ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празник на св. равноапостолни Константин и Елена

21 май 2011 22:04, Софийска митрополия
Празнична икона

На 21 май Църквата чества паметта на светите равноапостолни император Константин и неговата майка царица Елена. В единствения храм в София, построен на ул. „Пиротска“ в тяхна чест (през 2006 г.) бе отслужена архиерейска св. Литургия, оглавена от Негово Преосвещенство Знеполския епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с архиерея в богослужбата взеха участие архимандрит Теофан, свещеник Василий Василев - предстоятел на тържествуващия храм, свещеник Бисер Костадинов и дякон Петър Симеонов.

Голямо множество софиянци почетоха празника, като взеха молитвено участие в богослужбата. Сред присъстващите бяха инициаторът за построяването на храма – г-н Дилчев, дарители и представители на община „Възраждане”. За молитвеното настроение на вярващите допринесе сборна група певци, ръководени от г-н Симеон Генов, преподавател по Източноцърковно пение в БФ на СУ.

В края на богослужението еп. Йоан се обърна към богомолците с вдъхновено слово за светия цар Константин и неговата майка, които са пример за добра домашна църква и за резултата от правилното възпитание на децата. Като обърна внимание на съвременната практика, младите семейства да съжителстват без благословен от Бога съюз, архиереят подчерта колко е важно за всички членове на семейството да живеят под благодатния покров на св. Църква.

Благодарност към викарния епископ изрази свещеник Василий Василев – предстоятел на храма, който изказа с каква голяма радост енориашите са очаквали празничната богослужба. Еп. Йоан поздрави всички именници и лично раздаде нафората на многобройните богомолци.

Справка:

Построяването на храма започва през 1999 г., когато инициативен комитет, в който влизат Екатерина Кехайова (тогава кмет на р-н „Възраждане”), Мария Георгиева, Константин Дилчев, Костадин Косев – общински съветник, ставрофорен свещеноиконом Спас Спасов – председател на инициативния комитет, слага началото с идеята за изграждане на параклис.

Негово Светейшество Българският патриарх Максим дава благословение за строеж на бъдещия храм с име „Св. св. Константин и Елена”. Столичният съвет отстъпва безвъзмездно на църковното настоятелство при храма право на строеж върху общински имот. След оформяне на формалностите и изработване на проекта е направена първата копка през м. август 2003 г., с което се слага началото на строежа на храма. Строителството се извършва под прякото наблюдение и с личната помощ на тогавашния викарий Знеполски еп. Николай (днес Пловдивски митрополит) и на протосингела (дн. викарен епископ Знеполски Йоан).

На 8 октомври 2006 г. храмът е осветен, като в св. Престол са вградени мощи на св. Трифон. В същия ден в новоосветения храм е посрещната и се извършва поклонение на частица от мощите на св. Георги.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Храм "Св. Константин и Елена"Празнична иконаЗнеполски еп. Йоан Великият входВеликият входВеликият входЗнеполски еп. Йоан Великият входЗнеполският еп. Йоан проповядваВ храмаВ храмаГ-н Дилчев и отец СпасЗнеполски еп. ЙоанВ храмаИзпращане на епископаВ храма
« предишна новинаследваща новина »