ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Слово на Пловдивския митрополит Николай в чест на прославените св. Баташки мъченици - 17 май 2011 г., гр. Батак

17 май 2011 22:15, Пловдивска митрополия
Пловдивски митрополит Николай

Днес, 17 май 2011 г., на главния площад в град Батак се състоя първата църковно-обществена прослава на светите Баташки мъченици с отслужване на св. Литургия в тяхна чест. Тя бе оглавена от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, основен вдъхновител и организатор на това изключително събитие в най-новата история на родната ни Църква.

В края на тържествената богослужба, неповторима по своето мистично тайноводство и молитвен заряд, митрополит Николай произнесе слово, обърнато към всички присъстващи и молещи се, както и към целия български народ, който - в лицето на св. Христови мъченици от Батак - вече има своите нови застъпници пред Света Троица.

В края на новината предлагаме на вашето внимание аудиозапис на словото на Пловдивския митрополит Николай със заключителното изпяване на "Многая лета" под камбанния звън на новия Баташки храм "Св. Успение Богородично", за да можете да се потопите в атмосферата на протеклите чествания в Батак и за да възприемете още по-пълно отправените към всички ни архиерейски благословения и благопожелания.

Вълнението на този миг роди горещи сълзи на благодарност, чувства на покаяние, духовна радост и дръзновена решимост за следване примера на св. Баташки мъченици в силата на любовта и верността към Бога, Църквата и Отечеството.

Нека това вълнение бъде споделено!

Нека пребъдем под молитвената закрила на родните ни Божии угодници!

Свети мъченици Баташки, молете Бога за нас!

Текст и аудиозапис: Десислава Панайотова-Пулиева
Снимка: Неделян Нешев

 

 

Аудио

Слово на Пловдивския митрополит Николай в чест на прославените св. Баташки мъченици

« предишна новинаследваща новина »