българския патрирах Максим, за българския народ, христолюбивото ни войнство и за всички, които почитат този ден.

Храмът "Св. Николай Чудотворец" в кв. "Враждебна" датира от 1889 година. Построен е с усърдните трудове и дарения на местното население. В него има уникален иконостас и дърворезба. В двора на храма се намира и параклис "Св. Мина". В енорията има и още един храм, който е посветен на "Св. първовърховни апостоли Петър и Павел".

Текст и снимки: свещеник Лазар Георгиев

 

 

Снимки

ИконостасътХрамовата иконаВ храмаОтец Николай Дюлгеров Отец МарийПразнична литургияОсвещаване на хлябовеКорбан
« предишна новинаследваща новина »