ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиепископ Юстиниан: Америка има проблеми с демокрацията

12 май 2011 17:13, Българска Патриаршия
Архиепископ Юстиниан

Предстоятелят на диоцезите на Руската патриаршия в САЩ архиепископ Юстиниан Наро-Фомински смята, че САЩ имат още много да се трудят за своята демокрация.

„Икономически стандартът на живот в САЩ е много по-висок от този в Русия. Положението у нас се утежнява от бедността и нерядко непоносимите условия на живот в отделните региони на страната. Но пък в същото време не бих оценил като идеално положението в Щатите”, каза архиепископ Юстиниан в интервю за сп. „Православие и современность”, издавано в Саратовска епархия.

Според него, в Америка могат да бъдат провеждани хиляди масови демонстрации, на които хората дават свободен израз на своите позиции и недоволство, но „често пъти те не получават никакъв отговор от правителството: „Искате да се чуе гласът ви?” Заповядайте, това е Америка и тук имаме демокрация. Но властите ще продължат да следват политиката на своето правителство”.

„Повече от очевиден е този факт. Тук има проблеми както във всяка друга страна, в това число и проблеми в отношенията между различните националности”, казва архиепископ Юстиниан.

Той обаче е убеден, че истинската демокрация, или „казано по-точно, истинската свобода, за която се случва да мечтаем, е невъзможна на земята”, тъй като „истинска свобода можем да имаме единствено в Христа”.

Източник: Саратов, 11 май, Интерфакс

 

 

« предишна новинаследваща новина »