ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празничната вечерня в Батак - 16 май 2011 г. (с фото- и аудиорепортаж - обновено)

17 май 2011 08:30, Пловдивска митрополия
Празнична вечерня - Батак, 16 май 2011 г.

На 16 май 2011 г. в навечерието на деня, определен за честване на канонизираните св. Баташки мъченици, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай оглави празничната вечерня, която се състоя на главния площад в Батак – в непосредствена близост до историческия и свещен за всички православни християни храм „Св. Неделя”, където св. Баташки мъченици са отдали живота си за Христа.

На митрополит Николай съслужиха: митрополитът на Сисаниу и Сиатистис Павел - Вселенска патриаршия; Илиополиски митрополит Теодор - Александрийска патриаршия, Моравички епископ Антоний - Сръбска патриаршия, епископът на Гюргево Амвросий - Румънска патриаршия, Арсинойски епископ Нектарий - Кипърска архиепископия, Християнополски епископ Прокопий - Еладска архиепископия, Супрасълски епископ Григорий - Полска митрополия, митрополит Игнатий - Албанска архиепископия, архимандрит Георгиос Сакур - Антиохийска патриаршия, прот. Дейвид Маккафи - Православна църква в Америка, и свещ. Пламен Тодоров - Чешка архиепископия. В съслужението участваха и високопреосвещените и преосвещени архиереи на Българската православна църква: Видински митрополит Дометиан, Великотърновски митрополит Григорий, Русенски митрополит Неофит, Неврокопски митрополит Натанаил, Ловчански митрополит Гавриил, Стобийски еп. Наум, Деволски еп. Теодосий, Знеполски еп. Йоан, Велички еп. Сионий, Траянополски еп. Киприян, Агатоникийски еп. Борис, Константийски еп. Антоний и Браницки еп. Григорий.

Към участващите в празничната вечерня молитви и песнопения присъединиха и игуменът на Църногорския манастир „Св. безсребреници Козма и Дамян” архимандрит Евгений, архимандрит Калист – протосингел на Сливенския митрополит Йоаникий, архимандрит Поликарп – председател на църковното настоятелство на катедралния храм „Св. Димитър” – Видин, игуменката на Калоферския манастир сестра Валентина, игуменката на Кукленския манастир сестра Анастасия, игуменката на Мулдавския манастир „Св. Петка” сестра Юлита, игуменката на Долнолозенския манастир „Св. апли Петър и Павел” сестра Марина, ректорите на Софийската и Пловдивската духовни семинарии ставроф. ик. д-р Захарий Дечев и протойерей Добромир Костов заедно с техните възпитаници, български и чуждестранни монаси и монахини, над 250 свещеници от Пловдивска, Софийска, Сливенска, Врачанска и други епархии на БПЦ, голямо множество православни християни, някои от които се бяха организирали в поклоннически групи, дошли в Батак от всички предели на България.

Държавните и общинските власти бяха представени от заместник министър-председателя на Р България г-н Цветан Цветанов, заместник-председателката на Народното събрание г-жа Екатерина Михайлова, министъра на отбраната г-н Аню Ангелов, кмета на Батак г-н Петър Паунов, кмета на Пловдив г-н Славчо Атанасов и много други официални гости, които с особена почит и вълнение участваха в молитвеното църковно честване на св. Баташки мъченици и в последвалата го заря-проверка.

По Божия милост поройният дъжд, който същия следобед окъпа земята от София чак до Цигов чарк и язовир Батак включително, стигайки до град Батак само поръси заобикалящите го хълмове, а със започването на празничната вечерня съвсем спря. Над стеклото се множество красиво и тихо прелитаха единствено щъркелите, облаците се носеха по небето като ангелски криле, а с настъпването на вечерта луната ласкаво надникна иззад тях – цялото творение в особен мир и притихналост славеше Бога и Неговите угодници.

Вълнуващо и с отличителната за библейските текстове непреходност прозвучаха откъсите от книга Премъдрост Соломонова, посветени на праведниците Божии. Митрополит Николай ги изчете в чест на св. Баташки мъченици и всички присъстващи в същия този миг изпитаха тяхната истинност и съвършено изпълнение:

Из: Премъдрост Соломонова (3:1-9) -

1. А душите на праведните са в Божия ръка, и мъка няма да ги докосне.

2. В очите на неразумните те минаваха за умрели, и краят им се считаше за погибел,

3. и заминаването им от нас - унищожение; но те си пребъдват в мир.

4. Защото, макар в очите на хората и да се наказват, тяхната надежда е пълна с безсмъртие.

5. И бидейки малко наказани, те ще бъдат много облагодетелствани, защото Господ ги е изпитал и ги е намерил достойни за Него.

6. Той ги е изпитал като злато в горнило и ги е приел като най-съвършена жертва.

7. Когато им се въздава, те ще блеснат като искри, които лазят по стърнище.

8. Ще съдят племена и ще владеят над народи, а над тях ще царува Господ вовеки.

9. Които се Нему надяват, ще познаят истината, и верните в любовта ще пребъдат у Него; защото благодат и милост има за светиите Му и промисъл за избраниците Му.

Из: Премъдрост Соломонова (5:15 – 6:3) –

Гл. 5

15. А праведниците живеят довека; наградата им е у Господа и грижата за тях у Вишния.

16. Затова те ще получат царство на славата и венец на красотата от ръката на Господа, защото Той ще ги закрили с десницата и ще ги защити с мишцата.

17. Той ще вземе за всеоръжие - Своята ревност, и ще въоръжи тварите за отмъщение на враговете;

18. ще облече за броня правдата, и ще Си наложи за шлем - нелицеприятния съд;

19. ще вземе за непобедим щит - светостта;

20. строгия Си гняв ще изостри като меч, и светът ще се опълчи с Него против безумците.

21. Ще захвъркат праволучни светкавични стрели, и от облаците, като от силно опънат лък, ще полетят в лучата,

22. и като от каменометно оръдие с ярост ще се изсипе град; ще възнегодува против тях морската вода, и реките свирепо ще ги издавят;

23. ще въстане против тях духът на силата и ще ги разнесе като вихър.

24. Тъй беззаконието ще опустоши цялата земя, и злодеянието ще катурне престолите на силните.

Гл. 6

1. Затова, слушайте, царе, и разберете, научете се, съдии от земните краища!

2. Внимавайте, вие, които владеете множествата и които се гордеете пред народите!

3. От Господа ви е дадена властта, и силата - от Вишния.

Красивите изпълнения на пловдивския митрополитски хор "Св. апостол Ерм" и семинаристите от Софийската духовна семинария, ръководени от г-н Любомир Игнатов, украсяващи тържествената богослужба, допълнително въздигаха сърцата на всички присъстващи към все по-дълбокото осмисляне подвига на св. Баташки мъченици, стоплено от благодарността към тях и техния пример.

По време на празничната вечерня бе отслужено петохлебие, след което духовниците и вярващите християни, след като бяха призовани от Пловдивския митрополит Николай, заедно произнесоха молитвата „Отче наш”. Веднага след това заместник министър-председателят на Р България г-н Цветан Цветанов се качи на покритата сцена и застана до владишкия трон на Пловдивския архипастир. Отпустът бе даден от ставроф. ик. Мина Минчев, предстоятел на митрополитската катедрала „Св. Неделя” в София.

Вълнението у всички присъстващи достигна своята кулминация по време на тържественото слово в чест на св. Баташки мъченици, което Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай произнесе с архипастирска любов и искрена грижа за доброто бъдеще на България и българския народ.

След това г-н Цветан Цветанов, от името на министър-председателя г-н Бойко Борисов, предаде на Пловдивския митрополит дара от българското правителство – св. утвар, която да бъде използвана по време на възстановеното богослужение във вече действащия храм „Св. Неделя” в Батак. Митрополит Николай отправи топлата си благодарност към българската държавна и общинска власт за неоценимото съдействие, оказано на Пловдивска св. митрополия в името на канонизираните Баташки мъченици, което служи за пробуждане на народната ни свяст и за възраждане на вярата и благочестието ни.

Тържеството продължи с поднасяне на венци в храм „Св. Неделя”, концерт и заря-проверка, по време на която г-н Цветанов отбеляза, че днес Батак е по-различен от онова, което се случваше в него през последните 135 години. Защото след канонизацията св. Баташки мъченици ще се молят за всички нас още по-усилено и България ще преуспява, за което Българската православна църква има огромен принос.

Искрено и топло прозвуча и словото на кмета на Батак г-н Петър Паунов, в което той подчерта, че чрез Божията благодат ни се дарува и благоденствието, и здравето, и щастието, и всеки напредък.

Прозвучаха поздравителни адреси по повод наближаващия празник на града – 17 май, а след тях бяха изброени имената на загиналите мъченици и героите от национално-освободителната борба. След като прозвуча националният химн, вечерното небе над Батак бе изпъстрено със светлините на тържествената заря, която се отразяваше в очите на всички присъстващи с особена празничност. Защото от тази година и навеки Батак и България, цялата вселенска православна Църква има своите нови светии, чиято духовна победа е спасителен пример и добра надежда за нашето бъдеще.

В края на празничната вечер духовниците, жителите и гостите на града застанаха благоговейно пред светата икона и саркофага със св. мощи на Христовите угодници, за да им отдадат молитвена почит, целувайки светините с благодарност за сторения подвиг, и шептейки: "Свети мъченици Баташки, молете Бога за нас!"

~~~

Вълнуващите богослужебни песнопения и текстове, както и поздравителните слова от 16 май 2011 г., можете да чуете като аудиозаписи в края на новината, подредени хронологично съответно на реда на събитията от този паметен за Батак и цяла България ден. Очаквайте и подробния ни фоторепортаж!

Текст, интервю и аудиозапис: Десислава Панайотова-Пулиева
Снимки: Неделян Нешев

 

 

Снимки

Донасяне от храм "Св. Неделя" на саркофага със св. мощи на св. Баташки мъченициДонасяне от храм "Св. Неделя" на саркофага със св. мощи на св. Баташки мъченици Донасяне от храм "Св. Неделя" на саркофага със св. мощи на св. Баташки мъченици Пловдивският митрополит Николай с официалните гости следват саркофагаПолагане на саркофага за всеобщо поклонение на централния площад в БатакПолагане на саркофага за всеобщо поклонение на централния площад в Батак Пловдивският митрополит НиколайПловдивският митрополит НиколайПочит пред св. Баташки мъченициПочит пред св. Баташки мъченициПочит пред св. Баташки мъченициС почит, любов и благодарност към св. Баташки мъченициСъборната Църква - свята и мъченическаАрхиерейско благословениеГ-н Цветанов, г-жа Михайлова и г-н Ангелов се покланят пред св. Баташки мъченициГ-н Сл. Атанасов и г-н П. Паунов се покланят пред св. Баташки мъченици Г-н Сл. Атанасов и г-н П. Паунов се покланят пред св. Баташки мъченициПразнична вечерня - Батак, 16 май 2011 г.Съборната Църква - свята и мъченическаСъборната Църква - свята и мъченическаСъборната Църква - свята и мъченическаПразнична вечерня - Батак, 16 май 2011 г.Празнична вечерня - Батак, 16 май 2011 г.Празнична вечерня - Батак, 16 май 2011 г.Пловдивски митрополит НиколайБългарските архиереиПразнична вечерня - Батак, 16 май 2011 г.Пловдивски митрополит НиколайДяконско служение в чест на св. Баташки мъченици СвещеномолитвенициСвещеномолитвеници и молитвенициС благодарност и любов към светите предци-мъченициВярващият и благодарен народОфициалните гостиСеминаристкият хорДуховно войнствоБългария почита своите мъченициПреподобномолитвенициПловдивски митрополит НиколайИподяконско служение в чест на св. Баташки мъченициПразнична вечерня - Батак, 16 май 2011 г.Светите мъченици и тяхното наследиеПоклон пред св. Баташки мъченици Архиерейска молитваПразнична вечерня - Батак, 16 май 2011 г.ПетохлебиеБългарските архиереиБългарските епископиПловдивски митрополит НиколайС молитва към Бога и св. Баташки мъченициСвещенството на Пловдивска епархияПловдивски митрополит Николай и архим. АрсенийСвещенослужение пред лика на св. Баташки мъченициСвещенослужение пред лика на св. Баташки мъченициС молитва към Бога и св. Баташки мъченициПетохлебиеПетохлебиеПетохлебиеПетохлебиеПетохлебиеПетохлебиеПетохлебиеПетохлебиеПетохлебиеПетохлебиеПловдивски митрополит НиколайКръстно благословениеКръстно благословениеТържественото слово на Пловдивския митрополит НиколайТържественото слово на Пловдивския митрополит НиколайТържественото слово на Пловдивския митрополит НиколайПловдивски митрополит НиколайМногая лета!Многая лета!Многая лета!Завършек на празничната вечерня - Батак, 16 май 2011 г.Пловдивски митрополит НиколайПравителственият дар за мъченическия храм "Св. Неделя"Митр. Николай приема правителствения дар от г-н ЦветановПловдивският митрополит Николай благодари на българското правителствоМинистър Цветанов целува десницата на Пловдивския митрополит НиколайВенци за св. Баташки мъченициС почит, любов и благодарност към св. Баташки мъченициС почит, любов и благодарност към св. Баташки мъченициТържествена заря-проверкаТържествена заря-проверкаСлово на г-н Петър Паунов - кмет на гр. БатакСлово на г-н Петър Паунов - кмет на гр. БатакСлово на г-н Цв. ЦветановНа пост пред подвига на св. Баташки мъченициВенец в памет на загиналите за народна свободаПразничната заряПразничната заряПразничната заряПразничната заряПразничната заря Всенародното поклонение пред иконата и св. мощи на св. Баташки мъченициС почит, любов и благодарност към св. Баташки мъченициВсенародното поклонение пред св. мощи на св. Баташки мъченициВсенародното поклонение пред св. мощи на св. Баташки мъченици

Аудио

Начало на празничната вечерня в чест на св. Баташки мъченици - 16 май 2011 г.

Пловдивският митрополит Николай чете из книга "Премъдрост Соломонова"

Тържествено слово на Пловдивския митрополит Николай - 16 май 2011 г, гр. Батак

Обръщение на г-н Цветан Цветанов към Пловдивския митр. Николай с даряване на св. утвар за храм "Св. Неделя"

Пловдивският митр. Николай благодари на българската държава за оказаната подкрепа във връзка с канонизацията и първото честване на св. Баташки мъченици

Пловдивският митр. Николай благодари на кмета на гр. Батак г-н Петър Паунов за оказаното на Църквата пълно съдействие

Интервю с кмета на гр. Батак г-н Петър Паунов

Възкресният тропар в изпълнение на семинаристите от София и Пловдив

« предишна новинаследваща новина »