ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Отличителни награди за високи постижения в развитието на образователното дело бяха връчени в Рилската света обител

12 май 2011 12:48, Рилска света обител
Отличителни награди за постижения в образователното дело бяха връчени в Рилската света обител

За пети пореден път в Рилската света обител, по случай честването на деня на светите равноапостолни Кирил и Методий, по инициатива на Министерството на образованието, младежта и науката, лично от министъра на образованието г-н Сергей Игнатов бяха наградени три от средно-основните ни училища, за високи постижения в развитието на образователното дело в страната. Гости на светата обител бяха също и областните управители на Благоевградска област - г-н Валери Симеонов, и на Кюстендилска област - г-н Любомир Анчев, депутатът от ГЕРБ на Кюстендилски МИР - г-н Емил Гущеров, както и ученици и преподаватели от наградените училища.

Преди да започне официалната част по награждаването, учениците имаха възможността да се запознаят с манастирския комплекс, както и да научат повече за основателя на светата обител - св. Йоан Рилски, от специално организираната за тях беседа. В 15,00 ч. в съборния храм "Успение Богородично" беше отслужен благодарствен молебен от игумена Негово Преосвещенство Адрианополски епископ Евлогий, заедно с ефимериите и йеродякона на светата обител. Епископ Евлогий освети и иконите, изрисувани с образа на св. Йоан, специално приготвени от Министерството за акта по награждаването.

В своето слово към присъстващите в храма Негово Преосвещенство приветства инициативата на Министерството на образованието и изказа своята голяма радост от присъствието в светата обител на децата, както и на ръководството на Министерството, в лицето на министър Сергей Игнатов. "Ние- населниците на Рилската света обител сме горди, че тук, в продължение на векове делото на светите братя Кирил и Методий е съхранено, продължено и развивано, за да можем днес всички да се ползваме от него, а и да го предадем с достойнство на бъдещите поколения". Преосвещеният игумен напомни и за решителната роля на храмовете и манастирите в България за опазване делото на светите братя Кирил и Методий в трудните години от вековната история на нашата родина.

След молебена всички гости се отправиха към църковно-историческия музей при светата обител, където стана и връчването на наградите - икони с образа на Рилския светец. Отличени бяха: Делян Дончев - директор на Основно училище "Отец Паисий"- гр. Бяла, Станчо Иванов Атанасов - директор на Професионална гимназия "Велизар Пеев" - гр. Своге и Иванка Владимирова Сотирова - директор на Гимназия с преподаване на чужди езици "Ромен Ролан" - гр. Стара Загора.

Министър Игнатов избра награждаването да стане в залата, посветена на делото на монах Рафаил - с Рафаиловия кръст. Тук той говори за духовното измерение на иконата, както и за ролята на свети Йоан Рилски като духовник и учител.

Министър Игнатов, заедно със своите съратници от Министерството на образованието, както и представителите на светската власт, бяха любезно приети и в игуменарната от игумена на светата обител. В разговора си с високия гост, дядо Евлогий не подмина и темата за въвеждане на предмета "Религия" в учебния процес. Той сподели и различни впечатления, придобити по време на своя дългогодишен педагогически и пастирски опит, които живо заинтересуваха г-н министъра.

От своя страна г-н Игнатов заяви необходимостта от организирането на широк обществен дебат, най-вече с родителските комитети, за да може да бъде преодоляна изтъкваната като основна пречка за въвеждането на този предмет, а именно несъгласието на родителите с налагането на религиозни възгледи на децата.

В края на това гостуване гореща благодарност и взаимна радост изказаха и гости, и домакини. Епископ Евлогий заяви своята готовност всякога да откликва на подобни родолюбиви инициативи, за полза на Църквата и обществото.

 

 

Снимки

Отличителни награди за постижения в образователното дело бяха връчени в Рилската света обителОтличителни награди за постижения в образователното дело бяха връчени в Рилската света обителОтличителни награди за постижения в образователното дело бяха връчени в Рилската света обителОтличителни награди за постижения в образователното дело бяха връчени в Рилската света обителОтличителни награди за постижения в образователното дело бяха връчени в Рилската света обителОтличителни награди за постижения в образователното дело бяха връчени в Рилската света обителОтличителни награди за постижения в образователното дело бяха връчени в Рилската света обителОтличителни награди за постижения в образователното дело бяха връчени в Рилската света обителОтличителни награди за постижения в образователното дело бяха връчени в Рилската света обителОтличителни награди за постижения в образователното дело бяха връчени в Рилската света обителОтличителни награди за постижения в образователното дело бяха връчени в Рилската света обителОтличителни награди за постижения в образователното дело бяха връчени в Рилската света обител
« предишна новинаследваща новина »