ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празник в гр. Монтана

12 май 2011 17:36, Видинска митрополия
Празник в гр. Монтана

На 11 май тържествено бе отбелязан храмовият празник на централния храм на гр. Монтана, посветен на светите равноапостолни братя Кирил и Методий.

Празничното богослужение в чест на светите просветители на българския народ бе оглавено от Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан в съслужение с Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Амвросий, Негово Преосвещенство Деволски епископ Теодосий, архимандрит Антим, протосингел на Видинския митрополит, игумени на манастири, архиерейски наместници, както и духовници от епархията и гости.

Изпълнената с благолепие богослужба бе озарена и от благодатно слово, произнесено от Видинския митрополит Дометиан, който в особена духовна радост сподели за своите благодатни преживявания по време на светата Литургия и умилително призова вярващите да се молят и благодарят на Бога за великите Му милости, а в този ден особено подобава да сме благодарни за благодеянието, което Бог прояви към славянските народи, като направи достъпна за нас истинската светлина, надежда и познанието на Истината, чрез равноапостолното дело на светите братя Кирил и Методий.

След молитвеното евхаристийно моление клир и народ в литийно шествие се отправиха в двора на храма, където бе извършено водоосвещение и осветен и открит ремонтираният енорийски дом, който ще бъде в полза на духовенството, миряните, и особено на децата, които ще изучават вероучение.

Благодарност бе отправена към иконом Емил Ангелов, председател на храма, за усърдието в неговото служение, както и на останалите отци, обгрижващи благочестивия народ и служещи за пример на вяра, надежда и любов.

Отбелязването на храмовия празник на централния храм на Монтана „Св. Кирил и Методий”, бе едно изпълнено с радост и великолепие тържество, което духовно възрадва и възвеличи вярващите и им даде духовен заряд, за да бъдат в пътя на истината и правдата, да бъдат по пътя, който води до Христа.

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: архимандрит Антим, протосингел на Видинския митрополит

 

 

Снимки

Празник в гр. МонтанаПразник в гр. МонтанаПразник в гр. МонтанаПразник в гр. МонтанаПразник в гр. МонтанаПразник в гр. МонтанаПразник в гр. МонтанаПразник в гр. МонтанаПразник в гр. МонтанаПразник в гр. МонтанаПразник в гр. МонтанаПразник в гр. МонтанаПразник в гр. МонтанаПразник в гр. МонтанаПразник в гр. МонтанаПразник в гр. МонтанаПразник в гр. МонтанаПразник в гр. МонтанаПразник в гр. Монтана
« предишна новинаследваща новина »