ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Представяне на Отдела по зависимостите към Видинска света митрополия

10 май 2011 20:26, Видинска митрополия
Представяне на Отдела по зависимостите към Видинска света митрополия

ОПИТЪТ НА ЦЪРКВАТА В ПРЕВЕНЦИЯТА И ДОБРИТЕ ПРАКТИКИ ЗА ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА ЗАВИСИМОСТИТЕ

Работна среща – семинар

10 май 2011 г.

Ваше Високопреосвещенство,

Ваше Преосвещенство,

Драги отци,

Уважаеми приятели и съмишленици!

С благословението на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан от месец април 2011 г. започна да функционира във Видинска света митрополия Отдел по зависимостите.

Идеята за този отдел се породи от желанието на ръководството на светата митрополия да бъде по-близо до тези, които имат необходимост от по-голяма помощ и съдействие в житейските изпитания, породени от различните наркозависимости.

Това е един сериозен бич за нашето съвременно общество, което ни сполетява от нашето доброволно поддаване на тази страст, подбудено от различни обстоятелства.

Светата митрополия има волята да бъде в подкрепа на всички – страдащи, лекуващи се, както и да бъде глас, който насърчава хората да не се подлагат под въздействието на наркотичните вещества.

Разбира се, това е една инициатива, която сега прохожда, но тя намери подкрепа и опора в екипа на Общинския съвет по наркотичните вещества гр. Видин и надявам се, тази подкрепа да бъде винаги и постоянна, защото в това нелеко начинание в превенцията на наркозависимите трябва да вървим ръка за ръка, да бъдем единни, за да успеем.

За съжаление нашият екип не е голям, но се надяваме с усилията, които полагаме в работата си с наркозависимите, че ще намерим повече съмишленици и подкрепа. В момента говорим за наркозависимите, но нашата работа не се ограничава с наркозависимите, а цели работа със зависими изобщо. Това са всички хора пристрастени към алкохола, цигарите, компютрите, страдащи от сексуално пристрастяване и др.

Опитът, който имаме, ни показва, че Църквата е място, където всичко това, което изброих, изпъква и се вижда с особена сила.

Затова и ние, нейните свещенослужители искаме да работим, стараем се да бъдем готови да сме в помощ на всеки, защото в храмовете влизат не само вярващи, но и всички, които имат нужда от духовна и морална подкрепа. Тези, които са в житейско изпитание.

Желанието ни е да бъдем подготвени по такъв начин, че да отговорим на нуждите на хората. Да им бъдем не само утеха в скърбите, а да подтикваме обществото по път, чрез който да избягва подобни изпитания, за които казваме, че са си от нас, а не от когото и да било.

Създаването на този Отдел по зависимостите към Митрополията е едно адекватно, може би закъсняло действие, но ние вярваме и се надяваме да има достойни плодове, които да бъдат в полза.

Църквата винаги се моли за своите чеда, но сега ние особено се молим в катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски” за хората в зависимост, усилваме молитвите си за тях, защото освен човешките усилия, ни е необходима и Божията помощ и благословение.

Четем акатист - молитви към св. Богородица, изобразена на икона заедно с Малкия Христос, наречена „Неупиваема чаша”. Пред нея се молим и принасяме молитва, та по молитвите й Бог да даде чисти мисли на хората в зависимост и сили да се избавят от това зло. На тези, които са около тях - търпение и вяра, а на онези, чрез които идва изкушението - покаяние и оценяне на човешкия живот и достойнство.

Молим се, да има всеки един от нас такава отговорност пред себе си, пред Бога, пред обществото, пред децата, която да послужи да бъдем облекчени от това страдание, което не бива никой да изпита, по каквито и да е причини.

Нашият отдел на първо време планува:

Да работи съвместно с Общинският съвет по наркотичните вещества;

Да поддържа всеки четвъртък от 17,20 ч. молитвеното последование към св. Богородица – „Неупиваема чаша”;

Да беседва винаги с хора в нужда – наркозависими и техните роднини;

Да издава брошури и литература, чрез която да помага на нуждаещите се;

Да организира лекции и беседи с ученици и родители, като се стреми да предпазва обществото от зависимости;

Да участва в мероприятия, чрез които да обявява своята позиция и да подстрекава всеки един към отговорност и човечност.

Това, което очертавам, не са леки моменти, но делото е свято и Бог ще помогне да има полза от нашите усилия. Ние ще бъдем на своя пост и според силите си ще се стремим да предпазим и облекчим нашите по-малки братя.

Желанието ни е голямо, силите малки, но се надяваме, че всички вие ще бъдете с нас, ще бъдем едно цяло и в единство ще вървим напред за полза на всички нас.

Важно е да сме единни, това е основното, другото ще постигнем с търпение и постоянство.

Освен всичко друго, чрез общуването си с хората, ние се стремим да подтикнем човешката душа към добродетелите завещани ни от Господ – най-важните които са вяра, надежда и любов.

Благодаря за вниманието!

Текст: свещеник Петър Христов

 

 

« предишна новинаследваща новина »