ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Тържество в атинския храм „Животоприемен източник”

11 май 2011 15:00, Българска Патриаршия
Тържество в атинския храм „Животоприемен източник”

На 8 май, Трета неделя след Пасха, когато Църквата възпоменава жените мироносици, а също и паметта на св. еванг. Йоан Богослов, в атинския храм „Животоприемен източник” св. Литургия отслужи Негово Блаженство архиепископът на Атина и цяла Гърция г-н Йероним в съслужение с храмовото духовенство. По покана на предстоятеля на храма протопрезвитер Илия Дросинос в богослужението взе участие и предстоятелят на БПЦО ”Св. преп. Йоан Рилски” архимандрит Атанасий (Султанов), а на богослужението наред с вярващите гърци се помолиха и много българи - членове на Българската православна църковна община.

Поводът за посещението на Атинския архиепископ бе инициативата на църковното настоятелство на храм „Животоприемен източник” да бъде поставена пред него паметна плоча на известния гръцки учител и общественик Георгиос Генадиос, работил малко след освобождението на Гърция от османско иго. Неговата дейност обхваща всички дялове на културно-просветния и религиозен живот на младата тогава гръцка държава. Той дарява място в центъра на Атина, върху което днес се извисява величественият храм „Животоприемен източник”, а след построяването му става и един от първите негови настоятели. Имено затова и църковното настоятелство на храма реши да му бъде отдадена такава почит.

На богослужението присъстваха кметът на община Атина г-н Георгиос Каминис, народни представители от гръцкия парламент, представители на неправителствени организации, общественици и гости. Специално по покана на отец Илия Дросинос присъстваха временно управляващият посолството на Република България в Гърция пълномощен-министър г-н Димитър Енчев и председателят на гръцко-българското сдружение за култура д-р Благородна Филевска.

В своята проповед Негово Блаженство архиепископ Йероним подчерта колко важно е да се отдава почит на заслужили хора за запазването на културното самосъзнание на даден народ и как те трябва да бъдат пример за всички, особено днес, в бурното време, в което живеем.

Текст: архимандрит Атанасий (Султанов)
Снимки: д-р Благородна Филевска

 

 

Снимки

Тържество в атинския храм „Животоприемен източник”Тържество в атинския храм „Животоприемен източник”Тържество в атинския храм „Животоприемен източник”Тържество в атинския храм „Животоприемен източник”Тържество в атинския храм „Животоприемен източник”Тържество в атинския храм „Животоприемен източник”Тържество в атинския храм „Животоприемен източник”Тържество в атинския храм „Животоприемен източник”Тържество в атинския храм „Животоприемен източник”Тържество в атинския храм „Животоприемен източник”Тържество в атинския храм „Животоприемен източник”Тържество в атинския храм „Животоприемен източник”
« предишна новинаследваща новина »