ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

11 май – Денят на Шумен

12 май 2011 15:59, Варненска и Великопреслaвска митрополия
11 май – Денят на Шумен

С литийно шествие, официална церемония по връчването на наградите на Шумен за изкуство и култура за 2011 г. и тържествен концерт бяха открити Майските културни празници.

Празничното литийно шествие с иконата на светите братя Кирил и Методий, подарена от ген. Сергей Белокопитов при Освобождението на Шумен, премина от площад „Кристал” до община Шумен.

С това бе продължена традицията два пъти в годината иконата да се изнася от банковия трезор, в който се съхранява. Това става на 11 май – Деня на Шумен, и на 18 юли – деня на Освобождението на града от турско робство.

Много шуменци и гости на града се събраха пред сградата на Общината, за да честват заедно празника. „В дните от 11 до 24 май се изявяват всички наши съграждани, отдадени на духовността – професионалното театрално и музикално изкуство, музейното дело, библиотечно-книжовната традиция, любителското творчество, самодейното изкуство, младите таланти. В родния ни град витае празнична атмосфера, носи се творчески заряд“, подчерта в приветствието си кметът Красимир Костов. Той допълни, че мостът и емблемата на Шумен в европейското пространство са културните постижения на нашия град.

Председателят на Общинския съвет Даниела Русева и кметът Красимир Костов връчиха наградите за „Литература”, „Театър”, „Музика”, „Архитектура” и „Изобразително изкуство” на изтъкнатите творци и творчески колективи.

„Наградата на Шумен“ се състои от диплом, знак на общината (плакет за колективните носители) и парична награда в размер на 600 лева за индивидуалните носители и 800 лева за колективните. Имената на удостоените с нея се вписват в специален раздел в сайта на община Шумен.

Празникът продължи с тържествен концерт с участието на уникалното вокално трио „Тенорите“, ансамблите „Шумен“ и „Веселяче“.

Текст: Велмира СТЕФАНОВА (със съкращения)
Снимки: Тошко ЙОРДАНОВ – Шум. Bg

 

 

Снимки

11 май – Денят на Шумен
« предишна новинаследваща новина »