ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник и офикия в храм "Св. Йоан Богослов", Карнобат

12 май 2011 18:03, Сливенска митрополия
Храм "Св. Йоан Богослов" в Карнобат

На 8 май св. Църква чества паметта на св. апостол и евангелист Йоан Богослов, един от дванадесетте Христови апостоли, автор на едно от евангелията, книга „Откровение” и три послания. Доживял до дълбока старост. Когато почувствал приближаването на смъртта, той взел със себе си няколко свои ученици и излязъл с тях извън града на подходящо място, където заръчал да изкопаят гроб. Дал им последни наставления, благословил ги, легнал в гроба и предал душата си на Бога.

Всяка година на 8 май от гроба му излизала тънка струя прах, който изцерявал от болести пристъпващите с вяра към него. Поради това паметта на св. апостол и евангелист Йоан Богослов се празнува и на 8 май.

По този повод и по повод 130-годишнината от освещаването на храм „Св. Йоан Богослов” в гр. Карнобат, там бе отслужена архиерейска св. Литургия. В съслужение с епархийския архиерей, Сливенския митрополит Йоаникий, в нея взеха участие храмовото свещенство и свещенослужители от Сливен и Бургас.

По време на светата Литургия предстоятелят на празнуващия храм, ик. Павел Гърбов, бе удостоен с офикия „ставрофорен иконом” за усърдно пастирско и просветителско служение.

Храмът в Карнобат е строен веднага след Освобождението. Строежът е завършен през 1880 г., а освещаването става на 8 май 1881 г. Иконостасът на храма е дело на фамилията Филиповци от прочутата Дебърска школа и датира от 1906-1908 г.

Във връзка с празника на храма в Карнобат три дни преди това, на 5 май, в градското читалище бе открита фотоизложба на отец Павел Гърбов на тема „На хаджилък при св. Йоан Богослов”, представяща двете най-значими поклоннически места, свързани с името и живота на Апостола на любовта – гр. Ефес и о-в Патмос.

 

 

Снимки

Храмовият иконостасПразник в карнобатския храм "Св. Йоан Богослов"Празник в карнобатския храм "Св. Йоан Богослов"Празник в карнобатския храм "Св. Йоан Богослов"Изложбата „На хаджилък при св. Йоан Богослов”Изложбата „На хаджилък при св. Йоан Богослов”
« предишна новинаследваща новина »