ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Патриарх Максим оглави молебена по повод деня на св. братя Кирил и Методий и 58-годишнината от възстановяването на Българската патриаршия

11 май 2011 16:15, Българска Патриаршия
Молебен по повод 58 години от Възстановяването на Българската патриаршия

Негово Светейшество Българският патриарх Максим оглави днес Молебена по повод деня на св. братя Кирил и Методий и 58-годишнината от възстановяването на 10 май 1953 г. на патриаршеското достойнство на стародавната Българска православна църква.

На 11 май Църквата отбелязва паметта на светите равноапостолни Кирил и Методий. По този повод и отбелязвайки годишнината от възстановяването на Българската патриаршия, в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” (чийто северен престол е посветен на светите Братя), архиереи, свещенство и миряни отправиха молитви, славословия и благодарение към Всеподателя Бога за Неговите благодеяния и милости.

В съслужение с Предстоятеля на Българската православна църква в молитва застанаха: Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит, Стобийският еп. Наум - главен секретар на Светия Синод, Тивериополски еп. Тихон, председател на църковното настоятелство на патриаршеската катедрала, Маркианополски еп. Константин, Знеполски еп. Йоан - викарий на Софийския митрополит, архим. Дионисий, архим. Теофан, представителите на Руската и на Румънската православна църква при Българската патриаршия - ставр. ик. Нелуц Опря и йером. Зотик (Гаевски), храмовото свещенство и свещенослужители от епархията.

Словото за празника тази година бе поверено на главния секретар на Св. Синод Негово Преосвещенство Стобийски еп. Наум, който припомни накратко стародавната и славна история на Българската православна църква от покръстването на българския народ и установяването на самостойна Българска православна църква до наши дни, като припомни дните на изпитания и славните дни на нашата Църква, която винаги е била стожер и верен ориентир за нашия народ.

По време на благодарствения молебен Светейшият патриарх и духовенството отправиха хвала и благодарение към Всеподателя Бога, че ни е утвърдил в православната вяра, отправиха и молитва Бог и занапред да не ни изоставя, а да дарува благоденствие и мир на нашата Църква и Родина, и всичко добро и полезно за спасението на българския народ.

Прозвучаха многолетствия за Негово Светейшество Българския патриарх Максим, за клира и народа, както и за всички учащи и учащи се, които празнуват празника на славянските първоучители Кирил и Методий. След което Светейшият патриарх, като отправи своя първосветителски благослов, честити на всички чеда на родната ни Църква възстановяването на Българската патриаршия и благопожела тя да пребъде през вековете.

На всички присъстващи бяха раздадени за благословение иконки на св. братя Кирил и Методий. Много християни търпеливо изчакаха Светейшия патриарх Максим на излизане от храм-паметника и лично получиха неговото благословение.

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Николай Пенев

 

 

Снимки

Празник в ПКСХП "Св. Александър Невски"Празник в ПКСХП "Св. Александър Невски"Празник в ПКСХП "Св. Александър Невски"Празник в ПКСХП "Св. Александър Невски"Празник в ПКСХП "Св. Александър Невски"Ученици от Софийската семинарияПразник в ПКСХП "Св. Александър Невски"Празник в ПКСХП "Св. Александър Невски"Празник в ПКСХП "Св. Александър Невски"Празник в ПКСХП "Св. Александър Невски"Празник в ПКСХП "Св. Александър Невски"Празник в ПКСХП "Св. Александър Невски"ДяконитеВ олтараПротодякон Любомир БратоевПразник в ПКСХП "Св. Александър Невски"Празник в ПКСХП "Св. Александър Невски"Празник в ПКСХП "Св. Александър Невски"Архимандрит ДионисийПразник в ПКСХП "Св. Александър Невски"Празник в ПКСХП "Св. Александър Невски"Празник в ПКСХП "Св. Александър Невски"Празник в ПКСХП "Св. Александър Невски"Празник в ПКСХП "Св. Александър Невски"Празник в ПКСХП "Св. Александър Невски"Празник в ПКСХП "Св. Александър Невски"Начало на молебенаНачало на молебенаСлово за празникаМолебен по повод 58 години от Възстановяването на Българската патриаршияМолебен по повод 58 години от Възстановяването на Българската патриаршияМолебен по повод 58 години от Възстановяването на Българската патриаршияМолебен по повод 58 години от Възстановяването на Българската патриаршияПатриаршеско благословениеМноголетствие за Български патриарх МаксимМолебен по повод 58 години от Възстановяването на Българската патриаршия
« предишна новинаследваща новина »