ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Излезе от печат брой 9 на „Църковен вестник”

13 май 2011 15:20, Българска Патриаршия
Брой 9/2011 г. на „Църковен вестник”

Излезе от печат бр. 9 на официоза на БПЦ - Българска патриаршия "Църковен вестник".

През цялата Светла седмица в храмовете не се затварят Царските двери, в знак на това, че след изкупителната кръстна смърт на Господ и Неговото Възкресение дверите на Небесното царство са отворени за всеки човек, който жадува по Бога. Кои достигат до това Царство, какво е нужно, за да станем и ние негови жители? Правим ли нужното, за да го постигнем? - това са някои от въпросите, на които потърсихме отговори, чрез материалите, които подбрахме за този брой, разгърнат под темата "Дверите на Царството са отворени".

Актуална ли е днес темата за светостта, какво е тя за съвременния човек, можем ли да разпознаваме нейните прояви в нашите съвременници и доколко нашите представи за светостта и за светията са верни? На тези въпроси е посветена статията на митрополит Йоан Зизюлас под заглавие „Погрешните представи за светостта”. В нея авторът съпоставя масовите представи за светостта на определението, което дават за нея св. Евангелие и нашата традиционна вяра. Стр. 1, 4.

От по-общата тема за светостта, като отражение на Царството Божие, като участие в него, ще насочим вниманието ви и към въпроса: а самите ние стремим ли се към светостта и ако "да" - правилно ли се стремим към нея. От статията „Ще влезем ли в Царството Небесно”, която прот. Йоан Карамихалев е съставил от обширна проповед на прот. Дмитрий Смирнов на тази тема, ще научим за пастирските наблюдения относно това: какво води мнозинството хора в храма и какво търсят от Бога. Въпроса дали Царството Божие жадуваме и търсим, или земни блага и облекчаване на земната ни участ, прот. Смирнов поставя ребром и пред всички нас, които заявяваме себе си като християни. Пред всички нас, които стоим пред широко отворените Двери на Царството и недоумяваме защо благодатните духовни дарове остават непостижими за нас или, което е още по-лошо, заблуждаваме се, че живеем църковно, праведно и ще наследим Царството Божие, като достойно се наредим сред праведниците, а сърцата ни остават приковани от нашите страсти. Статията четете на стр. 1, 6.

Едни истински образци на свят живот и пример за подражание в себежертвеност от любов по Бога и ближните ни разкрива Житието на новопрославлените св. Новоселски преподобномъченици. Тяхната памет за първи път отбелязахме тази година на 9 май с отслужването на специално съставените в тяхна чест богослужебни последования, с молитвено поклонение пред светата им икона и с отправяне на молитви към тях за небесно застъпничество пред Бога за нас. В броя ще откриете и тропара в тяхна чест, тяхната икона и материал за тържественото им прославление на мястото, където са намерили мъченическата си смърт и където се покоят св. им мощи - Новоселския девически манастир, гр. Априлци. Стр. 2, 5.

Темата за отворените двери на Царството и за светостта се допълва от два материала, подготвени от Александра Карамихалева - „За нетлението и чудотворството на св. мощи” и „Къде се намират мощите на св. царица Елена”. Св. царица Елена и нейният царствен син - св. император Константин, наричаме „равноапостолни”, заради изключителните им заслуги за утвърждаването и разпространението на християнската вяра. Тяхната памет предстои да отбележим на 21 май. Двата материала ще откриете на стр. 7.

По стъпките на св. апостол и евангелист Йоан Богослов в последните години от живота му, ни повежда ик. Павел Гърбов в едно „Поклонническо пътуване до остров Патмос и седемте църкви на Апокалипсиса”. Осми май е един от дните, в които Църквата е отредила да се чества любимият Христов последовател - св. Йоан Богослов, тъй като на този ден ежегодно от гроба му излизал целебен и чудотворен прашец. На този, оказал се празен гроб, ще се поклоним и ние заедно с автора на увлекателния пътепис, чието публикуване ще продължи и в следващите броеве на "Църковен вестник". Пътеписа четете на стр. 8.

Публикуваме и Посланието на Св. Синод на БПЦ по повод 1700-годишнината от издаването на т. нар. "Едикт на толерантността" от император Галерий. Знаменателен документ, който е написан на 30 април 311 г. в древната Сердика. Годишнината бе подобаващо отбелязана с поредица от инициативи, завършили с празнична св. Литургия в храма, дал името на нашата столица „Св. София - Премъдрост Божия". Стр. 3.

В настоящия брой намериха място и новини за два новопостроени православни храмове, ръкоположение, отличие и пострижение на духовници на БПЦ, както и скръбните вести за двама новопреставили се достойни свещенослужители. Стр. 2, 3.

Вестникът се разпространява в православните храмове и в църковните магазини, както и чрез абонамент.

Цена на един брой - 0,70 лв.

Цена за годишен абонамент за 2011 г. - 26 лв.

Абонирането се извършва на адреса на издателството: София 1000; ул. "Оборище" № 4; Синодално издателство; МОЛ Танка Тончева Христова, или на e-mail: sinizdat@gmail.com с точно упоменаване на адреса на получателя. Средствата се превеждат по пощата или по банкова сметка: УниКредит Булбанк - София; IBAN BG97UNCR96601018147018; BIC код: UNCRBGSF

По-долу прилагаме талон за абонамент на "Църковен вестник".

Текст: Александра Карамихалева, редактор на "Църковен вестник"

 

 

Снимки

Талон за абонамент на "Църковен вестник"
« предишна новинаследваща новина »