ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

11 май - празник на Ловеч

12 май 2011 15:15, Ловчанска митрополия
11 май празникът на Ловеч

Денят на св. славянски първоучители Кирил и Методий - 11 май - има особено значение за ловчанлии, защото тогава е и Денят на гр. Ловеч.

По случай празника Ловчанският митрополит отслужи св. Литургия в съслужение със специалния гост от Руската федерация - преосвещения епископ на Република Коми Питирим, преосвещения Браницки епископ Григорий - игумен на Троянския манастир, архимандрит Йосиф - гост от гр. Сиктивкар, Република Коми, духовници от София и храмовото духовенство.

След светата служба митрополит Гавриил поздрави гостите от Русия и подчерта необходимостта от здрава връзка между двата православни народа. На свой ред владиката Питирим каза, че св. славянски просветители са дошли в Русия от България, за да просветят руския народ и още от тогава ние служим на Бога на един език - църковнославянския. Между руския и българския народ има братска връзка, която не бива да позволяваме да отслабва.

Вечерта на площад "Тодор Кирков" в стария град бе изнесена богата концертна програма от ансамбли, певци и артисти от побратимения на Ловеч град Лотошино, Московска област.

 

 

Снимки

11 май празникът на Ловеч11 май празникът на Ловеч11 май празникът на Ловеч11 май празникът на Ловеч11 май празникът на Ловеч11 май празникът на Ловеч11 май празникът на Ловеч11 май празникът на Ловеч11 май празникът на Ловеч11 май празникът на Ловеч11 май празникът на Ловеч11 май празникът на Ловеч11 май празникът на Ловеч11 май празникът на Ловеч
« предишна новинаследваща новина »