ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Прославление на св. Баташки мъченици

13 май 2011 17:45, Пловдивска митрополия
Прославление на светите Баташки мъченици

На 16 и 17 май 2011 г. в гр. Батак Българската православна църква ще отбележи с всенародно тържество първото честване на новопрославените Баташки мъченици след тяхната канонизация.

Тържествата се организират от Пловдивската света митрополия по инициатива и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай съвместно с Община Батак.

В това всенародно тържество участие ще вземат митрополити и епископи от всички православни църкви – от Вселенската, Александрийската, Антиохийската, Московската, Сръбската, Румънската и Грузинската патриаршии и от Кипърската, Еладската, Полската, Албанската и Чешката архиепископии, както и митрополитите от Светия Синод и всички епископи на БПЦ. Триста са свещенослужителите от Пловдивската епархия, които ще се включат в тържествата. Очаква се в тези два дни и много християни от епархията и цялата страна да се съберат в града.

Съгласно предвидената програма на Пловдивската света митрополия посрещането на иконата на светите Баташки мъченици в началото на Батак ще се състои на 16 май в 18,30 ч., след което с литийно шествие многохилядното множество ще се отправи към площад „Освобождение”, където в 19,00 ч. ще бъдат изнесени от старинната църква „Св. Неделя” светите мощи на Баташките мъченици за всеобщо поклонение и на площада ще бъде отслужена празнична вечерня.

В 20,45 ч. ще бъдат поднесени венци от високопоставените гости в старинната църква „Св. Неделя”, в 21,30 ч. ще се проведе тържествената заря проверка, а в 22,00 ч. на площад „Освобождение” ще започне празничен концерт.

На следващия ден – 17 май, от 9,30 ч. на площад „Освобождение” ще бъде отслужена съборна архиерейска Божествена света Литургия, в която ще вземат участие всички епископи и митрополити, както и свещенослужителите, поканени на това честване.

Светите мощи на мъчениците, в дърворезбована позлатена рака, ще бъдат поставени на специален подиум за поклонение на богомолния народ. Непосредствeно до саркофага с мощите ще бъде поставена и иконата на светите страдалци за поклонение.

След приключването на светата Литургия, в 11,30 ч. на площад „Освобождение” отново ще бъде изнесен празничен концерт.

 

 

« предишна новинаследваща новина »