ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник в гр. Велики Преслав

12 май 2011 16:01, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Храмов празник в гр. Велики Преслав

Храмовият празник на църквата „Св. св. Кирил и Методий” във Велики Преслав започна с празнична св. Литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил заедно с викарния епископ Главиницки Йоан и духовници от Варна и старата столица.

На своя имен ден митрополит Кирил се помоли за здравето на преславските жители и за просперитета на града с молебен, на който дойдоха миряни от града и околните населени места.

За големия празник на храма кметът на общината Димо Бодуров направи лично дарение. Той остави на църквата меден купел за свето кръщение, на който е изписано, че е дар от мирянина Димо Бодуров за храмовия празник с отчетливо гравирана дата.

Ученици от ОУ „Св. св. Кирил и Методий” представиха пред храма литературно-музикална композиция под надслов „Първоучителите”, като на финала изписаха с плакатни букви мотото на празника „Език свещен”.

Регионалната организация на незрящите подреди в боровата гора до църквата изложба от пластики, дърворезба и ръкоделия, изработени от природни материали. Жени от секцията по приложни изкуства към организацията на слепите с ръководител Мариела Василева и преславският координатор на местната структура Радка Герова откриха изложбата, посветена на 11 май и на 90-годишнината на Съюза на слепите. Тяхното послание към местните жители завърши с думите „Чрез изкуството на нашите ръце да докоснем вашето сърце”.

Във Велики Преслав празникът завърши с концерт в читалище „Развитие”, изнесен от деца и посветен на патронния празник на основното училище.

Снимки и текст: Росица СТАЙКОВА – в. „Шуменска заря”

 

 

Снимки

Дар за храмаИзложба от експонати изработени от незрящи
« предишна новинаследваща новина »