ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Село Цар Шишманово се сдоби с храм

21 май 2011 21:22, Видинска митрополия
С. Цар Шишманово се сдоби с храм

На 21 май, деня на светите равноапостолни Константин и Елена, в с. Цар Шишманово, община Макреш, бе осветен храм, единствен в селото, посветен на светите братя Кирил и Методий.

Православният параклис бе осветен от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан в съслужение с архимандрит Поликарп, председател на катедралния храм на Видин, и архимандрит Неофит, брат на Раковишкия манастир и енорийски свещеник на селото.

Молитвените песнопения изпълни архимандрит Антим, игумен на Раковишката света обител.

След освещаването на храма архиереят отслужи св. Божествена литургия и за първи път в село Цар Шишманово прозвучаха благодатните думи на светото Евангелие и бе принесена безкръвната жертва – Тялото и Кръвта на Господ Иисус Христос.

Проповед за деня на светите Константин и Елена произнесе архимандрит Поликарп. След светата богослужба Видинският митрополит благослови вярващите и ги поздрави с новата скъпоценна придобивка, като пожела светите равноапостолни братя да благославят селото и неговите жители за здраве и духовно преуспяване.

Новоизграденият храм е дело на семейството на г-н Любен Янчев, жител на селото, който заедно със семейството си присъства на освещаването на храма, както и на първата света Литургия и се помолиха за здраве и благодатни дни.

След благодатната богослужба Видинският митрополит Дометиан раздаде благодарствени грамоти на семейство Янчеви и на другите дарители от селото.

Той благодари от името на Българската православна църква и респективно от името на Видинска света митрополия на дарителите и призова в нашата Родина да има повече такива хора, които да градят храмове и параклиси, подтиквайки хората да обичат Бога и Църквата и да бъдат чрез Бога в единство, вяра, надежда и любов.

На децата митрополит Дометиан раздаде Библии, а на богомолците - икони и духовна литература, за да намират Божията благодат и да се утешават и утвърждават във вярата.

Митрополит Дометиан поздрави всички именници и им пожела светите Константин и Елена да бъдат техни покровители.

Тържеството и радостта на гражданите на Цар Шишманово продължи с освещаване на благословена храна – корбан, както и с блага дума, изразяваща радостта им от освещаването на храма в селото.

Благочестивите дарители благодариха на Видинския митрополит Дометиан за благословението, архипастирската любов и духовна грижа и му пожелаха Бог да го укрепва, за да извисява епархията и да прави от хората Божий народ.

Текст и снимки: архимандрит Поликарп

 

 

Снимки

С. Цар Шишманово се сдоби с храмС. Цар Шишманово се сдоби с храмС. Цар Шишманово се сдоби с храмС. Цар Шишманово се сдоби с храмС. Цар Шишманово се сдоби с храмС. Цар Шишманово се сдоби с храмС. Цар Шишманово се сдоби с храмС. Цар Шишманово се сдоби с храмС. Цар Шишманово се сдоби с храмС. Цар Шишманово се сдоби с храмС. Цар Шишманово се сдоби с храмС. Цар Шишманово се сдоби с храмС. Цар Шишманово се сдоби с храмС. Цар Шишманово се сдоби с храмС. Цар Шишманово се сдоби с храмС. Цар Шишманово се сдоби с храмС. Цар Шишманово се сдоби с храмС. Цар Шишманово се сдоби с храмС. Цар Шишманово се сдоби с храмС. Цар Шишманово се сдоби с храмС. Цар Шишманово се сдоби с храмС. Цар Шишманово се сдоби с храмС. Цар Шишманово се сдоби с храмС. Цар Шишманово се сдоби с храмС. Цар Шишманово се сдоби с храмС. Цар Шишманово се сдоби с храмС. Цар Шишманово се сдоби с храмС. Цар Шишманово се сдоби с храмС. Цар Шишманово се сдоби с храмС. Цар Шишманово се сдоби с храмС. Цар Шишманово се сдоби с храмС. Цар Шишманово се сдоби с храмС. Цар Шишманово се сдоби с храмС. Цар Шишманово се сдоби с храмС. Цар Шишманово се сдоби с храмС. Цар Шишманово се сдоби с храмС. Цар Шишманово се сдоби с храмС. Цар Шишманово се сдоби с храмС. Цар Шишманово се сдоби с храмС. Цар Шишманово се сдоби с храмС. Цар Шишманово се сдоби с храмС. Цар Шишманово се сдоби с храм
« предишна новинаследваща новина »